Τα πρώτα σημάδια της νόσου Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον είναι μία χρόνια, αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση, των έλεγχο των μυών και την ισορροπία.

Προσβάλλει άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών , ξεκινώντας συνήθως αθόρυβα χωρίς έντονη κλινική εικόνα.

Γράφει η Πηνελόπη  Παπαχρήστου 

Ένα πολύ χαρακτηριστικό αρχικό σύμπτωμα, που εμφανίζεται στους περισσότερους αλλά όχι σε όλους, είναι το τρέμουλο το οποίο συνήθως ξεκινά από το αριστερό χέρι και αργότερα εμφανίζεται και στο άλλο. Παρατηρείται κυρίως στην ηρεμία και χειροτερεύει  όταν ο ασθενής είναι αγχωμένος, στενοχωρημένος ή κουρασμένος ενώ στη διάρκεια του ύπνου εξαφανίζεται.

Αλλα χαρακτηριστικά σημάδια της νόσου είναι  οι αργές κινήσεις κυρίως των άκρων και η δυσκαμψία των μυών που οδηγεί σε  «μαγκώματα » ή «πιασίματα», συχνά στους ώμους, τους αγκώνες …τα γόνατα.

Επίσης το βάδισμα αλλάζει ,γίνεται με δυσκολία. Η ισορροπία και η στάση διαταράσσονται. Οι ασθενείς περπατούν με μικρά , γρήγορα βήματα γέρνοντας προς τα εμπρός και διατηρώντας τα χέρια τους κοντά στον κορμό τους ακούνητα. 

Δεν είναι σπάνιες οι φορές που παραπατούν και πέφτουν ιδιαίτερα κατά την στροφή του σώματος ή στην αλλαγή κατεύθυνσης.
Αυτές οι διαταραχές έχουν σαν αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται κατά πολύ η καθημερινότητα των πασχόντων.
Δυσκολεύονται να σηκωθούν από την καρέκλα, να κάνουν λεπτές κινήσεις, όπως να κουμπώσουν το πουκάμισό τους, να χτενιστούν , να ράψουν…να βουρτσίσουν τα δόντια τους.
Σταδιακά παρατηρείται αλλαγή το γραφικού τους χαρακτήρα με προοδευτική μείωση του μεγέθους των γραμμάτων (μικρογραφία)

Σε πιο προχωρημένα στάδια η ομιλία γίνεται χαμηλόφωνη και μονότονη το πρόσωπο χάνει την εκφραστικότητά του, το στόμα παραμένει μισάνοιχτο, η κατάποση γίνεται δυσχερής και η σιελόρροια έντονη.

Παρατηρούνται, επίσης, διαταραχές της διάθεσης όπως άγχος ή κατάθλιψη. Οι ασθενείς εμφανίζουν αισθήματα απελπισίας, άσχημες σκέψεις, έλλειψη ενδιαφέροντος και φοβίες, μείωση όρεξης για φαγητό, χάσιμο βάρους…

Οι  διαταραχές μνήμης επίσης είναι πολύ συχνές καθώς και τα προβλήματα στον ύπνο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από Πάρκινσον δυσκολεύονται να κοιμηθούν αλλά και όταν κοιμούνται ταλαιπωρούνται από εφιάλτες και έντονα όνειρα τα οποία συχνά ακολουθούνται από ακούσιες, απότομες  κινήσεις  (κλωτσιές, βίαια τινάγματα των χεριών)

Σπανιότερα, η νόσος μπορεί να εμφανιστεί με μια σειρά άλλων συμπτωμάτων όπως ασαφείς ενοχλήσεις στα χέρια και στα πόδια, άγχος, βραδύτητα σκέψης , δυσκοιλιότητα ή ανήσυχο ύπνο.
Σε κάθε περίπτωση η νόσος είναι χρόνια και συνεχίζει να εξελίσσεται σταδιακά καθώς δεν έχει βρεθεί ριζική θεραπεία .

Υπάρχουν όμως στο εμπόριο πολλά φάρμακα, με πολύ καλή συμπτωματική δράση, τα οποία είναι σε θέση δηλαδή να βελτιώσουν τα συμπτώματα της νόσου όπως το τρέμουλο, την δυσκολία στην κίνηση και τη δυσκαμψία, βοηθώντας έτσι τους αρρώστους να έχουν ικανοποιητική λειτουργικότητα για πολλά χρόνια.

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από το στόμα, το δέρμα (αυτοκόλλητα) αλλά και κατευθείαν μέσω είτε μια μικρής βελόνας τοποθετημένης κάτω από το δέρμα είτε μέσω ενός σωλήνα (καθετήρα) τοποθετημένου στο λεπτό έντερο.

Συχνά οι ασθενείς απευθύνονται σε γιατρό 2, 3 χρόνια μετά την έναρξή της νόσου όταν πια τα συμπτώματα γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά και δυσχεραίνουν πολύ τις καθημερινές δραστηριότητες.
Οπως σε κάθε περίπτωση έτσι κι εδώ η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει σε γιατρό και πάσχοντα καλύτερη αντιμετώπιση και περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

*Νευρολόγος, με εξειδίκευση στις Κεφαλαλγίες
(MSc in Headache Medicine)ΙΑΤΡΙΚΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 
Βαρδακουλά 28, Ναύπακτος 
26340 22222

iatrikonafs@gmail.com


Προτεινόμενα άρθρα