Χαρ. Χαραλαμπόπουλος: Το ’21 στη Ναυπακτία μέσα από τις νέες εκδόσεις

Του Χαράλαμπου Χαραλαμπόπουλου

Ήδη διανύουμε το 2021, έτος με σημαντική αξία, αφού συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την έναρξη της Παλιγγενεσίας.

Βέβαια, έχουν  προγραμματισθεί πανελληνίως πολλές επετειακές εκδηλώσεις, καθώς και στον δήμο μας, την επαρχία μας, οι οποίες όμως βρίσκονται υπό την σπάθη του κορωνοϊού.

Ευτυχώς όμως που κυκλοφορούν νέα βιβλία που έχουν σχέση με την Επανάσταση και έτσι ο αναγνώστης θα λάβει μια γεύση για την επαναστατική δράση στη Ναυπακτία, για να εισέλθει και στο πνεύμα του ’21.

Πρόδρομοι για την Επανάσταση ήταν οι Κατσαντωναίοι  που τους γνωρίζουμε μέσα από το βιβλίο : Ντίνος Μακρυγιάννης, Οι  Κατσαντωναίοι μέσα από τα δημοτικά τραγούδια, Ε.ΝΑ.Μ. – Ε.Β 12 , Αθήνα 2020.

Για να αντιληφθεί κάποιος το έργο του Κατσαντώνη ας λάβει υπόψη του ότι ο Στρατάρχης της Ρούμελης Γιώργος Καραϊσκάκης και άλλοι καπεταναίοι του Αγώνα προέρχονται από τον Κατσαντωναίικο νταϊφά.

Αλλά ας αναφερθούμε στις εικοσιενικές εκδόσεις :

  • Ντίνος Μακρυγιάννης, Εικοσιενικά, Ε.ΝΑ.Μ. – Ε.Β 13, Αθήνα

Ο συγγραφέας είναι γνωστός ιστοριογράφος της περιοχής μας και κατά καιρούς έχει γράψει πολλές μελέτες  και άρθρα.

Στο παρόν βιβλίο καταχωρεί τριάντα έξι (36)  κείμενα που είχαν δημοσιευθεί σ΄ένα άνοιγμα πενήντα (50) περίπου ετών σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά και είναι κατά πλειονότητα δυσπρόσιτα σήμερα.

Γνώστης της ιστορίας της επαρχίας μας μάς διηγείται πολλές σελίδες του Αγώνα, με λόγο κατανοητό και εκλαϊκευμένο, όπως ο παππούς στον εγγονό.

Έτσι, όποιος θέλει  «να μεθύσει με το κρασί του ΄21 »  ας διαβάσει το βιβλίο. Ίσως  είναι τυχερός και βρει εκεί τον δικό του παππού , αφού καταχωρούνται 100δες ονόματα αγωνιστών . Ανεξάρτητα όμως απ΄ αυτό θα γνωρίσει πολλές φυσιογνωμίες και πολλά περιστατικά  που συνέβησαν στην περιοχή μας.

Γνωρίζοντας την ιστορία μας αποκτούμε αυτογνωσία.

  • « η δάφνη »  (2021), περιοδική έκδοση του Πνευματικού Ομίλου Ναυπακτίων και Δωριέων , τχ 42, 1821 – 2021, 200 Χρόνια  Ελευθερίας, Αθήνα Ιαν. 2021, σσ. 240.

Το γνωστό περιοδικό  « η δάφνη » , πλέον ετήσιο, είναι αφιερωμένο στο ΄21 , συμμετέχοντας και αυτό στους προγραμματισμένους επετειακούς εορτασμούς.

Περιέχονται σαρανταοκτώ (48) άρθρα, μέσω των οποίων εισερχόμαστε στο πνεύμα αλλά και  στην ουσία του Αγώνα.

Μέσα από το μάτι πολλών μελετητών παρουσιάζονται πολλές εκφάνσεις του ΄21 και ο αναγνώστης μπορεί ν΄αντιληφθεί το μέγεθος της επαναστατικής προσπάθειας  ενός καταπιεσμένου και καταπονημένου λαού που μετά τετρακόσια (400) περίπου χρόνια  αναζητούσε και πέτυχε την Ελευθερία, η οποία  βέβαια δεν χαρίστηκε αλλά είναι  « Απ΄τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά » , κατά τον  Εθνικό μας ποιητή.

Το περιοδικό διανθισμένο με φωτογραφίες ηρώων και πνευματικών ηγετών, καθώς  και με « ιστορικά ανέκδοτα » είναι αληθινά  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ , όπως γράφει στο εξώφυλλό του  και μας εισάγει στους επετειακούς εορτασμούς με την ευρεία πεποίθηση  ότι και οι προπάτορές μας στη Ναυπακτοδωρίδα έκαναν το καθήκον τους.

Σημείωση :

Εντός των ημερών θα κυκλοφορήσει και το βιβλίο

του γράφοντος :  Η Ναυπακτία  (Κράβαρα και Βενέτικο )

στον Αγώνα του  ’21, στις εκδόσεις  της Ε.ΝΑ.Μ.  – Ε.Β. 14,

με αρχειακά κείμενα.

Προτεινόμενα άρθρα