Όλα όσα προβλέπει το ΓΠΣ της Ναυπάκτου

Το σχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση

Η Β’ φάση του Γενικού Πολεοδομικού-Χωροταξικού Σχεδιασμού του δήμου Ναυπακτίας άμεσα θα τεθεί σε διαβούλευση. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία, μέσω του οποίου θα τακτοποιηθούν πολλές ανοιχτές πληγές της περιοχής, τοποθετώντας χρήσεις γης και δραστηριότητες, σε ένα παζλ που στόχος του είναι ως σύνολο να αποτελέσει το μπούσουλα πάνω στον οποίο η Ναυπακτία θα γνωρίζει πλέον τι μπορεί να γίνει και που. Διαβάστε σήμερα στην «ε» όλες τις βασικές προβλέψεις του, σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βγει σε διαβούλευση για τουλάχιστον δύο μήνες. Φορείς και πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες ακολούθως με το τέλος της διαδικασίας θα πάνε στο δημοτικό συμβούλιο.

Χωρισμένο σε τρεις ενότητες, την Παραθαλάσσια Οικιστική Ενότητα Ναυπάκτου – Λυγιά – Ξηροπήγαδου, τους Περιαστικούς οικισμούς και τους Αγροτικούς της κεντρικής και βόρειας ενότητας, το σχέδιο αποτέλεσε προ λίγων ημερών αντικείμενο μίας πρώτης συζήτησης μεταξύ των παρατάξεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε», την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο θα σταλεί στους φορείς της περιοχής, ενώ θα αναρτηθεί και στο site του δήμου. Μέσα σε διάστημα δύο τουλάχιστον μηνών όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσεις τις δικές τους απόψεις επ’ αυτού, για να αποφασίσει εν τέλει το κορυφαίο όργανο του δήμου αν και ποιες από αυτές θα κάνει δεκτές.

Β. Γκίζας: «Το ΓΠΣ ψηλά στην ατζέντα μας»

Ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, σε δήλωσή του για το θέμα, σημείωσε αναλυτικά:

«Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εισέρχεται στο τελικό στάδιο της προβλεπόμενης διαδικασίας, καθώς τις επόμενες ημέρες τίθεται σε Διαβούλευση.  Με την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ένταση των ενεργειών της σημερινής διοίκησης του Δήμου Ναυπακτίας, ένα σημαντικότατο έργο που ξεκίνησε το 2004, αλλά έκτοτε προχώρησε με αργούς ρυθμούς, ολοκληρώνεται.  Πρόκειται για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό του Δήμου μας που θα επιλύσει χρόνια και σοβαρά προβλήματα.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο να είμαστε αποτελεσματικοί, έχοντας ως κύριο μέλημά μας να δρομολογούμε λύσεις και σε χρόνια ζητήματα, όπως αυτό του ΓΠΣ.  Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και αυτό το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα, ένα εκ των οποίων είναι και το ότι, όπως ενημερώσαμε προ λίγων μηνών, ο Δήμος Ναυπακτίας ήταν από τους πρώτους δήμους της χώρας που προχώρησε άμεσα και με γοργούς ρυθμούς τη διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» για το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων.

Τα θέματα αυτής της κατηγορίας, όπως και οι επεκτάσεις των σχεδίων που επίσης δρομολογούμε, θέλουν επισταμένη εργασία και φυσικά επιμονή.  Στο τέλος της θητείας μας είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε κάνει σημαντικά βήματα μπροστά».

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

1η ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ –

ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

 • Αναβάθμιση της Ναυπάκτου ως ενισχυμένου αστικού κέντρου διαπεριφερειακής εμβέλειας στην περιφέρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος Πατρών, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες διοίκησης, εκπαίδευσης, τουρισμού και αναψυχής.
 • Ρύθμιση – πολεοδομική οργάνωση της αστικής ενότητας Ναυπάκτου – Λυγιά –Ξηροπήγαδου Ξηροπήγαδου – Παλαιοπαναγιάς Παλαιοπαναγιάς, ως ενιαίου ενιαίου οικιστικού οικιστικού υποδοχέα υποδοχέα, με την αντιμετώπιση αντιμετώπιση των πολεοδομικών προβλημάτων εφαρμογής του σχεδίου πόλης, τις απαιτούμενες επεκτάσεις για την οργάνωση της διάσπαρτης δόμησης στην περιφέρεια του σχεδίου και τον ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό .
 • Ανάδειξη των μνημείων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Καστρόπολης της Ναυπάκτου και ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών τουρισμού – αναψυχής.
 • ∆ιαφύλαξη της αγροτικής γης και του πρασίνου στην περιφέρεια του σχεδίου.

2η ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

 • Ανάπτυξη διπόλου οικισμών ∆άφνης – Σκάλας, ως ενισχυμένου κέντρου διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής του νοτιοανατολικού τμήματος της ∆. Ενότητας και των ανεπτυγμένων βιοτεχνικών – εμπορικών χρήσεων στην περιοχή του Μόρνου.
 • Οργάνωση και δικτύωση αγροτικών οικισμών δυτικού τμήματος περιαστικού χώρου, με κύριους οικισμούς το δίπολο Κ. Αφροξυλιάς – Κ. Μαμουλάδας και περιφερειακούς τους οικισμούς Βομβοκούς – Λεύκας και Βελβίνας Βελβίνας.
 • Βελτίωση του οδικού δικτύου σύνδεσης των περιαστικών οικισμών και των οδών πρόσβασης στην αγροτική γη και στις θέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος που καταγράφονται στην περιφέρειά τους.
 • Ενίσχυση του κοινωνικού εξοπλισμού των οικισμών, σύμφωνα με την προτεινόμενη ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου.

3η ΧΩΡΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 • Ανάδειξη οικισμών Ριγανίου και Νεοκάστρου, ως κύριων οικιστικών κέντρων για τους οικισμούς της απομακρυσμένης αγροτικής ενότητας.
 • Υποστήριξη και ανάδειξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή του Εύηνου.
 • Οργάνωση της κτηνοτροφίας σε οριοθετημένους βοσκοτόπους και προώθηση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων μέσω του εναλλακτικού τουρισμού.
 • Προστασία και ανάδειξη των φυσικών πόρων, με τον έλεγχο των συγκρούσεων χρήσεων γης και τον καθορισμό ειδικών περιορισμών στην εκτός σχεδίου περιοχή.
 • Βελτίωση του οδικού δικτύου σύνδεσης των απομακρυσμένων αγροτικών οικισμών και των οδών πρόσβασης στην αγροτική γη και στις θέσεις τουριστικού ενδιαφέροντος που καταγράφονται στην περιφέρειά τους.
 • Ενίσχυση του κοινωνικού εξοπλισμού των οικισμών, σύμφωνα με την προτεινόμενη ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου.

Π2. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ ∆.Ε. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ

 1. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙ∆ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (Π.Ε.Π.)

1.1. Π.Ε.Π.1: ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

 • Καθορίζεται για την προστασία του παραλιακού μετώπου και περιλαμβάνει τη συνολική έκταση της ζώνης αιγιαλού – παραλίας, παλαιού αιγιαλού, λιμενικής ζώνης και των καταγεγραμμένων παραλιακών ∆ημοσίων Κτημάτων.
 • Εντός της ζώνης καθορίζονται επιτρεπόμενες χρήσεις και ειδικοί περιορισμοί, καθώς και οι γενικές διατάξεις του Ν.2971/2001 για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.

1.2. Π.Ε.Π.2: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ – ΑΝΑ∆ΕΙΞΗΣ ΠΟΤΑΜΩΝ – ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ – ΠΑΡΑΡΡΕΜΑΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

 • Καθορίζονται εκατέρωθεν της γραμμής πλημμύρας των κύριων και δευτερευουσών υδατορεμάτων (ποταμοί, χείμαρροι, δευτερεύοντα υδατορέματα) και διαβαθμίζονται ως προς το πλάτος, ανάλογα με την ιεράρχηση και την ανάγκη προστασίας των παρόχθιων περιοχών.
 • Περιλαμβάνουν ζώνες απόλυτης προστασίας, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του Ν.4258/2014 για την προστασία των υδατορεμάτων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και κατ’ επέκταση επέκταση αυτών, ζώνες ελεγχόμενης προστασίας χρήσεων γης και δόμησης, με σκοπό την προστασία των υδάτων από οχλούσες χρήσεις και δραστηριότητες
 • Οι ζώνες επεκτείνονται εντός των οικισμών με τη μορφή ζωνών απόλυτης προστασίας, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις
 • Εξαίρεση αποτελούν τα τμήματα του σχεδίου πόλης Ναυπάκτου – Λυγιά – Ξηροπήγαδου εκατέρωθεν των κύριων χειμάρρων Σκα(λα) και Βαρειάς, όπου καθορίζονται ζώνες ελεγχόμενης προστασίας της δόμησης, μέχρι την προτεινόμενη αναθεώρηση του σχεδίου πόλης, για τη δυνατότητα πρόβλεψης των απολύτως αναγκαίων παρόχθιων συλλεκτήριων οδών που θα εξυπηρετήσουν τον ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό.

1.3. Π.Ε.Π.3.1: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

 • Καθορίζεται στην περιφέρεια του σχεδίου πόλης Ναυπάκτου– Λυγιά – Ξηροπήγαδου για την προστασία του φυσικού πρασίνου των λόφων «Κάστρο», «Βαρβαράχη» και «Στρογγυλό».
 • Στην περιοχή δεν επιτρέπεται η δόμηση και προβλέπονται χρήσεις αγροτικής γης στα μη δασικά γήπεδα.
 • Χρήσεις γης που υφίστανται νόμιμα εξακολουθούν και διατηρούνται και εκσυγχρονίζονται με τις προϊσχύουσες διατάξεις, χωρίς επέκταση της επιφανείας τους και με τους προβλεπόμενους περιβαλλοντικούς όρους, με εξαίρεση υφιστάμενες κοινωφελείς χρήσεις, οι οποίες επιτρέπεται να επεκτείνονται εντός των ορίων της ιδιοκτησίας.

1.4. Π.Ε.Π.3.2: ∆ΑΣΩΝ ΚΑΙ ∆ΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

 • Καθορίζεται ζώνη προστασίας στην εκτός σχεδίου περιοχή, που κατά το μεγαλύτερο μέρος καλύπτεται από δάση – δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις.
 • Ο καθορισμός των ορίων της ζώνης προκύπτει με μεθόδους φωτοερμηνείας με βάση τους σύγχρονους φωτοχάρτες της μελέτης, και προβλέπεται να αναπροσαρμοστούν μετά την ανάρτηση και οριστική κύρωση του δασικού χάρτη για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
 • Στα γήπεδα που χαρακτηρίζονται δασικά, καθορίζονται οι διατάξεις του Ν.998/1979 περί προστασίας δασών, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
 • Στα μη δασικά γήπεδα επιτρέπονται περιορισμένες χρήσεις και μεγάλες αρτιότητες για τον περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης σε γειτνίαση με τα δάση, ενώ απαγορεύονται οχλούσες χρήσεις, όπως ενδεικτικά αναφέρονται η βιομηχανία – βιοτεχνία – επαγγελματικά εργαστήρια, η ελεύθερη βόσκηση και εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Α.Π.Ε.).

1.5. Π.Ε.Π.3.3: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ

 • Καθορίζονται στις καταγεγραμμένες θέσεις ιαματικών πηγών στην περιφέρεια του συνοικισμού των Σφηκαιίκων πλησίον ποταμού Εύηνου και στον οικισμό των Πιτσιναιίκων.
 • Περιλαμβάνουν ζώνες απόλυτης προστασίας περιμετρικά των θέσεων των πηγών για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων δόμησης, ενώ ειδικά στην περιφέρεια των πηγών του συνοικισμού των Σφηκαιίκων, καθορίζεται ζώνη ελεγχόμενης προστασίας χρήσεων – δραστηριοτήτων.
 • Στα μη δασικά γήπεδα απαγορεύονται οι οχλούσες χρήσεις, ενώ επιτρέπονται μεταξύ άλλων εγκαταστάσεις και ήπιας κλίμακας καταλύματα εξυπηρέτησης του ιαματικού τουρισμού.

1.6. Π.Ε.Π.4: ΑΝΑ∆ΕΙΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

Καθορίζονται ζώνες προστασίας στις θέσεις των αρχαιολογικών χώρων – μνημείων, οι οποίες διαβαθμίζονται ως προς το είδος ως εξής :

– Π.Ε.Π.4.1. : Περιοχή Ειδικής Προστασίας Αρχαιολογικού Χώρου «Καστρόπολης» Ναυπάκτου (οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου ΦΕΚ.99ΑΑΠ/2011)

– Π.Ε.Π.4.2. : Περιοχή Ειδικής Προστασίας Αρχαιολογικών Χώρων Αγροτικού Χώρου

– Π.Ε.Π.43 : . .Περιοχή Περιοχή Ειδικής Προστασίας Μεμονωμένων Αρχαιολογικών Χώρων και μνημείων

Εντός των ζωνών προστασίας των αρχαιολογικών χώρων (Π.Ε.Π.4.1. & Π.Ε.Π.4.2.) στην εκτός σχεδίου περιοχή, δεν επιτρέπονται χρήσεις γης – δραστηριότητες, με εξαίρεση δίκτυα τεχνικής υποδομής, υπαίθριοι χώροι στάθμευσης και ελαφριές κατασκευές περιπτέρων ενημέρωσης του ∆ήμου ή της Αρχαιολογίας.

1.6. Π.Ε.Π.4: ΑΝΑ∆ΕΙΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

 • Η ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της «Καστρόπολης» επεκτείνεται εντός της περιοχής του σχεδίου πόλης, ακολουθώντας την οριοθέτησή του, όπου ισχύουν οι προβλεπόμενες χρήσεις και όροι δόμησης – μορφολογικοί περιορισμοί του Π.∆.59/2018 για την περιοχή του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου και οι ειδικότεροι έλεγχοι – διαδικασίες εγκρίσεων των αρμοδίων υπηρεσιών της Αρχαιολογίας.
 • Εντός των ζωνών προστασίας μεμονωμένων αρχαιολογικών χώρων – μνημείων (Π.Ε.Π.4.3.), καθορίζονται ελάχιστες απαιτούμενες αποστάσεις της δόμησης από τη θέση του μνημείου και απαγορεύονται οι οχλούσες χρήσεις – δραστηριότητες, όπως αναφέρονται οι βιομηχανικές-βιοτεχνικές χρήσεις, το εμπόριο και τα επαγγελματικά εργαστήρια.

1.7. Π.Ε.Π.5: ΑΓΡΟ∆ΑΣΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ & ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

 • Καθορίζονται ζώνες προστασίας στις ενότητες χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων των ορεινών όγκων της περιοχής, για την προστασία και οργάνωση της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.
 • Εντός των ζωνών επιτρέπονται περιορισμένες χρήσεις που δεν συγκρούονται με την κτηνοτροφική δραστηριότητα, όπως ενδεικτικά αναφέρονται αγροτικές κατοικίες και πρότυπες χρήσεις τουρισμού – αναψυχής εντός των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κατά την έννοια του «Πολυλειτουργικού αγροκτήματος» (αρ.52 Ν.4235/2014 4235/2014 ).
 • Επιπλέον, εντός των ζωνών επιτρέπεται η εξορυκτική δραστηριότητα, σε συγκεκριμένες θέσεις που θα προκύψουν αυστηρά με διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, σύμφωνα με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
 • Οι ζώνες προστασίας καθορίζονται με την προοπτική οριοθέτησης φυσικών βοσκοτόπων και τη δυνατότητα ένταξής τους σε κτηνοτροφικό πάρκο διαδημοτικής διαδημοτικής εμβέλειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των υπερκείμενων πλαισίων στρατηγικού σχεδιασμού.

1.8. Π.Ε.Π.6: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΛΙΘΟ∆ΟΜΗ

 • Καθορίζονται στην εκτός σχεδίου περιοχή και εντός οικισμών κάτω των 2 000 κατοίκων, στις θέσεις όπου καταγράφονται αναβαθμοί του εδάφους (πεζούλες) για την προστασία και ανάδειξη των παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας.
 • Εντός των ζωνών καθορίζονται, κατ’ αρχήν, οι χρήσεις γης – όροι δόμησης – όροι αρτιότητας και μορφολογικοί περιορισμοί της ζώνης στην οποία εμπίπτουν (Π.Ε.Π., Π.Ε.Π.∆., Π.Ο.Α.), και πρόσθετοι όροι – περιορισμοί για την προστασία των αναβαθμών, όπως ενδεικτικά αναφέρονται η απαγόρευση της αλλοίωσης της μορφολογίας του εδάφους και η διατήρηση των περιτοιχίσεων από ξηρολιθοδομή.

1.9. Π.Ε.Π.7.1.: ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ (Κ.Α.Ζ.)

Καθορίζονται στις θέσεις των οριοθετημένων Καταφυγίων Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.) :

 1. Ναυπάκτου – Μαμουλάδας – Αφροξυλιάς – Βομβοκούς – Πιτσιναιίκων
 2. Τρίκορφου – Καλαβρούζας – Μακύνειας κ.λ.π. κατά το τμήμα που εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων ∆.Ε. Ναυπάκτου.

Εντός των ζωνών καθορίζονται, κατ’ αρχήν, οι χρήσεις γης – όροι δόμησης – όροι αρτιότητας και μορφολογικοί περιορισμοί της ζώνης στην οποία εμπίπτουν (Π.Ε.Π., Π.Ε.Π.∆.), και πρόσθετοι όροι – περιορισμοί για την προστασία και διατήρηση της πανίδας και των ενδιαιτημάτων, όπως ενδεικτικά αναφέρονται η απαγόρευση της υλοτομίας, της εξόρυξης και των παρεμβάσεων σε ελώδεις εκτάσεις, καθώς επίσης η καταστροφή των φυτοφρακτών και απαγόρευση της θήρας, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των Καταφυγίων Άγριας Ζωής.

1.10. Π.Ε.Π.7.2.: ΕΚΤΡΟΦΕΙΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ

 • Καθορίζεται εντός του οριοθετημένου Εκτροφείου Θηραμάτων στη θέση «Βατάκι» της Τ.Κ. Βλαχομάνδρας (ΦΕΚ461Β/1988) για την διατήρηση και προστασία της αναπαραγωγής της άγριας πανίδας.
 • Εντός της ζώνης απαγορεύεται η δόμηση και οποιαδήποτε χρήση – δραστηριότητα, πλην της διαμόρφωσης των απαιτούμενων δασικών δρόμων και της κατασκευής ελαφριών κατασκευών για την εξυπηρέτηση της περιβαλλοντικής έρευνας– ενημέρωσης και σίτισης των ειδών της άγριας ζωής
 1. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ∆ΟΜΗΣΗΣ (Π.Ε.Π.∆.)

2.1. Π.Ε.Π.∆.1.: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ

 • Καθορίζεται ζώνη προστασίας της γεωργικής γης στην παρόχθια περιοχή του Μόρνου, από τα όρια του οικισμού της Κάτω ∆άφνης μέχρι τις εκβολές του ποταμού.
 • Στα γήπεδα που χαραρακτηρίζονται Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (Γ.Γ.Υ.Π.) καθορίζονται οι σχετικές διατάξεις – απαγορεύσεις που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις.
 • Στα γήπεδα που δεν χαρακτηρίζονται Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας (Γ.Γ.Υ.Π.), επιτρέπονται αποκλειστικά χρήσεις κατοικίας και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθώς επίσης και υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Α.Π.Ε.), υπό προϋποθέσεις.
 • Εντός της ζώνης καθορίζονται υψηλά όρια κατάτμησης – αρτιότητας, με σκοπό τη διατήρηση μεγάλης επιφανείας αγροτεμαχίων και ενιαίων ζωνών αδρευμένων εκτάσεων.

2.2. Π.Ε.Π.∆.2.: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

 • Καθορίζονται ζώνες προστασίας της αγροτικής γης στην περιφέρεια και στην ευρύτερη ακτίνα επιρροής των αγροτικών οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, όπου συγκεντρώνονται κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες.
 • Εντός των ζωνών επιτρέπονται περιορισμένες χρήσεις που δεν συγκρούονται με την γεωργική γη, όπως ενδεικτικά αναφέρονται αγροτικές κατοικίες και θρησκευτικοί χώροι, καθώς επίσης και πρότυπες χρήσεις τουρισμού – αναψυχής και μεταποίησης – τυποποίησης αγροτικών προϊόντων εντός των αγροτικών εγκαταστάσεων, κατά την έννοια του «Πολυλειτουργικού αγροκτήματος» (αρ.52 Ν.4235/2014 4235/2014).
 • Επιπλέον καθορίζονται υψηλότερά όρια κατάτμησης – αρτιότητας των γηπέδων, στο μέτρο που εξυπηρετούν τον έλεγχο και περιορισμό της διάσπαρτης δόμησης στην περιφέρεια των οικισμών.

2.3. Π.Ε.Π.∆.3.: ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

 • Καθορίζονται στην άμεση περιφέρεια του σχεδίου πόλης Ναυπάκτου –Λυγιά – Ξηροπήγαδου, για τον έλεγχο της δόμησης και την προστασία της αγροτικής γης, με δυνατότητα μελλοντικής ένταξης στο σχέδιο, εφόσον τεκμηριώνεται από τις πραγματικές οικιστικές ανάγκες μετά τον χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού του νέου Γ.Π.Σ.(2030)
 • Εντός των ζωνών καθορίζονται μεγαλύτερα όρια κατάτμησης– αρτιότητας και περιορισμένες χρήσεις για τον έλεγχο της αστικής διάχυσης στην εκτός σχεδίου περιοχή.

2.4. Π.Ε.Π.∆.4.: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ & ΑΝΑ∆ΕΙΞΗΣ ΚΥΡΙΩΝ Ο∆ΙΚΩΝ ΑΞΟΝΩΝ

 • Καθορίζονται ζώνες ελέγχου και περιορισμού της δόμησης εκατέρωθεν των κύριων οδικών αξόνων του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, για τον έλεγχο των συγκρούσεων χρήσεων γης.
 • Εντός των ζωνών καθορίζονται οι ελάχιστες αποστάσεις δόμησης από τον άξονα και το όριο των οδών που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.∆.209/1998 209/1998 (ΦΕΚ169Α’/98), καθώς επίσης και πρόσθετοι ειδικοί όροι – μορφολογικοί περιορισμοί, που σχετίζονται με τη διατήρηση και αποκατάσταση της παρόδιας φύτευσης και του τοπίου εκατέρωθεν των οδών.

2.5. Π.Ε.Π.∆.5.: ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΡΗΓΜΑΤΩΝ

 • Καθορίζονται ζώνες ελέγχου και περιορισμού της δόμησης εκατέρωθεν των καταγεγραμμένων ενεργών και πιθανώς ενεργών ρηγμάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού (Ε.Α.Κ.2000)
 • Εντός των ζωνών καθορίζονται, κατ’ αρχήν, οι χρήσεις γης – όροι δόμησης – όροι αρτιότητας και μορφολογικοί περιορισμοί της ζώνης στην οποία εμπίπτουν (Π.Ε.Π., Π.Ε.Π.∆., Π.Ο.Α.), και πρόσθετοι περιορισμοί– προϋποθέσεις για τη δόμηση, που αφορούν στην υποχρεωτική εκπόνηση ειδικής σεισμικής – γεωλογικής – γεωτεχνικής – στατικής μελέτης για τον καθορισμό ειδικών όρων δόμησης – θεμελίωσης των νέων κατασκευών.

2.6. Π.Ε.Π.∆.6.: ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

 • Καθορίζονται ζώνες ελέγχου και περιορισμού της δόμησης στην περιφέρεια των κοιμητηρίων, για τον έλεγχο και περιορισμό των συγκρούσεων χρήσεων γης και την προστασία των εδαφών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.∆.1128/80, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.
 • Εντός των ζωνών καθορίζονται, κατ’ αρχήν, οι χρήσεις γης – όροι δόμησης – μορφολογικοί περιορισμοί της ζώνης στην οποία εμπίπτουν (Π.Ε.Π., Π.Ε.Π.∆., Π.Ο.Α.). και πρόσθετοι όροι που αφορούν στις ελάχιστες αποστάσεις των ορίων των προτεινόμενων περιοχών επέκτασης του σχεδίου πόλης από κοιμητήρια και αντίστροφα, όπως επίσης και ελάχιστες αποστάσεις των κοιμητηρίων από μεμονωμένες χρήσεις και φυσικούς πόρους.

2.7. Π.Ε.Π.∆.7.: ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΩΝ Υ∆ΡΟΛΗΨΙΩΝ Υ∆ΡΕΥΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

 • Καθορίζονται ζώνες ελέγχου και περιορισμού της δόμησης στην περιφέρεια των δημοσίων γεωτρήσεων πόσιμου ύδατος, για τον έλεγχο και περιορισμό των συγκρούσεων χρήσεων γης και την προστασία του υπόγειου υδροφορέα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Σχεδίου ∆ιαχείρισης Λεκανών Απορροής Υ.∆. Βόρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ4681Β/2017).
 • Εντός των ζωνών καθορίζονται οι όροι δόμησης– αρτιότητας– μορφολογικοί περιορισμοί της ζώνης στην οποία εμπίπτουν (Π.Ε.Π., Π.Ε.Π.∆., Π.Ο.Α.), ενώ απαγορεύονται αυστηρά χρήσεις και δραστηριότητες που συνδέονται με ρυπαντικά φορτία και δύναται να επηρεάσουν τα υπόγεια ύδατα και ιδίως δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν μόλυνση.

2.8. Π.Ε.Π.∆.8.: ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΒΛΑΧΟΜΑΝ∆ΡΑΣ

 • Καθορίζεται ζώνη ελέγχου και περιορισμού της δόμησης και των συγκρούσεων χρήσεων γης στην περιφέρεια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.-Χ.Υ.Τ.Υ.) στην Τ.Κ. Βλαχομάνδρας.
 • Περιλαμβάνει τη ζώνη απόλυτης προστασίας στην άμεση περιφέρεια των εγκαταστάσεων, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση και δραστηριότητα, και τη ζώνη ελεγχόμενης προστασίας στο υπόλοιπο τμήμα, εντός της οποίας επιτρέπονται αποκλειστικά αγροτικές χρήσεις.
 • Εντός της ζώνης καθορίζονται οι πρόσθετοι όροι και περιορισμοί της Π.Ε.Π.3.2. ∆ασών και ∆ασικών Εκτάσεων στην οποία εντάσσεται, ως υποσύνολο.

2.9. Π.Ε.Π.∆.9.: ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 • Καθορίζεται ζώνη προστασίας περιμετρικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού Ναυπάκτου
 • Εντός της ζώνης απαγορεύεται η δόμηση και προβλέπεται δενδροφύτευση για τον περιορισμό της όχλησης και την οπτική απομόνωση από τον χώρο των παραθαλάσσιων δημοσίων κτημάτων μεταξύ των εκβολών του χειμάρρου Σκα(λα) και του ποταμού Μόρνου.
 1. ΖΩΝΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

3.1. Ζ.Ε.Α.1: ∆ΙΑΣΠΑΡΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ

 • Καθορίζεται στην περιοχή των άτυπα διαμορφωμένων βιοτεχνικών – εμπορικών – λοιπών επαγγελματικών χρήσεων στην παρόχθια ζώνη του ποταμού Μόρνου εκατέρωθεν των αξόνων της Ν.Ε.Ο. και Π.Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιτέας, για τον έλεγχο και ρύθμιση της διάσπαρτης δόμησης σε οργανωμένο Υποδοχέα Εξυγίανσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου για τη βιομηχανία (Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. 2009).
 • Ο καθορισμός της ζώνης έχει σκοπό κυρίως την οργάνωση του ήδη διαμορφωμένου χώρου με την πολεοδόμηση και λιγότερο την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων.
 • Μέχρι την πολεοδόμηση της Ζ.Ε.Α.1 καθορίζονται υψηλά όρια αρτιότητας – κατάτμησης, ενώ μετά την πολεοδόμηση καθορίζονται αυξημένα πολεοδομικά μεγέθη και επιτρέπονται πρόσθετες χρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, σε συγκεκριμένες θέσεις που θα καθορισθούν από την πολεοδομική μελέτη.

3.2. Ζ.Ε.Α.2: ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κ. ΑΦΡΟΞΥΛΙΑΣ

 • Καθορίζεται ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης παραγωγικών χρήσεων – δραστηριοτήτων στην περιοχή δυτικά του οικισμού της Κ. Αφροξυλιάς και βόρεια της Επαρχιακής Οδού 17 (προέκταση οδού Θέρμου), με την προοπτικής της πολεοδόμησης και διαμόρφωσης Επιχειρηματικού Πάρκου χαμηλής και μέσης όχλησης «τύπου Β» (Ν.3982/2011).
 • Μέχρι την πολεοδόμηση της Ζ.Ε.Α.2 καθορίζονται περιορισμένες χρήσεις και υψηλά όρια αρτιότητας – κατάτμησης για τον περιορισμό της δόμησης, ενώ μετά την πολεοδόμηση καθορίζονται αυξημένα πολεοδομικά μεγέθη και πρόσθετες χρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, σε συγκεκριμένες θέσεις που θα καθορισθούν από την πολεοδομική μελέτη.
 • Η γενική κατεύθυνση για την κατανομή των χρήσεων αφορά κατά προτεραιότητα στην εγκατάσταση επιχειρήσεων που σχετίζονται με την μεταποίηση – τυποποίηση – πιστοποίηση και εμπορία των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων της περιοχής.
 1. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Προτεινόμενες περιοχές επέκτασης του σχεδίου πόλης:

Τμήμα 1: Οικιστικοί θύλακες διάσπαρτης δόμησης εκατέρωθεν της οδού Θέρμου, με βάση  το όριο του ισχύοντος  Γ.Π.Σ.1988/92 (Ε1 ~ 140 στρ.).

Τμήμα 2: Νότια του σχεδίου πόλης Λυγιά – Ξηροπήγαδου, για την ένταξη της διάσπαρτης δόμησης και την εξομάλυνση των ορίων του σχεδίου πόλης (Ε2 ~ 570 στρ.).

Τμήμα 3: Περιοχή αγροτικής γης μεταξύ του ορίου του σχεδίου πόλης Νεοκάστρου, Λυγιά και Ξηροπήγαδου, για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού ιστού (Ε 3~ 600 στρ.).

Τμήμα 4: Οικιστικοί θύλακες στις παρυφές του σχεδίου πόλης του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου στους λόφους του Κάστρου και της Βαρναράχης, για την ένταξη των διαμορφωμένων οικιστικά περιοχών στον ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό.(Ε4~ 35 στρ.).

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Καθορισμός χρήσεων γης:

Τμήμα παραδοσιακού οικισμού Ναυπάκτου (μεταξύ Σκα(λα) και Λαγκαδούλα) :

– Διατηρείται  η κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης με βάση το Π.∆.22-03-2019 για τον παραδοσιακό οικισμό, με μικρές τροποποιήσεις – επεκτάσεις των ζωνών, για τον καθορισμό χρήσεων στις προτεινόμενες περιοχές τμηματικών επεκτάσεων και την ενσωμάτωση στη ζώνη πολεοδομικού κέντρου (Π.Κ.1), των χρήσεων του ∆ημαρχείου και των λοιπών υπηρεσιών με πρόσωπο επί της οδού Κοζώνη.

– Προβλέπεται ο καθορισμός πρόσθετων εμπορικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής  στο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού όπου καθορίζεται χρήση Αμιγούς Κατοικίας (Α.Κ.1α), προσδιορισμένες σε συγκεκριμένες θέσεις από την προτεινόμενη ειδική ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 11 Ν.2508/1997

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Καθορισμός χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

Περιοχές επεκτάσεων παραδοσιακού οικισμού 1978 & 2005 :

– Περιοχή δυτικών επεκτάσεων : αναβαθμισμένη περιοχή Γενικής Κατοικίας με αυξημένες κοινωφελείς χρήσεις και περιορισμένες οχλήσεις (αρ.3 Π.∆.59/2018 Γ.Κ.1)

– Περιοχή ανατολικών επεκτάσεων : περιοχή Γενικής Κατοικίας, με παράλληλη υποστήριξη εμπορικών χρήσεων και επαγγελματικών εργαστηρίων μεγαλύτερης επιφάνειας, επιπέδου Συνοικίας (αρ.3 Π.∆.59/2018 Γ.Κ.2)

– Καθορισμός περιοχών Τοπικών Κέντρων επιπέδου Συνοικίας, για την υποστήριξη των κεντρικών χρήσεων και λειτουργιών (αρ.4 Π.∆.59/2018 – Τ.Κ.1)

– Ζώνη οικοπέδων με πρόσωπο επί της Π.Ε.Ο.: περιοχή Γενικής Κατοικίας με δυνατότητα εγκατάστασης εμπορικών– επαγγελματικών χρήσεων μεγαλύτερης  επιφανείας σε σχέση με το υπόλοιπο τμήμα των ανατολικών και δυτικών επεκτάσεων (αρ.3 Π.∆.59/2018 – Γ.Κ.2α)

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Καθορισμός χρήσεων χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

Τμήμα σχεδίου πόλης Νεοκάστρου (1974) :

– Καθορίζεται χρήση αμιγούς Κατοικίας στο μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου πόλης Νεοκάστρου και της προτεινόμενης περιοχής επέκτασης, με βάση τις διαμορφωμένες οικιστικές τάσεις και την ανάγκη ανάδειξης του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής, ως υποδοχέα υψηλής ποιότητας κατοικίας (αρ.2 Π.∆.59/2018 – Α.Κ.2).

– Καθορισμός περιοχής Τοπικού Κέντρου επιπέδου Συνοικίας, στην ευρύτερη περιοχή του Ι.Ν. Αγ. Θωμά, όπου καταγράφονται στοιχειώδεις συγκεντρώσεις χρήσεων εμπορίου και εστίασης – αναψυχής (αρ.4 Π.∆.59/2018 59/2018 – Τ.Κ.2)

– Καθορισμός ελεύθερης ζώνης φύτευσης – αστικού πρασίνου κατά μήκος των αδόμητων εκτάσεων αγροτικής γης μεταξύ του προτεινόμενου ορίου επέκτασης του σχεδίου πόλης και του εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου, όπως απεικονίζεται στους χάρτες (αρ.7 Π.∆.59/2018 – ΠΡ.)

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Καθορισμός όρων δόμησης – αρτιότητας:

Τμήμα παραδοσιακού οικισμού Ναυπάκτου (μεταξύ Σκα(λα) και Λαγκαδούλα) :

– Στην Πολεοδομική Ενότητα 14 « . .Κάστρο» δε διαφοροποιούνται οι όροι δόμησης

– αρτιότητας των οικοπέδων, όπως καθορίζονται από το Π.∆.22-03-2019 (Τομείς Α1, Α2, Α1β & ∆)

– Στις Πολεοδομικές Ενότητες 1.3. «Ψανή», 1.5. «Κέντρο» και 1.6. «Καινούργιο χωριό» δε διαφοροποιούνται τα όρια αρτιότητας των οικοπέδων, ενώ καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης Μ.Σ.∆.=1,80, αυξημένος σε σχέση με τον Σ.∆.=1,20 που καθορίζεται από το Π.∆.22-03-2019 (Τομέας Γ), λαμβάνοντας υπ’ όψη τον κατά κανόνα υφιστάμενο – υλοποιημένο συντελεστή στην περιοχή.

– Για την ισχύ του προτεινόμενου μέσου Σ.∆. 1,80 = στον Τομέα Γ, απαιτείται η τροποποίηση – αναθεώρηση του σχεδίου πόλης

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Καθορισμός όρων δόμησης – αρτιότητας:

Τμήμα παραδοσιακού οικισμού Ναυπάκτου (μεταξύ Σκα(λα) και Λαγκαδούλα) :

– ∆ε διαφοροποιούνται οι πρόσθετοι ειδικοί όροι – περιορισμοί που καθορίζονται  από τις ειδικότερες διατάξεις για τα χαρακτηρισμένα τμήματα του παραδοσιακού οικισμού, ιστορικού τόπου, αρχαιολογικού χώρου και της περιοχής φυσικού κάλλους.

– ∆ίνεται η κατεύθυνση της διερεύνησης της αναγκαιότητας και δυνατότητας επανακαθορισμού (περιορισμού) των ορίων του παραδοσιακού οικισμού και της χαρακτηρισμένης περιοχής φυσικού κάλλους της Ναυπάκτου, με βάση κριτήρια που αφορούν κυρίως στην παλαιότητα του οικιστικού αποθέματος, την έκταση του παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού και τη διαφύλαξη του αστικού τοπίου που σχετίζεται με την περιοχή της «Καστρόπολης», το θαλάσσιο μέτωπο και τους λόφους του περιαστικού χώρου.

4.1. ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ – ΛΥΓΙΑ – ΞΗΡΟΠΗΓΑ∆ΟΥ

Καθορισμός όρων δόμησης – αρτιότητας :

Περιοχές επεκτάσεων παραδοσιακού οικισμού (1978 & 2005) και Νεοκάστρου (1974) :

– ∆ε διαφοροποιούνται οι όροι δόμησης του σχεδίου πόλης, όπως καθορίζονται από τις αποφάσεις θεσμοθέτησής τους.

4.2. ∆ΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

 • Καθορίζεται η οικιστικά διαμορφωμένη περιοχή της Παλαιοπαναγιάς, με τις διατάξεις των οικισμών προ του 23’ (Π.∆.13-3-81) και της εκτός σχεδίου δόμησης (Π.∆.24-05-85), ως προτεινόμενη περιοχή ήπιας πολεοδόμησης για τη ρύθμιση των άτυπα διαμορφωμένων θυλάκων κύριας και παραθεριστικής κατοικίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των στρατηγικών πλαισίων σχεδιασμού, όπως αναφέρονται στη μελέτη.
 • Οι γενικές κατευθύνσεις για την πολεοδόμηση της περιοχής, όπως εξειδικεύονται στη μελέτη, αφορούν κυρίως στον καθορισμό υψηλών ορίων αρτιότητας και χαμηλότερου συντελεστή δόμησης και σε σχέση με την υπόλοιπη παραθαλάσσια οικιστική ενότητα Ναυπάκτου-Λυγιά-Ξηροπηγάδου, στην εξασφάλιση αυξημένου ποσοστού κοινοχρήστων χώρων και στη διατήρηση θυλάκων αγροτικής γης, που χαρακτηρίζει την οικιστική φυσιογνωμία της περιοχής

4.2. ∆ΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

Καθορισμός χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

– Τμήμα βόρεια του άξονα της Π.Ε.Ο. : Περιοχή κατοικίας με καθορισμό ενοτήτων επιτρεπόμενων εμπορικών-επαγγελματικών χρήσεων και κεντρικών λειτουργιών, σε θέσεις που καταγράφονται αντίστοιχες συγκεντρώσεις χρήσεων – δραστηριοτήτων

– Τμήμα νότια του άξονα της Π.Ε.Ο. : Περιοχή κατοικίας με καθορισμό παραθαλάσσιας ζώνης επιτρεπόμενων χρήσεων τουρισμού – αναψυχής

– Καθορίζεται χρήση Τοπικού Κέντρου στην περιοχή ανατολικά του σχεδίου πόλης Καστρακίου και μεταξύ των αξόνων της Π.Ε.Ο. και της οδού Σμηναγού Λαουρδέκη, στην οποία καταγράφεται στοιχειώδης συγκέντρωση χρήσεων δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσίες διοίκησης. (αρ.4 Π.∆.59/2018 – Τ.Κ.1)

4.2. ∆ΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

Καθορισμός χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

– Καθορίζεται χρήση Γενικής Κατοικίας στο υπόλοιπο τμήμα μεταξύ του άξονα της Π.Ε.Ο. και της οδού Σμηναγού ΛΑουρδέκη μέχρι τη Βαρειά, όπου καταγράφονται κυρίως εμπορικές χρήσεις υπερτοπικού χαρακτήρα (αρ.3 Π.∆.59/2018 – Γ.Κ.1)

– Ζώνη οικοπέδων με πρόσωπο επί της Π.Ε.Ο.: περιοχή κατοικίας με δυνατότητα εγκατάστασης εμπορικών – επαγγελματικών χρήσεων μεγαλύτερης επιφανείας σε σχέση με το υπόλοιπο τμήμα της ζώνης γενικής κατοικίας (αρ.3 Π.∆.59/2018 – Γ.Κ.2α)

– Καθορισμός ελεύθερης ζώνης φύτευσης – αστικού πρασίνου παράλληλα με τον άξονα της ευρείας παράκαμψης (Ν.Ε.Ο.), με τις προεκτάσεις της βόρεια και δυτικά του λόφου Καστρακίου, όπου καταγράφονται κατά κανόνα δημόσιες εκτάσεις και τμήματα της ζώνης απαλλοτρίωσης της οδού (αρ.7 Π.∆.59/2018 – ΠΡ.)

4.2. ∆ΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

Καθορισμός χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

– Καθορίζεται χρήση Τουρισμού – Αναψυχής σε όλο το μήκος του παραθαλάσσιου τμήματος της περιοχής και ειδικότερα σε ζώνη πλάτους 100 μ. παράλληλα με την καθορισμένη γραμμή παραλίας, όπου δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ήπιας κλίμακας χρήσεων τουρισμού – αναψυχής, πέραν της κατοικίας, επιφανείας ανάλογης των ήδη διαμορφωμένων χρήσεων. (αρ.5 Π.∆.59/2018 59/2018 – Τ.Α.)

– Καθορίζεται χρήση Αμιγούς Κατοικίας στο υπόλοιπο τμήμα της προτεινόμενης περιοχής πολεοδόμησης της Παλαιοπαναγιάς, βόρεια και νότια της Π.Ε.Ο. (αρ.2 Π.∆.59/2018 – Α.Κ.2)

4.2. ∆ΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

Καθορισμός όρων δόμησης – αρτιότητας:

– Καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης Μ.Σ.∆.=0,40 σε όλη την περιοχή της Παλαιοπαναγιάς, ο οποίος είναι μικρότερος σε σχέση με το μέσο Σ.∆. της αστικής ενότητας Ναυπάκτου – Λυγιά – Ξηροπήγαδου και μεγαλύτερος από τον συντελεστή με τον οποίο δομείται σήμερα η περιοχή.

Κατευθύνσεις όρων δόμησης για την πολεοδόμηση της περιοχής :

– Ελάχιστο εμβαδόν Ε=2.000 μ2 κατά κανόνα αρτίου οικοπέδου

– Καθορισμός κατά παρέκκλιση αρτίων οικόπεδων που προϋπάρχουν της δημοσίευσης του νέου Γ.Π.Σ.

– Καθορισμός ειδικών όρων – περιορισμών (υποχρεωτική υποχρεωτική στέγη κ.λπ.)

– Πρόσθετοι ειδικοί όροι (τοποθέτηση κτιρίου στο οικόπεδο κ.λπ.)

ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Καθορισμός Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (Ζ.Υ.Σ.) :

– Προτείνεται ο καθορισμός Ζωνών Μεταφοράς Συντελεστή (Ζ.Υ.Σ.) στις περιοχές του σχεδίου πόλης Νεοκάστρου, συμπεριλαμβανομένης της προτεινόμενης επέκτασης του σχεδίου και στην περιοχή της προτεινόμενης πολεοδόμησης της Παλαιοπαναγιάς

– Ο καθορισμός των ζωνών γίνεται κυρίως με σκοπό την υποστήριξη των διαδικασιών απαλλοτρίωσης – διάνοιξης των απαιτούμενων κοινοχρήστων χώρων – πλατειών – χώρων πρασίνου στις περιοχές επέκτασης του νέου Γ.Π.Σ., με χορήγηση τίτλων μεταφοράς Σ.∆. στους δικαιούχους αποζημίωσης με τον μηχανισμό της «Τράπεζας Γης», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4178/2013, όπως τροποποιήθηκαν με τα άρθρα 64 – 72 του Ν.4495/2017.

– Για την οριοθέτηση των ζ ώ ων ν απαιτείται ξεχωριστή διοικητική πράξη.

4.3. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Ενιαίο μοντέλο κυκλοφοριακού σχεδιασμού :

– Καθορίζονται οι κύριες και δευτερεύουσες συλλεκτήριες οδοί της ενιαίας οικιστικής περιοχής Ναυπάκτου – Λυγιά – Ξηροπήγαδου για την εύρυθμη κυκλοφοριακή και πολεοδομική λειτουργία της περιοχής.

– Προτείνεται η αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων οδών του σχεδίου πόλης και της άμεσης περιφέρειάς του, που θα αποτελέσουν μέρος των συλλεκτήριων οδών.

– ∆ίνεται η κατεύθυνση της χάραξης νέας οδού για την παράκαμψη της περιοχής της «Καστρόπολης», τμήμα της οποίας υπογειοποιείται κάτω από τους λόφους του Κάστρου και της Βαρναράχης, έργο που αποτελεί προτεραιότητα για τον ∆ήμο και την τοπική κοινωνία.

4.3. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΑΣΜΟΥ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Ενιαίο μοντέλο κυκλοφοριακού σχεδιασμού :

– Υποστηρίζεται η αναβάθμιση και επέκταση των παρόχθιων οδών των κύριων χειμάρρων Σκα(λα) και Βαρειά και ο χαρακτηρισμός τους ως κύριων συλλεκτήριων.

– Υποστηρίζεται η διαμόρφωση – αναβάθμιση – επέκταση παράλληλων οδών στον άξονα της Π.Ε.Ο., για την διοχέτευση των φόρτων της προτεινόμενης παράκαμψης και τη μετατόπιση μέρους των κυκλοφοριακών φόρτων της Π.Ε.Ο.

– Υποστηρίζεται η επέκταση του υπάρχοντος δικτύου πεζοδρόμων της περιοχής του παραδοσιακού οικισμού, παράλληλα με τον καθορισμό του μεγαλύτερου μέρους των οδών ως ήπιας κυκλοφορίας, μετά την κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης παράκαμψης και τον περιορισμό των διερχόμενων φόρτων από την περιοχή.

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμός ∆άφνης – Κ. ∆άφνης :

– Πολεοδόμηση του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού Κ. ∆άφνης και του ανατολικού  τμήματος της (Άνω) ∆άφνης.

– Επέκταση του προτεινόμενου σχεδίου πόλης στο τμήμα νότια των ορίων της Κάτω ∆άφνης για την ενσωμάτωση διαμορφωμένων θυλάκων κατοικίας που λειτουργικά εντάσσονται στον οικισμό και την απαιτούμενη αύξηση της χωρητικότητας με βάση τα προγραμματικά μεγέθη του οικισμού. (Ε ~ 150 στρ.)

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμός Σκάλας :

– Πολεοδόμηση του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού Σκάλας.

– Επέκταση του προτεινόμενου σχεδίου πόλης εκατέρωθεν της ανατολικής εισόδου στον οικισμό για την ενσωμάτωση διάσπαρτων περιοχών κατοικίας (Ε ~ 80 στρ.)

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμοί Κάτω Αφροξυλιάς – Κάτω Μαμουλάδας :

– Πολεοδόμηση του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού της Κ. Αφροξυλιάς, και του μεγαλύτερου τμήματος της Κ. Μαμουλάδας, πλην μικρής έκτασης που αποκόπτεται λειτουργικά λόγω της γεωμορφολογίας του εδάφους.

– Επέκταση του προτεινόμενου σχεδίου πόλης της Κ. Αφροξυλιάς για την ένταξη διαμορφωμένων οικιστικά περιοχών στην προέκταση του βορειοανατολικού τμήματος του οικισμού. (Ε ~ 60 στρ.)

– Οριοθέτηση των παλαιών πυρήνων – συνοικιών του οικισμού της Κ. Αφροξυλιάς στις θέσεις «Λυγιά», «Μπάμπαλη» και «Άγιος Ανδρέας», που εσφαλμένα δε συμπεριλήφθηκαν στην αρχική οριοθέτηση του οικισμού με τις διατάξεις των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. (Ε ~ 145 στρ.)

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμοί Βομβοκούς – Λεύκας Βομβοκούς :

– Επέκταση– εξομάλυνση του ορίου του οικισμού της Βομβοκούς για την ένταξη διαμορφωμένων θυλάκων κατοικίας νότια του οικισμού. (Ε ~ 25 στρ.)

– Επέκταση – εξομάλυνση του ορίου του οικισμού της Λεύκας Βομβοκούς για την ένταξη διαμορφωμένων θυλάκων κατοικίας στην ανατολική και δυτική είσοδο του οικισμού. (Ε ~ 55 στρ.)

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμός Βελβίνας :

– Οριοθέτηση του παλαιού πυρήνα – συνοικίας του οικισμού της Βελβίνας Βελβίνας στη θέση «Κάτω Χωριό», που εσφαλμένα δε συμπεριλήφθηκε στην αρχική οριοθέτηση του οικισμού με τις διατάξεις των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. (Ε ~ 75 στρ.)

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Καθορισμός χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

Σύνολο αγροτικών οικισμών περιαστικής ενότητας :

– Στους οικισμούς που πολεοδομούνται καθορίζεται χρήση Γενικής Κατοικίας Κατοικίας (αρ.3 Π.∆.59/2018 – Γ.Κ.2)

– Στους οικισμούς και τα τμήματα που δεν πολεοδομούνται καθορίζεται χρήση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων (αρ.16 Π.∆.59/2018 – ΟΙΚ.)

– Μέχρι την πολεοδόμηση των οικισμών, ισχύουν οι χρήσεις για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (αρ.16 Π.∆.59/2018 – ΟΙΚ.)

4.4. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Καθορισμός όρων δόμησης – αρτιότητας:

Σύνολο αγροτικών οικισμών περιαστικής ενότητας :

– ∆εν διαφοροποιούνται τα όρια αρτιότητας των οικισμών και οι αντίστοιχες παρεκκλίσεις  που καθορίζονται από τις αποφάσεις οριοθέτησής τους.

– Καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης Μ.Σ.∆.=0,60 στους οικισμούς που πολεοδομούνται και δεν διαφοροποιείται ο συντελεστής δόμησης για τους υπολοίπους οικισμούς.

 1. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

4.5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμοί Ριγανίου – Πόρου :

– Πολεοδόμηση του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού Ριγανίου Ριγανίου

– Κατάργηση ζώνης 800 μ του οικισμού του Πόρου και πολεοδόμηση του διαμορφωμένου τμήματος από της ζώνης. (Ε ~ 135 στρ.)

Οικισμός Νεοκάστρου :

– Οριοθέτηση του κυρίως τμήματος του οικισμού του Νεοκάστρου, που εσφαλμένα δε συμπεριλήφθηκε στην αρχική οριοθέτηση του οικισμού με τις διατάξεις των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. (Ε ~ 110 στρ.)

4.5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Προτεινόμενες περιοχές πολεοδόμησης – επέκτασης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων:

Οικισμός Πιτσιναιίκων :

– Οριοθέτηση– εξομάλυνση του ορίου του οικισμού των Πιτσιναιίκων με την ένταξη διαμορφωμένων θυλάκων κατοικίας ανατολικά του οικισμού. (Ε ~ 45 στρ.)

4.5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Καθορισμός χρήσεων γης (Π.∆.59/2018) 59/2018) :

Σύνολο απομακρυσμένων αγροτικών οικισμών :

– Στους οικισμούς που πολεοδομούνται καθορίζεται χρήση Γενικής Κατοικίας (αρ.3 Π.∆.59/2018 – Γ.Κ.2)

– Στους οικισμούς και τα τμήματα που δεν πολεοδομούνται καθορίζεται χρήση οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων (αρ.16 Π.∆.59/2018 – ΟΙΚ.)

– Μέχρι την πολεοδόμηση των οικισμών, ισχύουν οι χρήσεις για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (αρ.16 Π.∆.59/2018 – ΟΙΚ.)

4.5. ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Καθορισμός όρων δόμησης – αρτιότητας:

Σύνολο απομακρυσμένων αγροτικών οικισμών :

– ∆εν διαφοροποιούνται τα όρια αρτιότητας των οικισμών, με τις αντίστοιχες παρεκκλίσεις  που καθορίζονται από τις αποφάσεις οριοθέτησής τους.

– Καθορίζεται μέσος συντελεστής δόμησης Μ.Σ.∆.=0,60 στους οικισμούς που πολεοδομούνται και δεν διαφοροποιείται ο συντελεστής δόμησης για τους υπολοίπους οικισμούς.

– Προβλέπεται ο καθορισμός παρεκκλίσεων ως προς τους όρους δόμησης – αρτιότητας των υφιστάμενων κατά τη δημοσίευση του Γ.Π.Σ. οικοπέδων του Πόρου, που εντάσσονται στο αραιοδομημένο – μη πολεοδομούμενο τμήμα της ζώνης 800 μ., από την προτεινόμενη διοικητική πράξη κατάργησης της ζώνης.

ΕΙ∆ΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟ∆ΟΧΕΩΝ

5.1. ΕΙ∆ΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΡΑ∆ΟΣΙΑΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

 • Προτείνεται η ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του παραδοσιακού οικισμού της Ναυπάκτου, κατά τα πρότυπα της ειδικής μελέτης ανάπλασης του άρθρου 11 Ν.2508/1997.
 • Από την μελέτη προβλέπονται παρεμβάσεις ανάπλασης κοινοχρήστων χώρων και αποκατάστασης όψεων των κτιρίων, ενώ παράλληλα δύναται η τροποποίηση των προβλεπόμενων χρήσεων γης, αλλά και ο καθορισμός πρόσθετων ειδικών όρων δόμησης – μορφολογικών περιορισμών σε εντοπισμένες θέσεις.
 • Ειδικότερα ως προς την αποκατάσταση του κελύφους των κτιρίων, προβλέπεται η χορήγηση οικονομικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες.

5.2. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙ∆ΙΚΑ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟ∆ΟΧΕΑ

Β’ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΑΡΕΛΟΛΑΚΚΑ ΚΑΡΕΛΟΛΑΚΚΑ»

 • Καθορίζεται το τμήμα της εκτός σχεδίου περιοχής στη θέση «Καρελόλακκα», βόρεια του οικισμού της Σκάλας, ως περιοχή προτεινόμενης Περιοχής Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (Π.Ε.Ρ.Π.Ο.) για Β’ κατοικία
 • Η περιοχή διαθέτει καλή πρόσβαση και συνδέεται με την παραθαλάσσια αστική ενότητα μέσω της επαρχιακής Οδού 27
 • Οι τάσεις ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή του διπόλου ∆άφνης – Σκάλας και η μετατόπιση των οικιστικών πιέσεων στον περιαστικό χώρο, διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για την ήπια πολεοδόμησης της περιοχής, ως οργανωμένου υποδοχέα παραθεριστικής κατοικίας, όπως είχε προγραμματιστεί κατά το παρελθόν.

5.3. ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΙ∆ΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ

ΑΝΩ ΜΑΜΟΥΛΑ∆ΑΣ ΚΑΙ ΑΝΩ ΑΦΡΟΞΥΛΙΑΣ

Καθορίζεται ως Περιοχή Ειδικών Χωρικών Παρεμβάσεων (Π.Ε.Χ.Π.) κατά την έννοια του άρ ρθ ου 11 του Ν.2742/99, η συνολική έκταση των οριοθετημένων και εγκαταλελειμμένων οικισμών Άνω Μαμουλάδας και Άνω Αφροξυλιάς.

Στις περιοχές αυτές προτείνεται η ολοκληρωμένη ανάπλαση των κοινοχρήστων χώρων των οικισμών και η παροχή κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες και το Δήμο, για την αποκατάσταση – επανάχρηση του παραδοσιακού κτιριακού αποθέματος με τη μορφή ήπιας κλίμακας παραδοσιακών τουριστικών καταλυμάτων – ξενώνων και χρήσεων αναψυχής, κατά τα πρότυπα λειτουργίας των «δασικών χωριών».

5.4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟ∆ΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕ∆ΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΙΓΑΝΙΟΥ –∆ΙΑΣΕΛΛΟΥ

 • Καθορίζεται ως Περιοχή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) κατά τις διατάξεις του άρ ρθ ου 7 του Ν.4447/2016, η συνολική έκταση που περιλαμβάνει οριοθετημένο τμήμα του ∆ιάσελλου ως οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων, και κατ’ επέκταση αυτού, τη συνολική εκτός σχεδίου περιοχή μέχρι τα όρια του οικισμού του Ριγανίου.
 • Στην περιοχή προτείνεται ήπια πολεοδόμηση για τη διαμόρφωση οργανωμένου υποδοχέα αγροτουριστικών χρήσεων και κατοικίας, κατά ενότητες, παράλληλα με χορήγηση κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες για το σκοπό αυτό.

 

 

Προτεινόμενα άρθρα