Το ΄Β μέρος της ταινίας «Ο Γατόπαρδος» απόψε στο Adagio II

Στην Κινηματογραφική Λέσχη  του Adagio II, σήμερα Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 21:00, θα προβληθεί η αριστουργηματική ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Ο Γατόπαρδος». (Β’ μέρος).
Ένα οπτικό έπος της ιστορίας ενός κόσμου που αναπόφευκτα φεύγει και ενός άλλου, όχι
αναγκαστικά καλύτερου, που επίσης αναπόφευκτα έρχεται.

Παραγωγή: Γαλλία – Ιταλία Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Κλαούντια Καρντινάλε, Αλέν Ντελόν, Πάολο Στόπα

Περίληψη
Το χρονικό της πτώσης της αριστοκρατίας, μέσα από τα μάτια του Σικελού πρίγκιπα Σαλίνα. Αψογα θλιμμένος ευγενής ο Μπαρτ Λάνκαστερ, γοητευτική Κλαούντια Καρντινάλε (στο ρόλο της αγαπημένης του, Ανγκελίνα), και μια από τις πιο όμορφες στιγμές του Λουκίνο Βισκόντι. Η ταινία, βασισμένη σε μυθιστόρημα του Τζουζέπε Τομάζι Ντι Λαμπεντούζα, βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα, στο Φεστιβάλ των Καννών του 1963.

Υπόθεση
Ενας Ιταλός πρίγκιπας του 19ου αιώνα, πλησιάζει στο τέλος της ζωής του και ταυτόχρονα στο τέλος της παντοδυναμίας του. Βιώνει τις αλλαγές των καιρών και την μετάβαση σε μια εποχή όπου οι τίτλοι ευγενείας, μάλλον δεν καθορίζουν την τύχη των υπόλοιπων κοινών θνητών. Ο ίδιος κανονίζει ένα γάμο μεταξύ του αγαπημένου του νεαρού ανιψιού, με την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου. Ο νεαρός, θα βρει την ευκαιρία για να μεταμορφωθεί ιδεαλιστής μαχητής, σε επαναστάτη και σύμβολο μιας νέας τάξης πραγμάτων. Ενα εκλεκτικό σχόλιο για το τέλος μιας τάξης και το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής, με αριστοτεχνικό περιτύλιγμα ένα θυελλώδες ρομάντζο.

Επιμέλεια προβολής: Παναγιώτης Αθανασίου
Ο Βασίλης Βούκλιζας προλογίζει και αναλύει  την ταινία.

Προτεινόμενα άρθρα