Υπηρεσία δόμησης αποκτά ο δήμος Δωρίδος

Το σύστημα εξυπηρέτησης από άλλους δήμους απέτυχε, λέει ο Τ. Θεοδωρικάκος

Σύσταση και λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης σε κάθε Δήμο της χώρας ανεξάρτητα από το αν έχει προβλεφθεί ή όχι από τον οικείο Οργανισμό, προβλέπει τροπολογία του κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή. Σύμφωνα με την εξέλιξη αυτή, ανάλογη υπηρεσία αναμένεται να συσταθεί και στο Δήμο Δωρίδος, ο οποίος ως τώρα δεν διέθετε τέτοια και οι ανάγκες του καλύπτονταν από την αντίστοιχη του Δήμου Δελφών.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, το σημερινό σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι Δήμοι που δε διέθεταν αντίστοιχες υπηρεσίες μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από άλλους δήμους απέτυχε διοικητικά και λειτουργικά. Σημειώνεται δε και η αντίστοιχη τοποθέτηση του Συνήγορου του Πολίτη ο οποίος αναφέρθηκε σε ακραία φαινόμενα κακοδιοίκησης. Στην παρέμβασή της η Ανεξάρτητη Αρχή επεσήμανε στην πολιτική ηγεσία το μεταβατικό χαρακτήρα των νομοθετικών διατάξεων, αλλά και τα ακραία προβλήματα κακοδιοίκησης που παρατηρήθηκαν λόγω των διαρκών παρατάσεων εφαρμογής τους.

Τόνισε δε τις κύριες επιπτώσεις του φαινομένου, όπως την αδυναμία ανταπόκρισης των δήμων στην άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που τους εκχωρήθηκαν, τις σοβαρές καθυστερήσεις στον έλεγχο αυθαιρέτων κατασκευών, την αδυναμία επιβολής και είσπραξης προστίμων, τις καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών και άλλα. Η αιτιολογική έκθεση.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του άρθρου 4, από 1.11.2020 συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) -ανεξάρτητα αν έχει προβλεφθεί στον οικείο Οργανισμό. Η ανάγκη δια νόμου σύστασης και λειτουργίας ΥΔΟΜ ανέκυψε διότι δέκα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του v. 3852/ 2010, συνεχίζεται ανεπίτρεπτα η υποστήριξη δήμων από έτερους δήμους για την άσκηση των αρμοδιοτήτων δόμησης, αλλά και τεχνικών υπηρεσιών. Η εν λόγω πρακτική κρίθηκε αποτυχημένη τόσο από διοικητικής, όσο και από λειτουργικής άποψης, κατά τον δε Συνήγορο του Πολίτη προκάλεσε «ακραία φαινόμενα κακοδιοίκησης» (βλ. αναλυτικά Αιτιολογική Έκθεση Α’ Κεφαλαίου του v. 4674/ 2020). Παρά τη θεσμοθέτηση ενός νέου και καινοτόμου πλαισίου τον περασμένο Μάρτιο (v. 4674/2020), για λόγους αποκλειστικά οφειλόμενους στις έκτακτες ανάγκες που προκάλεσαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, δίνεται μία εξαιρετικά περιορισμένης διάρκειας παράταση της διοικητικής υπο στήριξης, για την οριστική μετάβαση των δήμων στο νέο θεσμικό πλαίσιο κατά την 1η.11 .2020

Πηγή: fokidanews.gr

Προτεινόμενα άρθρα