Στ. Καραγκούνης: «Ψηφίζουμε για κυβέρνηση κι όχι για να στείλουμε μήνυμα»


Ο Σταύρος Καραγκούνης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτ/νία καταθέτει στην «ε» τις απόψεις του για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Μιλά για το νομό και τα έργα της σημερινής κυβέρνησης σε αυτόν, αλλά και για τις παρεμβάσεις του κόμματός του και του ιδίου στη Ναυπακτία που βοήθησαν στην επίλυση πολύ σημαντικών προβλημάτων. 

Κύριε Καραγκούνη, ξεκινώντας τη συζήτησή μας το πρώτο ερώτημα δεν μπορεί να είναι ερώτημα γνωριμίας, άρα ποια είναι η σχέση σας με την Αιτωλοακαρνανία; 
Η καταγωγή μου είναι από την Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας, εκεί όπου ζουν σήμερα οι γονείς μου. Η μητέρα μου είναι από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, ενώ η γυναίκα μου κατάγεται από την Μηλιά Ναυπακτίας. Θα φαντάζεστε ότι σχέση μου με την Αιτωλοακαρνανία είναι σχέση ζωής και η απόφασή μου να πολιτευτώ σε αυτή είναι συναισθηματική. Δεν κοίταξα ξαφνικά το χάρτη της Ελλάδας και είπα «να, εδώ θα πολιτευτώ». Εδώ είναι φίλοι μου, εδώ είναι οι συγγενείς μου, εδώ νιώθω οικογένεια.

Πως κυλάει η προεκλογική σας εκστρατεία στην Αιτωλοακαρνανία, του μεγαλύτερου νομού της χώρας, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων; Τι σας μεταφέρει ο κόσμος;
Η προεκλογική μου εκστρατεία, όπως αποκαλείτε, δεν ξεκίνησε την επομένη της ανακοίνωσής μου. Έχει ξεκινήσει εδώ κι αρκετά χρόνια, χτίζοντας γερές βάσεις εμπιστοσύνης με αμέτρητους φίλους σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού. Στις επισκέψεις μου στα χωριά εισπράττω την αποδοχή του κόσμου που εκτίμησε τις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και της επανάκτησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εισπράττω μόνο θετικά μηνύματα από μια κοινωνία που ταλαιπωρήθηκε από τις μνημονιακές πολιτικές του παρελθόντος. Γι’ αυτό και στις 7 Ιουλίου η Αιτωλοακαρνανία θα δώσει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα νίκης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη Ναύπακτο, σας ακούσαμε πρόσφατα να λέτε ότι είχατε ουσιαστική συμβολή στη ρύθμιση ενός σημαντικού θέματος της ΔΕΥΑ…. 
Δεν ανήκω στη κατηγορία των πολιτικών που θα βγουν να πουν ότι κατόπιν ενέργειών μου επιλύθηκε το πρόβλημα. Συνεργαστήκαμε την απερχόμενη δημοτική αρχή και βρέθηκε η πολυπόθητη λύση από το Συμβούλιο Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έτσι αποτράπηκε η οικονομική θηλιά από τον λαιμό του Δήμου Ναυπακτίας που γλίτωσε ένα τεράστιο δυσβάσταχτο χρέος το οποίο θα σήμαινε την ολοκληρωτική καταστροφή του Δήμου. Πάντα πίστευα ότι με ικανούς ανθρώπους και τη σωστή συνεργασία των αρμοδίων υπουργείων με την τοπική αυτοδιοίκηση, μπορεί να βρεθεί λύση προς όφελος των πολιτών.

Το αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη Ναυπακτία; Γιατί δηλαδή πέραν των ζητημάτων της χώρας ένας ψηφοφόρος εδώ να πει ψηφίζω «ΣΥΡΙΖΑ»; 
Από τον ατελείωτο κατάλογο έργων στην Αιτωλοακαρνανία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ναυπακτία, το στολίδι του νομού μας. Πρώτο και κυριότερο έργο πνοής για τη πόλη, αποτελεί η
κατασκευή της Ιονία οδού που καθιστά την Ναυπακτία σημαντικό κόμβο στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τη Βόρεια Ελλάδα. Εκτός αυτού, θετικές είναι οι εξελίξεις στο χρονίζον θέμα της Μαρίνας Ναυπάκτου, καθώς μετά από συντονισμένες ενέργειες το Τουριστικό Καταφύγιο Ναυπάκτου εντάχθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είναι θέμα χρόνου η δημιουργία της Μαρίνας Ναυπάκτου, δυναμικότητας 60-100 σκαφών, να μετατρέψει τη περιοχή σε πόλο έλξης από στεριά και θάλασσα.
Εκτός αυτών των δυο σημαντικών έργων, σύντομα δρομολογείται και η σύνδεση της Ιόνια οδού με τον δρόμο Ιτεά-Άμφισσα-Λαμία, καθώς και η σύνδεση της Ναυπάκτου με το Θέρμο. Ένα χρόνιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης θα επιλύσει η υπόγεια σήραγγα κάτω από το κάστρο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα οδοποιίας στην ορεινή Ναυπακτία. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η οριζόντια σύνδεση από τη Δομνίστα ως τη Γραμμένη Οξυά και από εκεί στη Σπερχειάδα που θα διευκολύνει την προσέγγιση της ορεινής Ναυπακτίας από το Καρπενήσι ή τη Λαμία.  Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε να επιδείξουμε έργα. Έργα παντού. Από τα απόμακρα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας έως τις κοσμπολίτικες αμμουδιές της Ναυπάκτου. Έργα κομβικής σημασίας που συμβάλλουν στην ταχύτατη τουριστική ανάπτυξη της Ναυπάκτου η οποία διαθέτει δυνατά στοιχεία, όπως θάλασσα, βουνό, γαστρονομικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, οικοτουρισμό και κάθε είδους εναλλακτικού τουρισμού.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαΐου, ως προς τη διαφορά κυρίως, υπήρξε αναπάντεχη εξέλιξη για εσάς, όπως ομολόγησαν σχεδόν στο σύνολό τους τα στελέχη σας. Αλλάζει αυτό μέσα σε έναν μήνα;  
Προσωπικά πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές διαμορφώθηκε μια εντελώς πλασματική πραγματικότητα καθώς ένα 21% που ψήφισε μικρά και πολύ μικρά κόμματα. Η μάχη των εθνικών εκλογών είναι εντελώς διαφορετική μάχη και η συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι διαφορετική. Στις 7 Ιούλη το διακύβευμα είναι διαφορετικό διότι πρέπει να κυβερνηθεί αυτή η χώρα και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη προκειμένου να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που λυμαίνονται τη χώρα μας για δεκαετίες. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι διαθέτουν και κρίση και μνήμη και δυνατότητες αξιολόγησης. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι η χώρα κατάφερε να βγει από τα μνημόνια, να βγει σε ξέφωτο, χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Στις 7 Ιούλη, οι πολίτες θα αρνηθούνε να γυρίσουν ξανά στις μαύρες μέρες της λιτότητας και των μνημονίων. Θα γυρίσουνε σελίδα κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε αυτούς που καιροφυλακτούν για να βυθίσουν τη χώρα στην αστάθεια και το χάος. Θα βάλουνε τις βάσεις για μια Ελλάδα με ουσιαστική ανάπτυξη για όλους.

Θεωρείτε δηλαδή ότι τα κριτήρια των πολιτών στις εθνικές κάλπες θα είναι διαφορετικά από εκείνα με τα οποία ψήφισαν στις ευρωεκλογές;
Ασφαλώς διότι, όπως προείπα, αυτή τη φορά ψηφίζουμε για την επόμενη κυβέρνηση, δεν στέλνουμε απλά πολιτικά μηνύματα. Ούτε βέβαια έχουμε την «πολυτέλεια» της αποχής. Το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών έχει πεισµώσει τους Έλληνες πολίτες που δώσανε μαζί μας πολλούς αγώνες και πολλές θυσίες για να ορθοποδήσει η Ελλάδα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτήν τη φορά, θα κατευθυνθεί στη µόνη λύση που κλείνει τον δρόµο σε µια δραµατική για τη ζωή του παλινόρθωση. Στον ΣΥΡΙΖΑ».

Γνωρίζουμε ότι με τον Πρωθυπουργό σας συνδέει μια στενή φιλία από τα μαθητικά χρόνια. Πως θα χαρακτηρίζατε τη σχέση αυτή στο πέρασμα του χρόνου; 
Με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέομαι με μια βαθειά φιλία από τα μαθητικά χρόνια. Μια αληθινή σχέση ζωής αφού από κοινού έχουμε δώσει πολλούς αγώνες για τα πιστεύω μας. Είμαστε φίλοι από την Α’ Γυμνασίου στο Β’ Πειραματικό Σχολείο, ενώ στη συνέχεια ήμασταν μαζί στο Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων όταν εκείνος εκλέχθηκε πρόεδρος του μαθητικού συμβουλίου, ενώ εγώ αντιπρόεδρος. Αργότερα ακολούθησε η πολιτική καριέρα όπου τον ακολούθησα πιστά και μέχρι σήμερα έχουμε δώσει καθοριστικές μάχες για το μέλλον της πατρίδας. Θα σας αποκαλύψω ότι πέρα από τη φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέομαι και με οικογενειακή σχέση, καθώς η αδερφή του Πρωθυπουργού Ζανέτ Τσίπρα ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο Γρηγόρη Καραγκούνη και συγγενή μου από την Κυψέλη Αιτωλοακαρνανίας.

Ποιο είναι το προεκλογικό σας μήνυμα στον δρόμο προς τις κάλπες;
Νιώθω βαρύ το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες, τους οποίους καλούμαι να υπηρετήσω προκειμένου να τοποθετήσουμε τον τόπο μας σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας, να δρέψουμε τους καρπούς των θυσιών, να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες του νομού μας, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη Αιτωλοακαρνανία. Μέσα από έναν αδιάκοπο, σκληρό και έντιμο αγώνα θα ταξιδέψω σε όλα τα χωριά του νομού, θα επικοινωνήσω με τους πολίτες με κάθε δυνατό μέσο προκειμένου να μεταδώσω την τετραετή συμβολή της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που υλοποίησε έργα ουσίας που έδωσαν λύσεις σε χρόνια προβλήματα της περιοχής μας. Στις 7 Ιούλη λοιπόν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Δεν θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που τη χρεοκόπησαν. Στις 7 Ιουλίου να είστε εκεί! Για να υπογράψουμε στις κάλπες το δικό μας αύριο.

Προτεινόμενα άρθρα