Το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας στα χειρότερά του

Προκαλεί θλίψη η εικόνα του κορυφαίου οργάνου του δήμου

Είναι το κορυφαίο όργανο του δήμου, ο ναός της δημοκρατίας του τόπου μας, εκεί όπου συζητούνται και παίρνονται σημαντικές αποφάσεις για το σήμερα αλλά και το αύριο της Ναυπακτίας. Δίχως αμφιβολία, περνά μία από τις χειρότερες περιόδους του, καθώς το κλίμα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου κάθε φορά γίνεται και χειρότερο. Οι συνθήκες που έχει επιβάλει ο κορονοϊός έχουν τινάξει τη διαδικασία στον αέρα, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο όπως φαίνεται από τον πρόεδρό του να βάλει τάξη. Όμως δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό πρόβλημα. Αλλού πονά, και η παρακολούθηση της τελευταίας συνεδρίασης ανέδειξε μερικές από τις πιο σημαντικές της παθογένειες. Οι μεν, συμπολίτευση, επιρρίπτει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, η δε επιστρέφει τις κατηγορίες, όπως είναι λογικό. Διαβάστε τη συζήτηση επί ενός μόνο θέματος, η οποία για μία ακόμα φορά… ξέφυγε, περιλαμβάνοντας ότι χωρά ο νους του καθενός από κατηγορίες προς την άλλη πλευρά. 

Το κλίμα έντασης στο δημοτικό συμβούλιο έγινε εμφανές από πολύ νωρίς, από το στάδιο ακόμα των ερωτήσεων, εκεί όπου συνήθως οι παρατάξεις κάνουν φανερές και τις προθέσεις τους για το πως θα πορευτούν στην εκάστοτε συνεδρίαση. Μετά τις αναφορές του Νίκου Δημητρόπουλου για την πορεία της ΔΕΥΑΝ, και τις απαντήσεις του δημάρχου Βασίλη Γκίζα (διαβάστε το ρεπορτάζ στη σελίδα 4), ο τελευταίος προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας γέφυρα και σε μία συζήτηση που θα ακολουθούσε σε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Μιας και ο λόγος για τη ΔΕΥΑΝ, ο Β. Γκίζας έστρεψε τα βέλη του κατά της πρώην διοίκησης του δήμου, για τον τρόπο με τον οποίο στην ουσία φόρτωσε στην εταιρεία ένα αρκετά μεγάλο ποσό (ο ίδιος έκανε λόγο για κοντά 400.000 ευρώ), αναφερόμενος στη συμμετοχή της στο έργο της ανάπλασης και στις εργασίες που θα γίνουν για λογαριασμό της με την αλλαγή του δικτύων. «Ο δήμος δεν μπορεί να πληρώσει αυτά τα χρήματα γιατί δεν επιτρέπεται», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως η τότε διοίκηση συμβασιοποίησε ένα έργο γνωρίζοντας από τη μία πως η ΔΕΥΑΝ δεν διέθετε αυτά τα ποσά, και από την άλλη μην κάνοντας κάποιο προγραμματισμό για να τα βρει όταν θα έρθει η ώρα. «Πως θα τα πληρώσει σήμερα η εταιρεία του δήμου, όταν έχει πέσει κατά 50% η εισπραξιμότητά της λόγω των συνθηκών;», ρώτησε ο δήμαρχος, συνεχίζοντας να κατηγορεί την πρώην δημοτική αρχή για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει πλέον περιέλθει η ΔΕΥΑΝ.

Λάθος ή επίτηδες

«Το έργο συμβασιοποιήθηκε με τις υπογραφές των κ.κ. Λουκόπουλου και Κοτρωνιά το 2017», είπε ο Ν. Δημητρόπουλος, για να του απαντήσει στο σημείο εκείνο ο δεύτερος, ως ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ, ότι λειτούργησε κατ’ εντολήν του δημάρχου, υπογράφοντας στην μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του δήμου για να εξασφαλιστεί το έργο.  «Όταν αυτό έγινε από λάθος δεν δεσμεύτηκαν τα χρήματα από τη ΔΕΥΑΝ, αλλά από το δήμο, έγινε λάθος», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς, για να παρέμβει ο Τ. Λουκόπουλος υποστηρίζοντας πως η πρακτική ακολουθήθηκε επίτηδες με δέσμευση χρημάτων από τη ΣΑΤΑ ώστε να κερδηθούν τα 300.000 ευρώ που απαιτούνταν για τις εν λόγω παρεμβάσεις. «Μην τα λέτε αυτά τα πράγματα δημόσια», του ανταπάντησε ο Β. Γκίζας, για να κάνει τη δική του εμφάνιση ο Γιώργος Σιαμαντάς, σημειώνοντας πως το έργο αυτό δεν χωρά συζήτηση για το γιατί επιλέχθηκε να γίνει, καθώς μιλάμε για ένα έργο που αφορά στην υγεία των πολιτών, μιας και μιλάμε για την αλλαγή του δικτύου των αμιαντοσωλήνων.

Το θέμα, βέβαια, επανήλθε λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια της ημερήσιας διάταξης, όταν το σώμα κλήθηκε να συζητήσει για τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, εκεί όπου όπως είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο δήμος οφείλει να κάνει κάποιες απαραίτητες αλλαγές για την ομαλή χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης από την πλευρά της ΔΕΥΑΝ.

Οι πρώτες φιτιλιές για τις μισθώσεις μηχανημάτων

Για λογιστική τακτοποίηση κοντά 300.000 ευρώ, έκανε λόγο ο Ανδρέας Κοτσανάς, βγάζοντας «νύχια» κατά των πρακτικών του δήμου στις μισθώσεις μηχανημάτων. Μίλησε για 45.000 ευρώ που πάνε για το σκοπό αυτό, συν τις αναθέσεις που ήδη έχουν γίνει, όταν παράλληλα πλέον ο δήμος έχει και καινούρια μηχανήματα στη διάθεσή του για να κάνει αντίστοιχες εργασίες.  «Δεν δικαιολογούνται αυτά τα ποσά σήμερα», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος, ρωτώντας ταυτόχρονα να πληροφορηθεί και ποιο είναι το αποθεματικό του δήμου. «Ήταν 26.000 και πλέον πηγαίνει στα 100.000», του απάντησε ο Σ. Παπαβασιλείου, προσθέτοντας για τις μισθώσεις μηχανημάτων πως προέκυψαν σημαντικά ζητήματα με την κακοκαιρία στο ορεινό δίκτυο, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η σύγκριση

Στη συζήτηση επί των τελευταίων παρενέβη και ο Θωμάς Κοτρωνιάς, ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, συγκρίνοντας τα χρήματα που έχει δαπανήσει ο δήμος για τις μισθώσεις αυτού του είδους το 2018, επί θητείας Α. Κοτσανά, και το 2020, επί δικής του. Για την πρώτη είπε πως είχαν δοθεί για την ενότητα της Ναυπάκτου 50.000 ευρώ, συν ένας διαγωνισμός της τάξεως των 70.000 ευρώ, ενώ φέτος έχουν δαπανηθεί 30.000 ευρώ, με την παράλληλη δρομολόγηση ενός διαγωνισμού. «Ξοδέψαμε τα μισά και μας εγκαλεί κι από πάνω ο κ. Κοτσανάς», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς.

Τη στάση της παράταξής του να μη συμμετέχει στις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, καθώς για μία ακόμα φορά πήρε αργά τις εισηγήσεις, επικαιροποίησε ο Γιώργος Γούλας, ζητώντας να αλλάξει αυτό, καθώς εάν επιθυμεί κάποιος μπορεί να φρενάρει τη διαδικασία, προσφεύγοντας και ακυρώνοντας σημαντικές αποφάσεις του δήμου. Για ρεκόρ αναμορφώσεων έκανε λόγο ο Α. Κοτσανάς επανερχόμενος, βάλλοντας εκ νέου κατά του Θ. Κοτρωνιά, για τον τρόπο με τον οποία κάνει εργασίες σε συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες. Μίλησε για προφορικές εντολές, οι οποίες τώρα θα πληρωθούν μέσω των ΑΠΕ, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, τώρα ο αντιδήμαρχος να παίξει τα υπόλοιπα όπως τα παίζει όλα τα χρόνια. «Εγώ το 2018 είχε 3 μηχανήματα λιγότερα, και είχα τη Βαριά, το Σκα και όλους τους χείμαρρους του δήμου», σημείωσε, τονίζοντας μάλιστα πως επί όλα τα χρόνια της προηγούμενης θητείας οι «ορεινοί» πίεζαν για τις γνωστές αναθέσεις.

Και… πόθεν έσχες

Για υποκριτική συμπεριφορά του πρώην αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, μίλησε παρεμβαίνοντας στο θέμα ο Β. Γκίζας, υποστηρίζοντας πως επί της προηγούμενης θητείας ότι γινόταν στις μισθώσεις μηχανημάτων γινόταν αν όχι με τη συνέργειά του, τότε σίγουρα με την ευλογία και την εντολή του. «Να μας πει πόσο ήταν η τιμή μονάδας ανά ώρα», είπε ο δήμαρχος προς τον Α. Κοτσανά, συμπληρώνοντας: «Ήταν 120 ευρώ όταν εμείς σήμερα την έχουμε πάει στα 50-60». Το κλίμα στο σημείο άρχισε να ζεσταίνεται επικίνδυνα, με τον Α. Κοτσανα να παίρνει το λόγο υποστηρίζοντας πως ουδέποτε ο ίδιος συμμετείχε σε συζητήσεις που καθόριζαν τιμές, επικαλούμενος μάλιστα πρόσφατη τηλεφωνική συζήτηση με υπάλληλο, τον οποίο είχε σε ανοιχτή ακρόαση, όπου κάτι τέτοιο καταρρίφτηκε. «Οι Κούκουνας και Κοτρωνιάς πήγαιναν και φωτογράφιζαν εργολάβους», είπε κάνοντας εκ νέου την επίθεσή τους, για να σηκώσει και πάλι το γάντι ο δήμαρχος, επαναφέροντας το θέμα του πόθεν έσχες του πρώην αντιδημάρχου. «Δημοσιοποιήστε το όπως έπρεπε να κάνετε για πέντε χρόνια», του είπε, απαντώντας και για τον καθορισμό των τιμών λέγοντάς του πως, αν ότι γινόταν επί θητείας του ήταν εν αγνοία του, τότε δεν ήταν ικανός για τη θέση που κατείχε επί σχεδόν πέντε χρόνια.

Στο… κόκκινο

«Υπονοείς ότι έκλεβε;», είπε ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο ο Γιώργος Σιαμαντάς, λέγοντας πως εάν λεγόντουσαν τέτοια πράγματα για τον ίδιο θα έκανε μήνυση. «Τις τιμές τις ορίζει η υπηρεσία με τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων», πρόσθεσε, καταθέτοντας τη δική του επίθεση για άλλο θέμα, και πιο συγκεκριμένα για τα… ξύλα που κόπηκαν σε εργασίες του δήμου, όμως δεν πήγαν στο κοινωνικό παντοπωλείο όπως είχε ειπωθεί. «Τα έχετε φάει!», παρατήρησε. «Έχω δώσει εξετάσεις στην κοινωνία», σημείωσε ο Α. Κοτσανάς απαντώντας για το πόθεν έσχες, λέγοντας ακόμα πως το έχει υποβάλει ως όφειλε, αλλά δεν είναι σήμερα υποχρεωμένος να το δημοσιοποιήσει. Προχωρώντας σε γνώριμα μονοπάτια επίθεσης έστρεψε τα δικά του βέλη κατά του δημάρχου λέγοντας πως το 2019 δήλωσε εισοδήματα 5.000 ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε για μία ακόμα φορά να πει και για τις μισθώσεις που έχει λάβει η οικογένειά του από το δήμο, από την εποχή Ρέππα έως και σήμερα, οι οποίες φτάνουν στα 650.000 ευρώ. «Έπρεπε να ντρέπεστε… και κάνετε και μεγάλο σταυρό», είπε σε υψηλούς τόνους.

«Όλοι κρινόμαστε ενώπιων του ΔΣ», απάντησε ο δήμαρχος, ζητώντας από τον πρώην αντιδήμαρχο να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τις μισθώσεις μηχανημάτων που γίνονταν επί ημερών του σε μεγαλύτερες τιμές από τις σημερινές. «Όλοι απολογούμαστε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ακόμα πως ο ίδιος ως οφείλει δημοσιοποιεί τα οικονομικά του στοιχεία. Στρεφόμενος προς το Γ. Γούλα, που έχει κατά καιρούς αναδείξει το θέμα του πόθεν έσχες, ρώτησε γιατί πλέον δεν το επαναφέρει, όταν σύμβουλοι δεν έχουν πράξει αυτό που πρέπει. «Θα σας αφήσω να χλευάζετε», είπε ο Θ. Κοτρωνιάς προς τον πρώην αντιδήμαρχο, συμπληρώνοντας: «Το πάρτι είναι αλλού κ. Κοτσανά και θα σας το εξηγήσω σε άλλο ΔΣ».

Οι υπάλληλοι στο στόχαστρο

Για την πρωτοβουλία του να αναδείξει κατά καιρούς το θέμα του πόθεν έσχες, μίλησε ο Γ. Γούλας, σημειώνοντας πως το πότε και ποιες ενέργειες θα κάνει είναι θέμα δικής του επιλογής. «Θα περίμενα από όλους, όσοι έχουν διατελέσει αντιδήμαρχοι και μέλη επιτροπών να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Περιμένω όλων σας, δεν έχετε τελειώσει», είπε, για να του απαντήσει ο δήμαρχος πως τα μέλη της σημερινής διοίκησης έχουν όλοι προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει, και αναδρομικά μάλιστα. «Είναι και των αναπληρωματικών», του απάντησε ο Γ. Γούλας, για να επανέλθει δήμαρχος κάνοντας λόγο για άλλοθι από την πλευρά του συνομιλητή του προκειμένου να αποφύγει την ουσία της συζήτησης. «Θα έρθω την Τρίτη στο γραφείο σας με το πόθεν έσχες, εάν το έχει εκεί και ο κ. Κούκουνας», είπε σε νέα παρέμβασή του ο Α. Κοτσανάς, επαναφέροντας και το θέμα ορισμού των τιμών για τα μηχανήματα, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θα το αφήσει έτσι, αλλά θα το ψάξει έχοντας στο στόχαστρό του τους υπαλλήλους που ασχολούνταν με αυτές, στην περίπτωση που αποδειχτεί πως αυτοί δεν έκαναν επί θητεία του καλά τη δουλειά τους.

«Ποιος διαπραγματεύτηκε την τιμή και έπεσε όπως λέτε;», ρώτησε ο Γ. Σιαναντάς, για να απαντήσει ο Σ. Παπαβασιλείου, εξηγώντας πως όταν μιλάμε για προμήθειες ή για υπηρεσίες, όπως είναι οι μισθώσεις μηχανημάτων, τότε οι τιμές ορίζοντας από την ελεύθερη αγορά. «Γι’ αυτό επιλαμβάνεται και το τμήμα προμηθειών», είπε ο αντιδήμαρχος, παίρνοντας πάσα στο σημείο εκείνο ο Α. Κοτσανάς, υποστηρίζοντας πως αφού ισχύει αυτό, τότε τη ευθύνη επί ημερών του δεν την είχε ο ίδιος αλλά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, δηλαδή και ο Θ. Κοτρωνιάς που ήταν σε αυτή τη θέση για κάποια χρόνια. «Αν ο δήμος έχασε χρήματα θα μηνύσω τους υπαλλήλους», πρόσθεσε. «Να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη που σας αναλογεί», επανέλαβε ο δήμαρχος, με τον Α. Κοτσανά, αλλά και τον Τ. Λουκόπουλος, να επιμένουν πως ήταν θέμα της υπηρεσίας ο ορισμός των τιμών.

Και η κατάληξη

«Το πόθεν έσχες δεν απαλλάσσει κανέναν από τίποτα, ο καθένας διαβιεί με τον τρόπο του και φαίνεται», είπε ο Νίκος Δημητρόπουλος, λέγοντας πως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κάνει καλά τη δουλειά του, αλλά προσθέτοντας πως ο δήμαρχος δεν έχει την υποστήριξη που πρέπει από τη συνδιοίκηση σε σημαντικά θέματα καθώς τον αφήνουν μόνο να τα βγάλει πέρα. «Δεν ξέρετε τη διαχείριση που γίνετε στη ΔΕΥΑΝ, βγαίνετε και εκτίθεστε», είπε, σημειώνοντας ακόμα πως ο δήμος μπορούσε να τη δανείσει έως τις 30/6 άτοκα λόγω κορονοϊού, όμως δεν το έκανε και τώρα θα το κάνει έντοκα. Με τα φώτα να πηγαίνουν και πάλι στην θέμα της αναμόρφωσης και τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΝ στην ανάπλαση, ο Τ. Λουκόπουλος υποστήριξε την απόφαση που πάρθηκε τότε, λέγοντας πως είχε τις ευλογίες και της διαχειριστικής αρχής, αλλά και συνολικά των μελών της παράταξής του, οι μισοί εκ των οποίων σήμερα ανήκουν στην παρούσα δημοτική αρχή.

«Σαφώς και το έργο είναι σημαντικό. Όμως όταν αποφασίσουμε να κάνουμε μία ανάπλαση πρέπει να την κάνουμε συνολικά», είπε στην κατάληξη της συζήτησης ο δήμαρχος, τονίζοντας πως είναι υποχρέωσή του να ενημερώσει την κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο η ΔΕΥΑΝ «μπλέχτηκε» στο θέμα, μην μπορώντας σήμερα να πληρώσει αυτό που υποχρεούται. Εν τέλει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού πέρασε με τις ψήφους των τριών παρατάξεων της συνδιοίκησης, αλλά και εκείνης του Τάκη Λουκόπουλου, αφήνοντας πίσω της όμως ως συζήτηση τα… «αποκαΐδια» του κορυφαίου οργάνου του δήμου, το οποίο περνά, υπό το κλίμα που γίνονται οι συνεδριάσεις, τις χειρότερες των ημερών του.

 

Προτεινόμενα άρθρα