Τί χαρακτήρισε την Ενωτική Πρωτοβουλία;

Του Βαγγέλη Καρανικόλα

Η ανάγνωση της μίας πλευράς λέει ότι το έργο που έχει παραχθεί αλλά και δρομολογηθεί σε αυτή τη θητεία δεν βρίσκει όμοιό του εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη Ναυπακτία, ενώ της άλλης ότι γίνεται τεχνηέντως ένα «φούσκωμα» των δεδομένων, καθώς και ότι το βάρος της μεγαλύτερης μερίδας των παρεμβάσεων που παρουσιάζει η δημοτική αρχή ανήκει στην κατηγορία του «θα» και όχι του «έγινε».
Ακόμα κι αν τα πράγματα είναι όπως τα παρουσιάζει η δεύτερη πλευρά, για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να πούμε ότι η παρούσα διοίκηση του δήμου κατάφερε με πολλούς τρόπους είναι αλήθεια, αλλά σε κάθε περίπτωση κατάφερε, να φέρει σε τούτο τον τόπο αρκετά χρήματα. Δεδομένων των συνθηκών μάλιστα, κατάφερε να φέρει πολύ περισσότερα από αυτά που αναλογούν κατά μέσο όρο σε ένα δήμο του μεγέθους της Ναυπακτίας, κι αυτό μόνο στα θετικά της μπορεί να καταγραφεί.
Αλήθεια, όμως, αν είναι έτσι, που εγώ θα πω ότι είναι, γιατί σήμερα δεν μιλάμε για τον εκλογικό της «περίπατο», ακόμα και μετά την αποχώρηση αρκετών δυνατών στελεχών; Γιατί θεωρούμε, διάολε, πως οι πολίτες είναι πιθανό να είναι τρελοί ψάχνοντας κάποιον άλλο να διοικήσει το δήμο, αφήνοντας ένα τόσο παραγωγικό μοντέλο να πάει σπίτι του; Το ερώτημα έχει κατ’ εμέ απάντηση, και εξηγούμαι…
Για το τι ήταν τελικά η Ενωτική Πρωτοβουλία έχω γράψει αρκετές φορές. Το ότι από τη γέννηση της υπήρξε μία άκρως παρακινδυνευμένη υπόθεση, μιας και η ομαλή της λειτουργία προϋπέθετε τη συνύπαρξη κάτω από την ίδια στέγη προσώπων εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους, είναι κάτι που πολλοί το είδαν, άλλοι έγκαιρα και άλλοι όχι τόσο. Για να μη γράφουμε όμως τα ίδια και τα ίδια και κουράζουμε… η Πρωτοβουλία, με λίγα λόγια, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα άθροισμα προσώπων που είδαν πρώτα το στόχο κατάκτησης της εξουσίας, αφήνοντας για τη συνέχεια και αφού αυτός είχε επιτευχθεί το που θα πάει αυτός ο τόπος. Κοινές πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές δεν εντοπίστηκαν ποτέ, όσο κι αν ψάξει κανείς, ενώ και από την ημέρα και μετά εκείνου του Σεπτέμβρη του 2014 που η παράταξη πήρε στα χέρια της το τιμόνι του δήμου, δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος ακόμα και κοινές προγραμματικές αρχές.
Μπροστά σε αυτή την τεχνητή πολιτική συγκόλληση, λοιπόν, κρεμόταν μονίμως το ενδεχόμενο της ρήξης. Το δυστύχημα, βέβαια, για την ίδια την Πρωτοβουλία είναι ότι αυτή απεφεύχθη. Και είναι δυστύχημα αυτό, καθώς κατά την ταπεινή μου άποψη η για όλα αυτά τα χρόνια πολιτική συνύπαρξη ήταν και το μεγαλύτερο αγκάθι αυτής της δημοτικής αρχής, ήταν η συνθήκη που τσαλάκωσε περισσότερο από κάθε τι άλλο την εικόνα της. Μικροπολιτική στον έπακρο βαθμό, με τους ψιθύρους για ένα μοντέλο διοίκησης που ο πελατειασμός βασιλεύει να φουντώνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, και για να μην επεκταθώ περισσότερο… πράξεις και ενέργειες που αποδείχτηκαν τουλάχιστον μη λειτουργικές, έχοντας όλα αυτά ως αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της εξωτερικής της εικόνας.
Ο πυρήνας της παράταξης, έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος, διαβάζοντας ή μη διαβάζοντας τον αντίκτυπο όλων αυτών. Καθώς φαίνεται, δεν κατάλαβε ποτέ πως σήμερα η πολιτική είναι μία διαρκή σύγκρουση επικοινωνιακών μηνυμάτων, με κυριότερο όλων αυτό που εκπέμπεις ή αυτό που αποπνέεις αν προτιμάτε. Μία μόνο εικόνα, σήμερα, μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, και στην παρούσα θητεία υπήρξαν πολλές τέτοιες που έστειλαν σειρά κακών μηνυμάτων προς την κοινωνία για το πώς διοικείται αυτός ο τόπος. Η ποσότητα αυτών, μάλιστα, τολμώ να πω ορισμένων δε και η ένταση, ήταν τέτοια που ροκάνισαν αρκετό από το κύρος της πλειοψηφίας του δήμου. Που οδήγησε αυτό; Μα στο σημείο που είμαστε σήμερα και που η απάντηση στο ερώτημα «τί χαρακτήρισε κυρίως την Ενωτική Πρωτοβουλία;» δεν είναι  «το έργο ή το πρόγραμμά της», αλλά όλα τα παραπάνω.
Το βαθμό που όλο αυτό διείσδυσε στην κοινωνία θα τον μάθουμε σύντομα…
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα