Συνεργατικοί χώροι δικτύωσης στην Αιτωλοακαρνανία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εναρκτήριας συνάντησης (kick off meeting) του έργου Creative@Hubs, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V A GREECE-ITALY PROGRAMME 2014-2020, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβούλιου, στην Πάτρα.

Τους εταίρους υποδέχτηκε στην Πάτρα ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής ο οποίος επισήμανε τη σημασία του έργου στην ανάπτυξη του δημιουργικού κλάδου στην Π.Δ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία συνεργατικών χώρων δικτύωσης (hubs) που απευθύνονται σε νέες ή αναδυόμενες επιχειρήσεις, διαθέτοντας χώρο συνεργασίας (co-working) και πρόσβασης σε ένα δίκτυο παραγόντων και φορέων. Τα hubs που θα δημιουργηθούν θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της καινοτομίας μέσω της χρήσης καινοτόμων εργαλείων και στη δημιουργία συνεργιών με παρόμοιους φορείς μέσω εταιρικών συμφωνιών.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα hubs θα λειτουργήσουν στην Ηλεία, το Μεσολόγγι – Αγρίνιο και την Πάτρα. Συγκεκριμένα, προχωράει η αξιοποίηση χώρου στο ισόγειο του Διοικητηρίου Ηλείας, διαμορφώνεται κατάλληλα το κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι και σε παραχωρηθέν από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας χώρο στα γραφεία του στο Αγρίνιο, ενώ σε ό,τι αφορά την Πάτρα, ο βασικός χώρος hub θα λειτουργήσει σε κτίριο της ΠΔΕ στην Π.Ε. Αχαΐας.

Οι στόχοι, οι δράσεις καθώς και τα παραδοτέα του έργου παρουσιάστηκαν από τον Προϊστάμενο του τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα, Σπυρίδωνα Παπασπύρου, τα οποία στη συνέχεια συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ των εταίρων.

Το έργο Creative@Hubs, στο οποίο η Π.Δ.Ε. συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020 του άξονα 1.1 με τίτλο «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων δημιουργικών επιχειρήσεων (Holistic networking of creative industries via hubs», στοχεύει στη δημιουργία συνεργατικών χώρων – κόμβων (hubs) για δημιουργικές επιχειρήσεις (Creative Industries), οι οποίες συγκαταλέγονται στους πιο δυναμικούς τομείς ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας. Το εταιρικό σχήμα (με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκ. €)  συμπληρώνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου, από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, και από την Περιφέρεια της Πούλιας (Ιταλία).

Προτεινόμενα άρθρα