Στην πένα: Μπουλές και Τσουκαλάς: Συμπολίτευση ή Αντιπολίτευση;

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος

Με την τελευταία αλλαγή του Κλεισθένη που εισήγαγε η νέα κυβέρνηση, με αφορμή τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητα των Δήμων, προβλέπονται κάποιες διατάξεις οι οποίες δίνουν εξουσίες στο Δήμαρχο ανεξάρτητα από το ποσοστό των εδρών που διαθέτει η παράταξή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων εισάγεται η έννοια της ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ δύο ή περισσότερων παρατάξεων, μεταξύ των οποίων υποχρεωτικά βρίσκεται η παράταξη του Δημάρχου. Η Σύμπραξη επί της ουσίας επανακαθορίζει τη θέση των παρατάξεων, ενώνοντας παρατάξεις που μειοψήφησαν με την παράταξη του Δημάρχου. Με τη σύμπραξη δημιουργείται μια νέα, ενιαία παράταξη η οποία έχει την ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Οικονομική Επιτροπή. Η Σύμπραξη συστήνεται με ένα απλό πρακτικό με μια απλή διαδικασία.
Στη περίπτωση του Δήμου μας, πριν λίγο καιρό οι παρατάξεις των Γκίζα, Μπουλέ και Τσουκαλά ανακοίνωσαν μια συμφωνία Συνεργασίας.Μοίρασαν θέσεις και αρμοδιότητες σε κάθε παράταξη, δημιουργώντας επί της ουσίας μια σύμπραξη, η οποία διοικεί το Δήμο με πλειοψηφία 15 εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι στην αντιπολίτευση βρίσκονται οι παρατάξεις Λουκόπουλου, Κοτσανά και Γούλα.
Ενώ οι τρεις παρατάξεις της πλειοψηφίας εμφανίζονται με κοινή τους ανακοίνωση να διοικούν από κοινού το Δήμο σα να πρόκειται για Σύμπραξη, επέλεξαν να μην υπογράψουν το σχετικό πρακτικό. Ενώ μοίρασαν θέσεις και αρμοδιότητες ανά παράταξη, οι παρατάξεις Μπουλέ και Τσουκαλά τυπικά φαίνονται ως παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Για τις δύο επιτροπές ο νόμος προβλέπει οι πέντε από τις επτά έδρες πηγαίνουν στην πλειοψηφική συνεργασία και, οι δύο στην αντιπολίτευση. Βάσει λοιπόν της ανοικοινωμένης συνεργασίας, οι πέντε έδρες θα κατανέμονταν στις παρατάξεις Γκίζα, Μπουλέ και Τσουκαλά ενώ οι δύο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δεδομένου όμως ότι οι τρεις συνεργαζόμενες παρατάξεις δεν έχουν καταρτίσει πρακτικό Σύμπραξης, οι παρατάξεις Μπουλέ και Τσουκαλά λογίζονται τυπικά ως αντιπολίτευση. Έτσι οι τέσσερεις έδρες της πλειοψηφίας πάνε στην παράταξη Γκίζα, ενώ οι εναπομείνασες τρεις μοιράζονται μεταξύ Λουκόπουλου, Μπουλέ και Τσουκαλά.
Με το τέχνασμα της άτυπης Σύμπραξης που ενώ στην πράξη κυβερνά το Δήμο αλλά για την οποία δεν έχει κατατεθεί πρακτικό, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας αποκλείουν την αντιπολίτευση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Οικονομική Επιτροπή. Οι δύο έδρες της αντιπολίτευσης γίνονται μία, ελαχιστοποιώντας το Δημοκρατικό έλεγχο που οφείλει η αντιπολίτευση να ασκεί. Με δεδομένο δε ότι η πλειοψηφική συνεργασία των τριών θα είχε την πλειοψηφία στα δύο όργανα ακόμα και αν υπήρχε Σύμπραξη, τα κίνητρα αυτής της μεθόδευσης δεν έχουν σχέση με τη κυβερνησιμότητα του Δήμου μας.
Οι παρατάξεις Μπουλέ και Τσουκαλά πρωτοτυπούν, καθώς αφενός συμμετέχουν  στη Διοίκηση του Δήμου με αντιδημαρχίες και στη διοίκηση των νομικών προσώπων του Δήμου, ενώ την ίδια ώρα επιλέγουν τυπικά να εμφανίζονται ως αντιπολίτευση. Στη Διοίκηση πλειοψηφία, αλλά στα όργανα ελέγχου αντιπολίτευση. Επέλεξαν να έχουν το ρόλο και του ελεγκτή αλλά ταυτόχρονα και του ελεγχόμενου.
Προφανώς πρόκειται για αλχημεία, αλλά όχι για παρανομία.Η δημοτική μας πλειοψηφία των τριών παρατάξεων επιλέγει να αξιοποιήσει ένα παραθυράκι του Νόμου προκειμένου να ελαχιστοποιήσει την παρουσία της Αντιπολίτευσης στις δύο επιτροπές. Μια μεθόδευση η οποία αυξάνει το δημοκρατικό έλλειμμα στο Δήμο μας, στο οποίο έχουμε πρόσφατα αναφερθεί.
Αυτός είναι ο λόγος που η παράταξή μας απείχε από τη ψηφοφορία για τον ορισμό των μελών των δύο Επιτροπών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αποχή μας είναι αντίδραση στη μεθόδευση των παρατάξεων Γκίζα, Μπουλέ και Τσουκαλά να εμφανίζονται τυπικά ως αντιπολίτευση, ενώ επί της ουσίας διοικούν το Δήμο από κοινού ως ενιαία πλειοψηφία. Μπορεί τεχνικά να είναι νόμιμη η μεθόδευση αυτή, ωστόσο αυξάνει το δημοκρατικό έλλειμμα του Δήμου μας.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα