Page Nav

HIDE
HIDE

Grid Style

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ν. Βούλγαρης: Περί τούνελ στο κάστρο

Κύριε Διευθυντά, Ανέγνωσα προ μηνός περίπου το δημοσίευμά σας με τίτλο «Προεκλογικό πυροτέχνημα ή έργο που μπορεί να γίνει» και υπότιτλο...

Κύριε Διευθυντά,
Ανέγνωσα προ μηνός περίπου το δημοσίευμά σας με τίτλο «Προεκλογικό πυροτέχνημα ή έργο που μπορεί να γίνει» και υπότιτλο «Η δημοτική αρχή ανοίγει την συζήτηση για το τούνελ στο κάστρο». Η άποψή μου –που θα επιχειρήσω να τεκμηριώσω- είναι ότι και οι δύο αναγνώσεις είναι ορθές. Πρόκειται σαφέστατα για προεκλογικό πυροτέχνημα.  Σπουδαιότερης σημασίας όμως είναι ότι πρόκειται για ένα έργο τεράστιας σημασίας για τον τόπο μας (προσωπική μου άποψη φυσικά), που μπορεί να αλλάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και την φιλοσοφία της ζωής στην πόλη της Ναυπάκτου και για αυτό μου είναι αδιάφορο αν σήμερα έρχεται με την μορφή προεκλογικού πυροτεχνήματος. Από αυτή την άποψη εγώ δεν θα διστάσω να συγχαρώ την δημοτική αρχή, που έστω και την ύστατη ώρα, εκμεταλλεύθηκε μια ευκαιρία –επίσης εκκινούσα από την ανάγκη προεκλογικών παροχών- για να επαναφέρει το θέμα στο προσκήνιο. Ομιλώ για επαναφορά γιατί αν και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας μπορεί να μην έχει σαφή εικόνα του θέματος, οφείλω να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για θέμα που απασχολεί εδώ και πενήντα (50) περίπου έτη. Πέραν από παλαιότερες αναφορές στον τοπικό τύπο, επισήμως το 1974 η ΜΟΜΑ παρουσίασε για πρώτη φορά μια προμελέτη για την κατασκευή τούνελ κάτω από το Κάστρο. Το 2002 ο υποψήφιος τότε Δήμαρχος Στάθης Λουκόπουλος επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα . Το 2006 εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι ήμουν επί πολλά έτη νομικός σύμβουλος δύο πολυεθνικών εταιριών, απολύτως εξειδικευμένων στην κατασκευή τούνελ της SELI  SPA και της  JAEGER BAU GMBH, ζήτησα την γνώμη τους για την εφικτότητα κατασκευής ενός τέτοιου έργου και αφού με μια πρώτη αυτοψία με διαβεβαίωσαν για την τεχνική εφικτότητα, το ενέταξα στο προεκλογικό μου πρόγραμμα. Επίσης προ ολίγων μηνών ο συμπολίτης μας Κωνσταντίνος Πατούχας με άρθρο του στην εφημερίδα σας αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα, με πολύ πιο επιστημονικό και συγκροτημένο τρόπο. Ζητώ συγνώμη αν μου διαφεύγουν και άλλες δημόσιες αναφορές επί του θέματος στο παρελθόν.

Γιατί είναι πυροτέχνημα; Γιατί για πρώτη φορά τίθεται το θέμα από την παρούσα και απερχόμενη Δημοτική αρχή. Γιατί δεν το έθεσε ούτε προεκλογικά, ούτε κατά την διάρκεια της θητείας της, παρά πέντε μήνες προ των εκλογών. Θα μου πείτε έτσι και αλλιώς δεν είχε ποτέ προεκλογικό πρόγραμμα, πώς να συμπεριλάβει και το τούνελ; Επιπλέον θα πω –και θα κλείσω το θέμα των «πυροτεχνημάτων» ως δευτερεύον- ότι είναι γνωστό στην κοινωνία ότι κορυφαίο στέλεχος της Δημοτικής αρχής -που σήμερα προφανώς  βρίσκεται πίσω από την επάνοδο του θέματος στην επικαιρότητα- σε όλες τις προηγούμενες δημόσιες συζητήσεις του θέματος, επίσημα δεν έπαιρνε θέση και στο παρασκήνιο λοιδορούσε τους υποστηρικτές του.  Άρα η τωρινή «κολοτούμπα» έχει σχέση με τις εντυπώσεις και θα επισημάνω ιδιαίτερα με το να θέσει υποθήκη η σημερινή Δημοτική αρχή εν όψει εκλογών, ώστε να μπορεί να ισχυρίζεται -έναντι υποψηφίων να την διαδεχτούν παρατάξεων που θα περιλαμβάνουν το θέμα στα προεκλογικά τους προγράμματα- ότι είναι ουραγοί της.

Σημαντικότερο  όμως είναι, το σοβαρότατο αυτό θέμα να μας απασχολήσει πραγματικά ως κοινωνία και όχι μόνο προεκλογικά. Να μελετήσουμε τις ωφέλειές του σε σχέση πάντα με το κόστος του. Να συνειδητοποιήσουμε όλες τις διαστάσεις και παραμέτρους του. Να αποφασίσουμε τελικά αν και πόσο πολύ το θέλουμε. Αν συμπεριλαμβάνεται και με ποια σειρά στις προτεραιότητές μας. Μόνο τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο μεγάλο έργο και κάθε άλλο έργο που έχει ανάγκη ο τόπος.
Τελευταία επισήμανση και δεν θα διστάσω να πω προειδοποίηση.  Να μην κάψουμε αυτή την προοπτική. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική αρχή και ο πραγματικός ενορχηστρωτής της πίσω από το παραβάν, με μια αρπακολατζίδικη προσέγγιση, κινδυνεύει να κάψει αρκετά σημαντικά θέματα για τον τόπο. Λαμπρό παράδειγμα το Ξενία, που κινδυνεύουν μέσα του  -εγκλωβισμένα στον κοντόφθαλμο σχεδιασμό της Δημοτικής αρχής-, να ενταφιαστούν συλλήβδην τα θέματα του Εικονικού Μουσείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του Συνεδριακού-Εκθεσιακού Κέντρου και αυτού του ίδιου του Ξενία φυσικά.

Έτσι και το θέμα του Τούνελ θα «καεί» αν εγκλωβιστεί σε μια αποστεωμένη προσέγγισή του, χωρίς τον σχεδιασμό ενός πλέγματος συνδετηρίων οδών και υπόγειων χώρων στάθμευσης οχημάτων για να μπορεί όλο αυτό το σύστημα να λειτουργήσει αρμονικά με το ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου. 
Με την ευχή η επερχόμενη προεκλογική περίοδος να αποτελέσει αφορμή και ευκαιρία, για ένα γόνιμο διάλογο για τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου μας και αυτό να αποτελέσει επιτέλους κύριο στόχο και των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν τον Δήμο Ναυπακτίας, σε αντιδιαστολή με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους που μοναδικός στόχος ήταν να «διώξουμε» τους προηγούμενους,     
                                                        
Φιλικά,
Νάσος Δράκος-Βούλγαρης

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Εμπρός" 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ads Place