Το ΕΠΑΛ Ναυπάκτου… εκτός συνόρων-Ταξίδι σε Γαλλία και Τουρκία


Στην  La Rochelle της Γαλλίας  μετακινήθηκαν για 5 ημέρες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου στο πλαίσιο της  1ης διακρατικής συνάντησης του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Agir maintenant pour la planète en consommant localement» (=Δρώ τώρα για τον πλανήτη, καταναλώνοντας τοπικά προιόντα).  

Συγκεκριμένα στην κινητικότητα έλαβαν μέρος 3 εκπαιδευτικοί, 5μαθητές του τομέα Γεωπονίας, και 3 μαθήτριες της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών. Το σχολείο υποδοχής ήταν το Lycee Jean Dautet. Εκεί συνάντησαν τους εταίρους τους  από τα σχολεία: LP Gambetta  από την Λυών, IIS Gobetti Marchesini-Casale – Arduino από το Τορίνο, και Fatin Rustu Zorlu Anadolu Lisesi από την Κωνσταντινούπολη.

Στην διάρκεια της κινητικότητας οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έλαβαν μέρος σε ποικίλες δραστηριότητες και επισκέψεις με σκοπό την συλλογή δεδομένων για τα τοπικά προϊόντα της περιοχής. Τα δεδομένα που συνέλεξαν μετατράπηκαν σε ψηφιακή μορφή ώστε να ενσωματωθούν σε ένα τρισδιάστατο διαδραστικό Ευρωπαϊκό χάρτη. Οι μαθητές πήραν συνεντεύξεις από ντόπιους παραγωγούς, πωλητές και ιδιοκτήτες καταστημάτων που ασχολούνταν με την παραγωγή, διακίνηση και πώληση τοπικών προϊόντων στην πόλη της La Rochelle. Παράλληλα κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο νησί Isle de Re τους δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτούν μια μονάδα καλλιέργειας οστράκων, μια μονάδα συλλογής αλατιού, ένα οινοποιείο και μια φάρμα στρουθοκαμήλων, όπου αποκόμισαν γνώσεις και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την παραγωγή και εμπορία των προϊόντων.

«Η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τον Μάιο θα έχουμε την χαρά να τους φιλοξενήσουμε στην πόλη μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η παιδαγωγική ομάδα.

Προπαρασκευαστική συνάντηση εκπαιδευτικών 
Παράλληλα όμως, οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, Ασπασία Μυλωνά και Χρύσανθος Αυλωνίτης, στο πλαίσιο της συμμετοχή τους στην 1η διακρατική συνάντηση εκπαιδευτικών υπεύθυνων για την υλοποίηση του σχεδίου Erasmus+ KA229 με τίτλο «ALL DISEASE BEGINS IN THE GUT» (όλες οι ασθένειες ξεκινούν στο έντερο) μετακινήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας από τις 2 έως τις 5 Δεκεμβρίου. 

Στην συνάντηση παρευρίσκονταν 2 εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα εταίρο. Το συγκεκριμένο έργο έχει γενικό συντονιστή το σχολείο της Πολωνίας (Liceum Ogolnoksztalcace nr 20 w Poznaniu) και εταίρους: Το 1o ΕΠΑΛ Ναυπάκτου, το Gymnazium, (Σλοβακία), το Göztepe Ihsan Kursunoglu Anadolu Lisesi (Τουρκία), το Klaipedos turizmo mokykla (Λιθουανία) και το σχολείο Liceo Scientifico Statale Benedetto Croce ( Ιταλία).

Η πρώτη συνάντηση είχε οριστεί ως συνάντηση εκπαιδευτικών ώστε να γίνει η γνωριμία των εταίρων, να λάβει χώρα ανταλλαγή πληροφοριών για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε εμπλεκόμενης χώρας, αλλά και ανταλλαγή διδακτικών εμπειριών που σχετίζονται με το θέμα. Δεδομένου ότι το σχέδιο αφορά τη Διατροφή και  την Υγεία οι συμμετέχοντες έκριναν ότι πρέπει πρώτα οι εκπαιδευτικοί να εμβαθύνουν στα οφέλη από τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά και πρεβιοτικά και τον αντίκτυπό τους στο σώμα μας, ώστε να είναι ευκολότερο να οργανωθούν δραστηριότητες που θα λάβουν μέρος οι μαθητές, το προσωπικό του σχολείου και οι τοπικές κοινότητες. Εκτός αυτού, δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν λεπτομέρειες του έργου ώστε να διευκολυνθεί η οργάνωση των επόμενων συναντήσεων και ο σχεδιασμός των μηνιαίων δραστηριοτήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eTwinning.

Έτσι, κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαδοχικών ημερών, οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μέρος σε μια σειρά δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στα αγγλικά, με στόχο την ενημέρωση για το μικροβίωμα, τα προβιοτικά και πρεβιοτικά, καθώς και τα οφέλη από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτά. Παρακολούθησαν 2 σεμινάρια: α) από την κα Susman Karaca για τα προβιοτικά και πρεβιοτικά συνοδευόμενο από ένα εργαστήριο στην παρασκευή ζυμούμενων τροφίμων, και β) από τον ακαδημαϊκό  Dr. Savaş Ertufan στο “Μικροβίωμα”. 
Ακολούθησε  παρασκευή ζυμούμενων λαχανικών, κεφίρ γάλακτος,και  κεφίρ με νερό και ένα σεμινάριο eTwinning – χρήση του twinspace.
Η επόμενη συνάντηση έχει οριστεί για τις 9 Μαρτίου στο Παλέρμο της Ιταλίας. Σε αυτή την συνάντηση θα μετέχουν 2 εκπαιδευτικοί και 4 μαθητές/τριες από κάθε χώρα.

Προτεινόμενα άρθρα