Στην… πένα: Το πρώτο μας δημοτικό συμβούλιο

Γράφει ο Γιώργος Ασημακόπουλος

Την περασμένη Τρίτη έγινα το ουσιαστικά πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της νέας θητείας, και το πρώτο στο οποίο συμμετέχω ως Δημοτικός Σύμβουλος. Πέρα από όσα καταγράφει το τοπικό ρεπορτάζ το οποίο σίγουρα μπορείτε να δείτε σε άλλες σελίδες και της συγκεκριμένης εφημερίδας, είναι κάποια σημεία που κατά τη γνώμη μου αξίζει να επισημανθούν ακόμα και αν δεν προκαλούν έντονο «ντόρο».
Η πρώτη παρατήρηση είναι το μεγάλο πλήθος θεμάτων.Είναι αδύνατο να περιμένει κάποιος να γίνει ουσιαστική συζήτηση για 47 θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη. Προφανώς τα περισσότερα ήταν διαδικαστικά. Ωστόσο ουσιαστικά θέματα που σχετίζονται με τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων της ΔΕΥΑΝ και της ΚΕΔΝ. θα έπρεπε να είναι στην αρχή της συζήτησης και όχι στο τέλος της. Δύο σημαντικά θέματα τα οποία δεν συζητήθηκαν αφού αναβλήθηκαν για επόμενη συνεδρίαση, χωρίς να εξηγήσει η πλειοψηφία τους λόγους της αναβολής.
Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου για το διάστημα έως τις 31/12/2019, με την οποία μεταφέρονται ποσά από κάποιους κωδικούς που είχαν προβλεφθεί αρχικά σε άλλους κωδικούς. Ένα σημείο που επισημάναμε και κατά τη γνώμη μου θέλει διαφορετική διαχείριση, είναι η μεταφορά ποσών από κωδικούς που αφορούν την τουριστική προβολή του Δήμου σε αυτόν που χρηματοδοτεί την εκδήλωση της Ναυμαχίας. Προφανώς και πρέπει να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η συγκεκριμένη εκδήλωση, ωστόσο θα προτιμούσα οι πόροι να προέρχονται από άλλον κωδικό μιας και η τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας έχει γίνει πρωταρχική για το μέλλον μας. Σε σχετική ερώτηση δε που έκανα προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, δεν πήρα απάντηση που να εξηγεί γιατί επιλέχθηκε η μεταφορά ποσών από τον συγκεκριμένο κωδικό. Πρόκειται βέβαια για ένα προϋπολογισμό που δεν έχει καταρτίσει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, οπότε ας ελπίσουμε ότι ο επόμενος θα δίνει βάρος στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 448η επέτειο της Ναυμαχίας. Σε αυτό το θέμα επισημάναμε ότι ναι μεν έχουμε φτάσει στο σημείο να κάνουμε μια καλά οργανωμένη εκδήλωση η οποία έχει απήχηση εκτός της Ναυπάκτου, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Πρέπει επιτέλους η Ναυμαχία να γίνει μοχλός ανάπτυξης και να αξιοποιηθεί το brand name του Lepanto, όπως έχουμε προτείνει στο πρόγραμμά μας. Με τον τρόπο αυτό η Ναύπακτος γίνεται προορισμός για εκατομμύρια κατοίκων του δυτικού κόσμου, αφού στη συνείδησή τους η Ναυμαχία έχει καταγραφεί ως γεγονός που άλλαξε την πορεία του δυτικού κόσμου. Πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργηθεί σχετικό μουσείο στη Ναύπακτο, να μετονομαστεί ο Δήμος ώστε στη ξένη του ονομασία να αναφέρεται και το Lepanto, να υπάρξουν αδερφοποιήσεις με πόλεις που σχετίζονται με τη Ναυμαχία κα. Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε επί συγκεκριμένων δράσεων της πλειοψηφίας και όχι απλά να ευχόμαστε -ξανά- να ακουστούν όσα προτείνουμε.
Όπως ήταν αναμενόμενο, πολύς χρόνος αφιερώθηκε σε αψιμαχίες μεταξύ των συνηθισμένων «υπόπτων». Το αν ήταν ανούσιες ή ουσιαστικές ας το κρίνει η κοινωνία και ο ψηφοφόρος.
Τέλος, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στους πολίτες που ορίστηκαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής λειτουργίας του ΚΑΠΗ μετά από πρόταση της πλειοψηφίας. Είναι κατά τη γνώμη μου και οι πέντε ικανοί και κατάλληλοι. Ωστόσο ότι θα μπορούσε να έχει ζητηθεί από τη μειοψηφία να προτείνει το ένα από τα πέντε συνολικά μέλη, κάνοντας πιο πιστευτές τις εξαγγελίες της πλειοψηφίας για συνεργατική διοίκηση.
Επίσης θέλω να ευχηθώ στον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Νταουσάνηγόνιμη θητεία τόσο στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου «ΣΠΟΑΚ Ο ΑΡΙΩΝ», όσο και στην Επιτροπή Διαχείρισης Προγράμματος CLLD/LEADER της Αιτωλικής Αναπτυξιακής, όπου τοποθετήθηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα