Τ. Τσαρδάκας: «Οι ήρωες… μικρά κομματάκια του εαυτού μας»


Το θεατρικό έργο «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» θα είναι σήμερα Τετάρτη στο «Τεχνουργείον» (διαβάστε εδώ) και ο δημιουργός του, Τηλέμαχος Τσαρδάκας, σήμερα μας μιλά στην «ε» γι’ αυτό. Για το τι τον οδήγησε στη συγγραφή του, για τη μεγάλη επιτυχία που έχει καταγράψει και τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή, αλλά και για το δικό του χώρο πολιτισμού στην Πάτρα, το θέατρο Act. Επίσης δεν παραλείψαμε να τον ρωτήσουμε και για την πόλη της Ναυπάκτου και τις σχέσεις του με αυτή, σχέσεις που έχουν ρίζες πολλών χρόνων καθώς εν μέρει έλκει την καταγωγή του από εδώ. Διαβάστε όλα όσα μας είπε.
κ. Τσαρδάκα  «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» είναι μία παράσταση που έχει ως πρωταγωνιστές δύο παιδιά που μεγάλωσαν, αλλά το παρελθόν τους φαίνεται πως είναι αρκετά δυνατό μέχρι και σήμερα. Πώς προέκυψε η ιδέα του σεναρίου.
Η ιστορία του έργου είναι φανταστική αλλά αντλεί υλικά από καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε ζήσει. Καλοκαίρια, νησιά, εφηβεία και ένας μεγάλος έρωτας που, όπως και η ίδια η ζωή, έχει και γέλιο και κλάμα, και ευτυχία και απογοήτευση. Και αρκετά «τι θα γινόταν αν» και αρκετές στιγμές από αυτές που αργότερα συνειδητοποιούμε πόσο κρίσιμες ήταν. Δε θα έλεγα ότι προέκυψε από κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Μάλλον από την ανάγκη να αφηγηθώ πως φτάνουμε σε αυτό το συγκεκριμένο σενάριο ζωής που ζούμε, απορρίπτοντας στην πορεία (συνειδητά ή ασυνείδητα) δεκάδες άλλα σενάρια.
Η επιλογή του χώρου που πλάθεται η σχέση τους, μία μικρή κοινωνία, έχει τη δική της σημασία στην όλη πλοκή; Το αναφέρω γιατί άλλοι οι κώδικες εκεί και άλλοι σε μία μεγάλη πόλη…
Έχει σημασία ναι. Όποιος έχει ζήσει και σε μεγαλύτερες και σε μικρότερες κοινωνίες το καταλαβαίνει. Στις μεγαλύτερες κοινωνίες κανείς δεν ασχολείται μαζί σου ή τουλάχιστον έτσι νιώθεις. Στις μικρότερες νιώθεις ότι ασχολούνται περισσότερο και, είτε αυτό όντως συμβαίνει, είτε όχι, επηρεάζει, έστω και λίγο τις αποφάσεις σου.
Ποιο κατά την άποψή σας είναι το στοιχείο του έργου που το έχει οδηγήσει στην επιτυχία;
 Νομίζω ότι το έργο έχει πολλές αναφορές σε αναγνωρίσιμες καταστάσεις και πράγματα. Το κάνει όμως με απλό και όχι επιτηδευμένο τρόπο. Οπότε το κοινό ταυτίζεται γιατί βρίσκει στους ήρωες και σε αυτά που βιώνουν αυτοί οι ήρωες μικρά κομματάκια του εαυτού του.
Η ανταπόκριση του κόσμου, ανεβάζει αυτομάτως τον πήχη σε έναν δημιουργό όταν πλέον φτάνει η ώρα του επόμενου έργου;
Δεν με έχει απασχολήσει ιδιαίτερα αυτό ποτέ. Έχω κάνει και έργα με μεγάλη επιτυχία και έργα που δεν πήγαν καλά. Αν κάτι δεν λειτουργεί όπως νόμιζα προσπαθώ να μην πληγώνομαι και να προχωράω παρακάτω. Ή να δουλέψω για το επόμενο περισσότερο.
Το θέατρο Act στην Πάτρα φέρει τη δική σας σφραγίδα. Είναι ένας ζωντανός χώρος που καταθέτει τις δικές του άκρως ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτό…
Το act έχει μια σταθερή πορεία πίσω του πάνω από δέκα χρόνια πλέον. Προσπαθούμε να προτείνουμε ενδιαφέρουσες πολιτιστικές προτάσεις με συνέπεια και επαγγελματισμό και ταυτόχρονα να καταθέτουμε τη δική μας τωρινή τοπική καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο γιατί και η Πάτρα έχει τις ιδιαιτερότητές της αλλά και εγώ και οι συνεργάτες μου το κάνουμε με ειλικρίνεια και με αλήθεια και ούτε θέλουμε ούτε ξέρουμε να το κάνουμε κάπως αλλιώς, οπότε αυτό απλουστεύει τα πράγματα. Κρατήστε αυτό: για μας το θέατρο είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία, συχνά   διασκεδαστική και ψυχαγωγική αλλά και καθαρτική, πλήρης,  βαθύτερη. Θέλουμε το κοινό να έρθει να τη μοιραστεί μαζί μας.
Με αφορμή τον ερχομό του έργου στη Ναύπακτο, και με την εμπειρία που έχετε, θεωρείτε πως το κοινό της επαρχίας είναι ένα διαφορετικό κοινό από εκείνο πχ της Αθήνας;
Το κοινό της Αθήνας έχει σίγουρα περισσότερες επιλογές, επομένως είναι πιο δύσκολο να το πείσεις να έρθει να δει τη δουλειά σου. Είναι άλλοι οι αριθμοί, χαοτικοί. Στην επαρχεία είναι πιο εύκολο να κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι μια παράσταση είναι καλή – όπως και το αντίθετο, ότι δηλαδή είναι κακή. Δε θα έλεγα ότι είναι διαφορετικό το κοινό ή οι άνθρωποι. Νομίζω είναι πιο εύκολο να τους βρεις και να σε βρουν.
Και τέλος, μιας και μιλάμε για την πόλη της Ναυπάκτου, μιλήστε μας λίγο και για τη σχέση σας με αυτή;
Είναι ένα μέρος που αγαπώ πολύ. Εξάλλου η μητέρα μου και οι παππούδες μου κατάγονται από τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας. Έχω όμως και καλούς φίλους εδώ που πάντα χαίρομαι να βλέπω. Οι παραστάσεις μου έχουν έρθει πολλές φορές στη Ναύπακτο οπότε πλέον έχει χτιστεί και μια σχέση με το κοινό.
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Προτεινόμενα άρθρα