Φ. Τόνυ-Ρήγα: Εκλογές 2019: «Δημοκρατία Κέκληται»

(δανείστηκα τον τίτλο από την υπέροχη σειρά του δημοσιογράφου Τάκη Κάμπρα  που παρουσιάζεται σε επεισόδια στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων).

Επικολλώ και παραθέτω τμήμα της  πρόσφατης δήλωσης του κου ΣΑΛΑΜΟΥΡΑ (Συνδυασμός Βασίλη Γκίζα): «Όπως είναι γνωστό, στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, συστρατεύθηκα με την παράταξη του κ.  Γκίζα πιστεύοντας ότι είναι ένας νέος άνθρωπος με καλές προθέσεις και με θέληση για προσφορά στον τόπο και θεωρώντας ότι η ίση μεταχείριση για όλους τους συνυποψήφιους μου είναι αυτονόητη! Δυστυχώς όμως, διαπίστωσα ότι, αντί αυτού, στις εκλογές αυτές, πριμοδοτήθηκαν άνθρωποι και επιβραβεύτηκαν ουσιαστικά πρακτικές, οι οποίες επιβεβαιώνουν πλέον τους λόγους για τους οποίους οι εν λόγω βρέθηκαν στην παράταξη, υπηρετώντας ουσιαστικά προσωπικά συμφέροντα και με κάθε κόστος. Παράλληλα με την άσκηση αρνητικής επιρροής τους στον κύριο Γκίζα, προδικάζουν και τι θα συμβεί στην λήψη αποφάσεων ιδιαίτερα σε μείζονα ζητήματα που αφορούν το συμφέρον του τόπου…»

Αναρωτιέμαι με ποια  μέθοδο τυφλώνονται οι  πολίτες αυτής της πόλης και  ψηφίζουν; Με ποια μέθοδο τυφλώνονται και συμμετέχουν σε ομάδες που εκ των προτέρων είναι διαβρωμένες;  Δεν υπάρχει άγνοια ή αφέλεια του  «καλού καγαθού»!  Υπάρχει «μέθοδος»  υφαρπαγής συνειδήσεων και  καιροσκοπισμός  ταξισμού.  Υπάρχει ευτελισμός προσωπικότητας και αποκαθήλωση των αξιών και αρχών.  Δεν  επιτεύχθηκε ουδεμία  αλλαγή υποδείγματος  για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται  η αυτοδιοικητική πολιτική και είναι λυπηρό! Δεν υπήρξε οργάνωση πρώτιστα με τη κοινωνία και είναι αδύνατον σήμερα, με τις υπάρχουσες συνθέσεις να δημιουργηθεί  πολιτική και κοινωνική  συμμαχία που υπερβαίνει μίζερες  ανθρώπινες καταβολές.  Δεν υπήρξε  ορθολογική σκέψη,  αντίθετα υπήρξε  θυμική σκέψη και πελατειακή ζοφερή εξάρτηση προκειμένου  με  μοναδικό στόχο την εξουσία.  Δεν έπρεπε να λησμονηθεί ότι, κάθε ψήφος είναι  ευθύνη και εντολή.

Τα προβλήματα της Ναυπάκτου και της Ναυπακτίας είναι συγκεκριμένα και χιλιοειπωμένα.  Οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν έγιναν έργα , αλλά τελικά με τη ψήφο τους δεν επιθυμούν να γίνουν έργα!  Αυτές οι διπολικές επιλογές είναι επικίνδυνες για έναν τόπο. Βέβαια, σε συνθήκες διπολισμού, όπου οι συγκρούσεις είναι μετωπικές, αλλά και σε μια  εξατομικευμένη και ανορθολογική  κοινωνία οξυμμένων κοινωνικών ανισοτήτων, όπως είναι σήμερα, η ευρύτερη ελληνική κοινωνία, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν και περισσότερο να διευρυνθούν  στο εκλογικό σώμα πολιτικά εγχειρήματα που στηρίζονται στον ορθολογισμό και  στις αξίες και όχι στο θυμικό των πολιτών.
Εν όψει της προβληματικής κατάστασης που κυοφορείται  για τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής ή της προβληματικής που  πιθανόν ανακύψει  εντός του Δήμου  την επόμενη περίοδο της Κυριακής, κρίνω ότι, ο σοφός λαός μας που θα προσέλθει  στις κάλπες, οφείλει να ζυγίσει καλά  την επιλογή του με αποκλειστικό, μοναδικό γνώμονα το συμφέρον  και τις ανάγκες της Ναυπακτίας.
Παράλληλα, ευχαριστώ θερμότατα όσους με τίμησαν με τη ψήφος τους, όσους μου εξήγησαν τα προβλήματα των κοινοτήτων τους και όσους  μου εμπιστεύθηκαν τις σκέψεις τους και τους  προβληματισμούς τους.

Οι συνθήκες επιτάσσουν στις επαναληπτικές εκλογές  όλοι μας να πορευθούμε κατά συνείδηση.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΝΥ ΡΗΓΑ
Δικηγόρος Αθηνών 

Προτεινόμενα άρθρα