Φως… στον κόμβο στο Μοναστηράκι

Φως… επιτέλους φως. Για το κόμβο στο Μοναστηράκι ο λόγος, όπου φωτίστηκε πρόσφατα, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας. Αναρτώντας μάλιστα και τη φωτογραφία που βλέπετε έγραψε: “Η διασταύρωση στο μοναστηράκι επιτέλους φωτισμένη — στην τοποθεσία Ευπάλιο”.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα ο Περιφερειακός σύμβουλος Δρόσος Παρασκευάς, είχε στείλει επιστολή προς τον αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Ευάγγελο Κατσαγούνο, θέτοντας το θέμα του  ηλεκτροφωτισμού της εθνικής οδού στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στο δίκτυο της Εθνικής Οδού Θερμοπυλών – Αντιρρίου στα όρια του Νομού Φωκίδας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Όπως γνωρίζετε, είναι εκ της νομοθεσίας υποχρεωτικός ο ηλεκτροφωτισμός στις Εθνικές οδούς και αρτηρίες. Κυρίως σε κεντρικούς άξονες όπου εκτελούνται διεθνείς οδικές μεταφορές και λόγω ανάγλυφου χαρακτηρίζονται από τροχαία συμπτωματολογία, η συσκότιση είναι απαγορευτική!
Δυστυχώς όμως, τα συστήματα φωτισμού στο Εθνικό Δίκτυο κατά μήκος της Ε.Ο. Θερμοπυλών – Αντιρρίου στα όρια του Νομού και μάλιστα σε όλο το μήκος του άξονα της Φωκίδας έως τον περιφερειακό Ναυπάκτου, δεν λειτουργούν σε κόμβους και επικίνδυνα σημεία, όπου είναι απαραίτητο, με αποτελέσματα ο κίνδυνος για ατυχήματα να πολλαπλασιάζεται.

Σε μια τόσο βεβαρυμμένη κυκλοφοριακά Εθνική αρτηρία για την οποία έχουν διατεθεί και εξακολουθούν να διατίθενται τεράστια κονδύλια, που παρουσιάζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά οδικών τροχαίων και θνησιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως καταγγέλλουν πολλοί οδηγοί, η φωταγώγηση είναι ανύπαρκτη και περιορίζονται μόνο στην χρήση των προβολέων των οχημάτων, αυξάνοντας την επικινδυνότητα.

Ζητώ άμεση ενημέρωση για τον τρόπο που θα επιληφθείτε ως αρμόδιοι περιφερειακοί φορείς του σημαντικότατου αυτού ζητήματος της δημόσιας ασφάλειας της κυκλοφορίας και της προστασίας ανθρωπίνων ζωών.

Παρακαλώ να βιαστείτε, ώστε όταν γίνει το επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας που έχει προγραμματιστεί στο Ευπάλιο Δωρίδας, να υπάρχει φωτισμός της Εθνικής Οδού και των κόμβων, προκειμένου να αποφευχθούν εκπλήξεις και τυχόν… εκτροπές σε άλλες κατευθύνσεις και περιοχές. Διαφορετικά, καλύτερα να γίνει ώρες πρωινού για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο»!

Η απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Ευάγγελου Κατσαγούνου:
“(…) τον Απρίλιο του 2018 εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο υποέργο με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.
Ήδη η αρμόδια υπηρεσία προσπάθησε σε όσο πιο σύντομο χρονικό διάστημα μπορούσε και παρόλες τις χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες να ολοκληρώσει τη μελέτη, να διεκπεραιώσει τη διαδικασία δημοπράτησης και να υπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο, η οποία πλέον εκτελείται με γοργούς ρυθμούς.
Η αποκατάσταση πάντως του ηλεκτροφωτισμού και κυρίως στην Άμφισσα στην περιοχή ‘Κόμβος ΒΙΟΠΑ, Είσοδος Άμφισσα και Σερνικάκι’ δεν αφορά απλώς την αντικατάσταση λαμπτήρων ή καμένων ασφαλειών, αλλά επανατοποθέτηση καλωδίων, ηλεκτρονόμων φορτίου, ηλεκτρικών κιβωτίων, επειδή οι ανωτέρω κόμβοι είχαν λεηλατηθεί όπως είναι ήδη ενημερωμένη η Αστυνομική Δ/νση και οι Τοπικές Κοινότητες”.

Προτεινόμενα άρθρα