Στ. Καραγκούνης: Η Ναυπακτία βασικός πυλώνας ανάπτυξης για την Αιτ/νία


Του Σταύρου Καραγκούνη
Υποψήφιος Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Η σχέση μου με τη Ναυπακτία είναι βιωματική, καθώς πρώτα απ’ όλα η γυναίκα μου κατάγεται από τη Μηλιά Ναυπακτίας, ενώ οι πάμπολλοι φίλοι και οι ατελείωτες εμπειρίες από τη περιοχή με κάνουν να δηλώνω αθεράπευτα ερωτευμένος με αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Η γεωγραφική θέση, ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός πλούτος και η ιστορική πορεία της Ναυπάκτου, την καθιστούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην ανατολική, και κύρια, πύλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το ενετικό λιμάνι, το βενετσιάνικο κάστρο, οι πεντακάθαρες αμμουδιές, τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, τα ξεχωριστά ήθη και έθιμα και τα ντόπια εδέσματα είναι από τα σήματα κατατεθέντα της περιοχής.

Στο φυσικό κάλλος έρχονται να δημιουργήσουν μια υψηλή προστιθέμενη αξία τα έργα υποδομής που αφορούν την ευκολότερη πρόσβαση επισκεπτών, αλλά και την ευκολότερη διαβίωση των κατοίκων και επαγγελματιών. Πρόκειται για έργα πνοής που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της πόλης και οικοδομούν μεθοδικά ένα ελκυστικό αναπτυξιακό προφίλ και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα λαμπρό μέλλον στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας.

Υποδομές και Τουρισμός
Αναμφίβολα η κατασκευή της Ιονία οδού καθιστά την Ναυπακτία, σημαντικό κόμβο στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τη Βόρεια Ελλάδα όπου κανείς μπορεί να προσεγγίσει τη Ναύπακτο με ευκολία, ταχύτητα και ασφάλεια. Η Ναύπακτος πλέον «επικοινωνεί» με όλες τις πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Επίσης, το Τουριστικό Καταφύγιο Ναυπάκτου που έχει ήδη ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η δημιουργία της Μαρίνας Ναυπάκτου, δυναμικότητας 60-100 σκαφών, μετατρέπουν τη περιοχή σε πόλο έλξης από στεριά και θάλασσα.

Εκτός αυτών των δυο σημαντικών έργων, σύντομα δρομολογείται και η σύνδεση της Ιόνια οδού με τον δρόμο Ιτεά-Άμφισσα-Λαμία, καθώς και η σύνδεση της Ναυπάκτου με το Θέρμο. Ένα χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης θα επιλύσει η υπόγεια σήραγγα κάτω από το κάστρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα οδοποιίας στην ορεινή Ναυπακτία. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η οριζόντια σύνδεση από τη Δομνίστα ως τη Γραμμένη Οξυά και από εκεί στη Σπερχειάδα που θα διευκολύνει την προσέγγιση της ορεινής Ναυπακτίας από το Καρπενήσι ή τη Λαμία.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας έργα υποδομών που συμβάλλουν στην ταχύτατη τουριστική ανάπτυξη της Ναυπάκτου η οποία διαθέτει δυνατά στοιχεία, όπως θάλασσα, βουνό, γαστρονομικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, οικοτουρισμό και κάθε είδους εναλλακτικού τουρισμού.
Περιβάλλον και Καθαριότητα

Με την υλοποίηση κρίσιμων παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα τη καθαριότητα για τους πολίτες της Ναυπακτίας. Η αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Ναυπάκτου σε ΧΥΤΥ, καθώς και η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής και στην προστασία των παραλιών με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την εικόνα της πόλης.

Η ολοκλήρωση της αποχεύτεσης του Αντιρρίου, η δημιουργία βιολογικού και συγκέντρωση λυμάτων στον Πλάτανο, όπως και στην Άνω Χώρα αποτελούν σπουδαία περιβαλλοντικά έργα σε συνδυασμό με την προστασία και την αξιοποίηση της λίμνης του Ευήνου.

Συνοδευτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν επίσης η υλοποίηση ειδικών σχεδίων διευθέτησης επικίνδυνων χειμάρρων και δασοπροστασίας ιδιαίτερα των περαστικών δασών μετά και τις κλιματολογικές αλλαγές και καταστροφές που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.

Τέλος θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή όλων σε δυο περιβαλλοντικά ζητήματα που μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για τη περιοχή μας. Το πρώτο αφορά την ύδρευση της Αττικής από τα νερά του Ευήνου, όπου ξοδεύεται τεράστιο φυσικό και οικονομικό κεφάλαιο που ανήκει διαχρονικά στους Ναυπάκτιους. Η ανταποδοτικότητα για την επιβάρυνση της περιοχής θα πρέπει να βρεθεί εκ νέου το τραπέζι με την ΕΥΔΑΠ. Το δεύτερο αφορά τα αιολικά πάρκα όπου πρέπει να υπάρχει αυστηρά σωστή χωροθέτηση και να προστατευθούν οι παρθένες κορυφογραμμές και η βιοποικιλότητα της περιοχής. Είμαστε υπέρ της καθαρής ενέργειας, αλλά εγκαταστάσης επεξεργασίας και καύσης βιορευστών, όπως στη Χάλκεια, πρέπει να αποφευχθούν.

Πολιτισμός και Αθλητισμός
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Ναυπακτίας. Η διαδοση και ανάδειξη της αναπαράστασης της Ναυμαχίας Ναυπάκτου, με μέσα όπως το κέντρο ψηφιακής αναπαράστασης, παροτρύνουν τους επισκέπτες να ζήσουν στο έπακρο αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία.

Σε πολλά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας έχουν καθιερωθεί γιορτές τοπικών εδεσμάτων ή προϊόντων, όπως καστάνου, μανιταριών κ.ά. που τοποθετούν τη Ναυπακτία στον χάρτη του γραστρονομικού τουρισμού.

Όσον αφορά την προαγωγή του αθλητισμού, η Ναυπακτία έχει αποδείξει ότι μπορεί να φιλοξενήσει επιτυχώς αγώνες δρόμου, ποδηλατικούς αγώνες και άλλες μορφές εναλλακτικού αθλητισμού. Προς αυτή τη κατεύθυνση έχουν δημιουργηθεί ποδηλατικά και πεζοπορικά μονοπάτια σε Βαράσοβα, Αντίρριο, Ναύπακτο και Πλάτανο για να συνδυάσει ο επισκέπτης τη σωματική άσκηση με τη μαγεία της φύσης.

Η αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων με κορυφαία αυτών, το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο που με την επικείμενη δημιουργία νέου αναβαθμισμένου στίβου είναι ένα από τα κορυφαία πανελλαδικά.

Προτεινόμενα άρθρα