Συνέντευξη της Μ. Καλπουζάνη: «Έχουμε σχέδιο για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας»


Η Μαρία Καλπουζάνη, υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Αιτ/νίας, ξεδιπλώνει τις σκέψεις της σήμερα στην «ε» και αναλύει το πώς η ίδια οραματίζεται το αύριο του νομού, αλλά και της Ναυπακτίας συγκεκριμένα. Δηλώνει πολιτικός όχι με την έννοια που έχουμε γνωρίσει και ο κόσμος επιθυμεί να αλλάξει και ζητά από τους ψηφοφόρους να της δώσουν την ευκαιρία να εργαστεί για το συμφέρον του τόπου, δηλώνοντας βέβαιη για το αποτέλεσμα. 

Κυρία Καλπουζάνη, καταρχάς θα πρέπει να μας συστηθείτε, μιας και είναι η πρώτη σας συνέντευξη στην «ε», ενώ θα πρέπει να μας εξηγήσετε και ποιες είναι οι ρίζες σας από την περιοχή της Ναυπακτίας για τις οποίες έχετε μιλήσει κατά καιρούς… 
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη. Η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι Διεθνολόγος-Οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές και στην Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Είμαι ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν και που τίποτα δεν του χαρίστηκε. Δούλεψα σκληρά για πάνω από 25 χρόνια στον τραπεζικό τομέα, ολοκλήρωσα με θυσίες τις σπουδές μου σε Ελλάδα και εξωτερικό και δημιούργησα την δική μου οικογένεια. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τόσο τις δυσκολίες που μια σύγχρονη γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει όσο και τις προκλήσεις των πολλαπλών ρόλων της. Δεν κατάγομαι από πολιτική οικογένεια ούτε πρόκειται να μείνω ως ες αεί εξαρτημένη από την Πολιτική. Δεν βλέπω την Πολιτική ως επάγγελμα αλλά ως βατήρα για προσφορά και δημιουργία. Ήρθα για να προσφέρω και όχι να αναδειχθώ, ήρθα στην Αιτωλοακαρνανία για να δώσω και όχι να πάρω.
Εδώ είναι ο τόπος μου άλλωστε, εδώ βρίσκω το γόνιμο έδαφος οι ιδέες και οι προτάσεις μου να υλοποιηθούν με στόχο την συλλογική ανάταξη ολόκληρου του νομού. Όσον αφορά τις ρίζες μου, κατάγομαι από την Ναύπακτο εκ της μητρός μου και από το Αγρίνιο εκ του πατρός μου. Παρόλο που ο τόπος διαμονής μου υπήρξε για πολλά χρόνια η Αθήνα δεν αποξενώθηκα από τον τόπο μου και φρόντιζα συνεχώς να έχω μια αδιάλειπτη παρουσία στο νομό.

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στο να πείτε το «ναι», ούσα σήμερα υποψήφια βουλευτής στην Αιτ/νία με τη Νέα Δημοκρατία;
Η επιλογή μου να θέσω την υποψηφιότητα μου στις προσεχείς εθνικές εκλογές υπήρξε συνειδητή απόφαση και αποτέλεσμα της αγωνίας αλλά και της αγανάκτησης μου για την ανικανότητα και την ανευθυνότητα της απερχόμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορώ να μένω αμέτοχη απέναντι σε αυτούς που καταστρέφουν αντί να οικοδομούν, απέναντι σε αυτούς που διχάζουν αντί να ενώνουν. Για αυτό και είπα το μεγάλο «ναι» στη πρόκληση να αγωνιστώ, να πείσω και να περάσω από την κρίση των συμπολιτών μου για τις προτάσεις, τις ιδέες και το βιογραφικό μου ως υποψήφια βουλευτής. Είναι τιμή για εμένα η υποψηφιότητά μου να αποτελεί κομμάτι της μεγάλης πολιτικής αλλαγής αλλά και μέρος της ανανέωσης που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε ήδη από πολύ νωρίς. Έρχεται δε ως επιστέγασμα της προσήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμπιστευθεί νέα και άφθαρτα πρόσωπα που δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνουν επαγγελματίες πολιτικοί.

Κι αν σας ρωτούσα να μου πείτε ποιος ο στόχος σας στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, τι θα μας λέγατε; 
Ο στόχος είναι να με εμπιστευθούν όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μου. Για αυτά που προτείνω και όχι για αυτά που τάζω. Για αυτά που πρεσβεύω και όχι για αυτά που υπόσχομαι. Για την αλήθεια των θέσεων μου και όχι για ωραία λόγια που στο τέλος δεν έχουν κανένα απολύτως αντίκρισμα στις ζωές των ανθρώπων. 

Σας έχουμε ακούσει να λέτε πως δεν είστε πολιτικός, μας την έννοια που έχουμε συνηθίσει. Αυτή σας η δήλωση συναντά και την επιθυμία του κόσμου να αλλάξει ενδεχομένως τα πρότυπα εκείνων που τον εκπροσωπούν χρόνια τώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο; 
Απέναντι στα τόσο μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα χρειαζόμαστε εκπροσώπους των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες Διοίκησης και αντιπροσώπευσης που να μπορούν να κάνουν την δουλειά. Τόσο απλά. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που να τιμήσουν την ψήφο του λαού και να κάνουν πράξη αυτά για τα οποία εξελέγησαν. Θέλουμε έργα και λύσεις στα προβλήματα και όχι φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Θέλουμε βουλευτές με τόλμη στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Βουλευτές που να έχουν δουλέψει στην ζωή τους, που ξέρουν τι σημαίνει απλήρωτος λογαριασμός, που ξέρουν τι σημαίνει να αγωνιάς για το πώς θα βγάλεις τον μήνα ή πώς θα πληρώσεις τους υπαλλήλους σου. Να ξέρουν με άλλα λόγια τα πραγματικά προβλήματα του κάθε Έλληνα. Και να μην τους νοιάζει απλά η διαιώνιση της πολιτικής τους κληρονομιάς ή η εξασφάλιση μιας καλής ζωής για 4 χρόνια. Είμαι σίγουρη πως τα δικά μου κριτήρια επιλογής των επόμενων βουλευτών του νομού μας θα επικρατήσουν και για την πλειοψηφία των συμπολιτών μου. Καιρός λοιπόν για αλήθειες αλλά και ουσία στη Πολιτική. 

Πηγαίνοντας προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ποιο κατ’ εσάς είναι το διακύβευμά τους;
Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την νέα διακυβέρνηση του τόπου, για το νέο παραγωγικό μοντέλο, για εκείνους που θα μας εκπροσωπήσουν στην επόμενη και πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Ή με αυτούς που διέλυσαν, δίχασαν και ξεπούλησαν την χώρα ή με αυτούς που έχουν το σχέδιο για ισχυρή ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών.
Μπροστά σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η πατρίδα μας δεν έχει άλλα περιθώρια για πειραματισμούς και πισωγυρίσματα. Οι πολίτες δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μια συλλογική απογοήτευση. Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή να ξαναγίνουν στο ίδιο έργο θεατές. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή Κυβέρνηση για να μπορέσει να γίνει και πάλι αυτοδύναμη.

Το κόμμα σας μιλά συνεχώς για το στόχο της αυτοδυναμίας και όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί. Οι ευρύτερες συνεργασίες, όμως, δεν θα έπρεπε να αποτελούν βασικό στόχο για την επόμενη ημέρα; 
Οι ευρύτερες συνεργασίες είναι το απόλυτο ζητούμενο την επόμενη ημέρα. Το έχει άλλωστε τονίσει πολλές φορές ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρειάζεται όμως και μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να κάνει πράξη ένα προοδευτικό, ισχυρό και αναπτυξιακό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Οι ευρύτερες συναινέσεις μπορούν να εξασφαλιστούν και χωρίς συνδιοίκηση ή συγκυβέρνηση αλλά μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο ειλικρινούς κοινοβουλευτικού και θεσμικού διαλόγου.

Η Αιτ/νία του 2019, είναι ένας νομός που συμβαδίζει με την εποχή του, ή έχει μείνει πίσω στον ανταγωνισμό σε σχέση με άλλες περιοχές τις χώρας; Προς τα πού θα πρέπει να κοιτάξει αναζητώντας την περιβόητη ανάπτυξη;
Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί την μικρογραφία της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν ευλογημένο νομό με πραγματικά δημιουργικούς ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά να τα βγάλουν πέρα. Είναι όμως και ο νομός των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, της έλλειψης υποδομών στους τομείς της Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας, που δοκιμάζεται καθημερινά από την ανασφάλεια και την παρανομία. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως βρισκόμαστε πίσω σε τομείς όπως ο Τουρισμός, η Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαχείριση, οι βασικές υποδομές, οι σύγχρονες αγροτικές πρακτικές και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Σε αυτούς τους τομείς η Νέα Δημοκρατία έχει απαντήσεις. Είμαστε ένα πραγματικό σταυροδρόμι ανάμεσα σε 4 Περιφέρειες της χώρας και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα για να εκτιναχθούμε οικονομικά την επόμενη πενταετία. Αυτή η εκτίναξη προς τα εμπρός μόνο με μια ισχυρή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας μπορεί να γίνει πράξη. Πρέπει να κοιτάξουμε έξω από τους παραδοσιακούς τρόπους δημιουργίας πλούτου. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξωστρέφεια, το εμπόριο, τον Τουρισμό και την διασύνδεση του με τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.

Εστιάζοντας λίγο στη Ναυπακτία, ποια η εικόνα που θα θέλατε να έχει στο μέλλον, και πως φυσικά ο στόχος αυτός θα περάσει μέσα από την κεντρική πολιτική σκηνή και τις δικές της αποφάσεις; 
Η Ναυπακτία διαθέτει ένα μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο που θα μπορούσε να της προσφέρει Τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Η εγγύτητα της τόσο στη Πάτρα όσο και στην Αθήνα και η ευκολία πρόσβασης πλέον λόγω των δυο νέων σύγχρονων αυτοκινητόδρομων μπορεί να την μετατρέψει σε προορισμό Σαββατοκύριακου με άμεση θετική επίπτωση στην τοπική οικονομία. Όμως είναι αυτό αρκετό; Έχουμε σχεδιάσει ένα πλάνο ανάπτυξη της Ναυπακτίας για να μπορεί όχι μόνο να προσελκύει αλλά και να αφήνει ευχαριστημένους χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο; Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Χρέος ενός βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας είναι να ασκήσει πίεση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Αθήνας αλλά και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να σχεδιαστεί ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής όχι μόνο της Ναυπακτίας αλλά και ολόκληρου του νομού. Είναι καιρός πλέον η Αιτωλοακαρνανία να αποκτήσει δικό της brand name και δική της στρατηγική που να δίνει ισόρροπη έμφαση σε όλες τις περιοχές της. Η Ναυπακτία θα παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτόν τον σχεδιασμό μιας και αποτελεί τόπο μοναδικό σε Ιστορία, Πολιτισμό και περιβαλλοντική ομορφιά. Θέλουμε τους δημιουργικούς και ταλαντούχους ανθρώπους που θα κάνουν αυτόν τον σχεδιασμό πραγματικότητα.

Και κλείνοντας τη συζήτησή μας… γιατί θα πρέπει κάποιος την ερχόμενη Κυριακή, παίρνοντας το ψηφοδέλτιο της ΝΔ να σταθεί και να βάλει έναν σταυρό δίπλα από το όνομά σας;  
Γιατί διαβάζοντας ολόκληρη τη συνέντευξη, τις ιδέες για τον τόπο, το βιογραφικό και τον πολιτικό πολιτισμό που εκπροσωπώ έχει πειστεί πως αξίζω και εγώ μια ευκαιρία.

Προτεινόμενα άρθρα