Στην… πένα: Ο δήμος Ναυπακτίας δεν ακολουθεί την… εθνική τάση

Γράφει ο Γιώργος Κ. Ασημακόπουλος

Ο Δήμος Ναυπακτίας στη σημερινή του μορφή δημιουργήθηκε το 2010 από τη συνένωση των Δήμων Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλλήνης, Χάλκειας, Αντιρρίου και Ναυπάκτου. Στις πρώτες Καλλικρατικές εκλογές του 2010 στον πρώτο γύρο, ο τότε Δήμαρχος Θ. Παπαθανάσης πέρασε στον δεύτερο γύρο με ποσοστό που άγγιζε το 34%. Δεύτερος ήταν ο Γ. Μπουλές με σχεδόν 33%. 
Ακολούθησε ο Κ. Κονίδας με 22% και ο Κ. Καρακώστας με περίπου 10%. Την κατάταξη έκλεισε το ΚΚΕ με περίπου 2%. Στον δεύτερο γύρο, τηρώντας την «παράδοση», καταψηφίστηκε ο Δήμαρχος Θ. Παπαθανάσης και εξελέγη ο Γ. Μπουλές. Πέντε συνδυασμοί και κατώφλι εισόδου στο δεύτερο γύρο το 33% λοιπόν στην πρώτη του Δήμου Ναυπακτίας.
Το 2014 ο Τ. Λουκόπουλος στον πρώτο γύρο παίρνει την πρωτιά με 34%, ποσοστό περίπου όσο και του Θ. Παπαθανάση το 2014. Δεύτερος έρχεται ο τότε Δήμαρχος Γ. Μπουλές με περίπου 29%. Ο Θ. Παπαθανάσης μένει εκτός με το όχι και ευκαταφρόνητο 27%. Τη σειρά κλείνουν ο Γ. Γούλάς με 8% και το ΚΚΕ με 2%. Στο δεύτερο γύρο «παραδοσιακά» χάνει ο τότε Δήμαρχος Γ. Μπουλές.
Στις φετινές εκλογές είχαμε την εισαγωγή της απλής αναλογικής. Έτσι τα πέντε σχήματα του 2010 και του 2014 γίνονται οκτώ. Αποτέλεσμα είναι η «συμπίεση» των ποσοστών όλων των συνδυασμών προς τα κάτω. Έτσι ο πρώτος Β. Γκίζας περνάει στον δεύτερο γύρο με λιγότερο από 24%, δεύτερος έρχεται ο νυν Δήμαρχος Τ. Λουκόπουλος με σχεδόν 22%, ακολουθεί ο πρώην Δήμαρχος Γ. Μπουλές με περίπου 18%, ο Ντ. Τσουκαλάς με περίπου 17%, ο Α. Κοτσανάς με κάτι πάνω από 10%, ο Γ. Γούλας που άγγιξε το 6%, Γ. Νταουσάνης με 2% και το ΚΚΕ με κάτι λιγότερο από -καλά μαντέψατε- 2%.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι το ποσοστό του πρώτου το 2019 που άγγιξε το 24% δεν αρκούσε στις δύο προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες ούτε καν για να περάσει στο δεύτερο γύρο, καθώς θα χρειάζονταν τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες για αυτό. Το δε ποσοστό του δευτέρου που πέρασε στον Β γύρο το 2019 τις προηγούμενες χρονιές δεν επέτρεπε καν σκέψεις για δεύτερο γύρο.
Υπάρχει μια συμπίεση των ποσοστών σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ναυπακτίας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό οφείλεται στην απλή αναλογική. Μια ματιά όμως στα αποτελέσματα άλλων Δήμων της χώρας δείχνει ότι έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά «μονομάχων» του Β γύρου, δείχνοντας ότι ο Δήμος μας δεν ακολουθεί και σε αυτό το θέμα τη γενική εθνική τάση. Στην ίδια μοναχική πορεία των εξαιρέσεων βαδίζουμε και στο θέμα της επανεκλογής Δημάρχων, αφού περισσότερο από το 60% των Δήμων της χώρας ανανέωσε τη θητεία των νυν Δημάρχων τους. Προφανώς σε άλλους Δήμους δεν υπήρξαν τόσοι συνδυασμοί όσοι και στη Ναυπακτία.
Στην πράξη αυτή η πτώση των ποσοστών του Β γύρου σημαίνει μόνο ένα πράγμα: η παράταξη που εξέλεξε Δήμαρχο έχει λιγότερες έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν πχ ο Β. Γκίζας είχε περάσει στον δεύτερο γύρο με 34% όπως οι πρώτοι των εκλογών του 2010 και του 2014, θα διέθετε εννέα έδρες αντί για έξι. Έτσι θα αρκούσε να συνεργαστεί με μία ακόμη παράταξη για να σχηματίσει πλειοψηφία. Με τα ποσοστά του πρώτου γύρου, η συνεργασία με τουλάχιστον άλλους δύο συνδυασμούς είναι επιβεβλημένη.
Στατιστικά οι περασμένες εκλογές καταδεικνύουν «δυσαρμονία»  του Δήμου Ναυπακτίας από τον εθνικό μέσο όρο. Είμαστε από τους Δήμους με τους περισσότερους υποψηφίους Δημάρχους, με τα χαμηλότερα ποσοστά του πρώτου και του δεύτερου συνδυασμού και, ανήκουμε στη μειοψηφία των Δήμων που δεν ανανέωσαν τη θητεία του Δημάρχου. Την πολιτική σημασία αυτών των στατιστικών στοιχείων για την πορεία του Δήμου μας τα επόμενα τέσσερα χρόνια μένει να την δούμε κατά την τρέχουσα δημοτική θητεία.
*ο Γιώργος Κων/νου Ασημακόπουλος είναι Λέκτορας του Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Δημοτικός Σύμβουλος Ναυπακτίας
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα