Page Nav

HIDE
HIDE

Grid Style

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Πολιτικό κουτσομπολιό ή ουσιαστική συζήτηση;

Τα εσωτερικά της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο δημοτικό συμβούλιο Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας συζ...


Τα εσωτερικά της Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο δημοτικό συμβούλιο

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Ενωτικής Πρωτοβουλίας συζήτησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας, στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Το θέμα ετέθη από το Γ. Γούλα, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το εάν όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας επηρεάζουν τη λειτουργία του δήμου. Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε για μία ακόμα φορά την… ασυμφωνία χαρακτήρων εντός της δημοτικής αρχής, φέρνοντας σε θέση μάχης κυρίως τους Θ. Κοτρωνιά και Κ. Καρακώστα. Ο Γ. Μπουλές εστίασε περισσότερο στη συνταγή που φτιάχτηκε η δημοτική αρχή, υποστηρίζοντας ότι θα αποτύχουν και οι ίδιες που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Το θέμα ετέθη αρχικά από το Γιώργο Γούλα, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί εάν μετά τα τελευταία γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο δήμος συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ζητώντας μάλιστα επ’ αυτού τη διαβεβαίωση του δημάρχου. Αναπτύσσοντας τον προβληματισμό του, και αφού σχεδόν όλοι οι σύμβουλοι είπαν ναι στη συζήτηση του θέματος, είπε ότι δεν έχει δει ποτέ ξανά να ζητείται από τον επικεφαλής ενός φορέα η παραίτηση υφισταμένων του και εκείνοι να μην κάνουν πράξη τη συγκεκριμένη εντολή. «Αυτό από μόνο του κάτι δείχνει για τη λειτουργία του δήμου», πρόσθεσε, για να του απαντήσει αρχικά ο δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος ότι ο δήμος λειτουργεί καλά, όμως παραπέμποντας στην ανακοίνωσή του έδειξε ότι επιμένει ακόμα και σήμερα στην παράδοση των θέσεων που κατέχων σύμβουλοι που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το μέλλον της παράταξης.

Θέμα… κουτσομπολιού
Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Σπυρόπουλος υποστήριξε αρχικά ότι το θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του συμβουλίου, όντας περισσότερο στη σφαίρα του κουτσομπολιού. Μάλιστα διατύπωσε τη διαφωνία του με το αίτημα του δημάρχου οι συγκεκριμένοι σύμβουλοι να παραδώσουν και τις έδρες τους,  τονίζοντας ότι η εκλογής τους, όπως και του ιδίου, έγινε με χρονικό ορίζοντα το τέλος της θητείας. Για τις θέσεις που κατέχουν είπε ότι αυτό είναι καθαρά εσωτερικό ζήτημα της Πρωτοβουλίας, χωρίς να παραλείψει όμως να πει ότι η θέση του δημάρχου είναι δύσκολη, αφού δεν μπορεί να τους διαγράψει μην έχοντας την απαιτούμενη δύναμη στο εσωτερικό της ομάδας. «Μερικά πράγματα είναι σύννομα όμως δεν είναι και ηθικά», απάντησε με νόημα ο δήμαρχος επ’ αυτού.

Ο κόσμος θα αποφασίσει για την έδρα
Ο Θανάσης Κούκουνας αναφέρθηκε στο πως εξελίχθηκαν τα επίμαχα γεγονότα, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν απάντησε στο ερώτημα που το τέθηκε εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος με την παράταξη, κάτι που οδήγησε εν τέλει στην απόφαση του δημάρχου να τον αντικαταστήσει ως εντεταλμένο σύμβουλο. Τόνισε ότι επί 4.5 χρόνια εργάστηκε στο συγκεκριμένο πόστο άμισθος, ενώ υποστήριξε ότι την έδρα του θα την παραδώσει μόνο εάν του το ζητήσει ο κόσμος που τον εξέλεξε. «Το τι θα κάνουμε στο μέλλον δεν είναι της παρούσης», πρόσθεσε, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για το πώς λειτουργεί σήμερα η κοινότητα (εδώ αντέδρασε ο αντικαταστάτης του Π. Κονίδας), αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι το τέλος της θητείας θα στηρίξει όπου χρειαστεί το δήμο προς όφελος των πολιτών.

Βολές Κοτρωνιά κατά Καρακώστα
Ο λόγος στη συνέχεια πέρασε στον Θωμά Κοτρωνιά, ο οποίος παρέπεμψε αρχικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η απόφαση που έχει λάβει και ανακοίνωσε στο δήμαρχο είναι να μην είναι και πάλι υποψήφιος με την παράταξη στις ερχόμενες εκλογές. Στο σημείο εκείνο έστρεψε τα βέλη του προς τον Κ. Καρακώστα δείχνοντάς τον ως το βασικό υπαίτιο πολλών εκ των δεινών της ομάδας, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα αποφάσεις (πχ αντιδρόμηση προς το Γρίμποβο) όπου στην εκτελεστική του δήμου οι ψήφοι ήταν 6 έναντι 1, κι όμως η μία υπερίσχυε. Μεταφέροντας τη συζήτηση στα των αρμοδιοτήτων του ως πρόεδρος κάλεσε τους συμβούλους να πουν εάν έχουν να καταθέσουν από τον ίδιο κάποιο πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα πως έβαλε πλάτη σε πολλά ζητήματα αυτά τα χρόνια και μάλιστα ως άμισθος. «Το τι θα κάνω στη συνέχεια θα το δούμε», είπε κι αυτός με νόημα.

Ο Σαλαμούρας παραδίδει στο δήμαρχο
Ο Χρήστος Σαλαμούρας, που ακολούθησε, παρέπεμψε και αυτός στην επιστολή του, λέγοντας πως ως συνεργαζόμενος δημοτικός σύμβουλος με την Πρωτοβουλία, αυτό που ανακοίνωσε είναι ότι δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος μαζί της, ενημερώνοντας όμως παράλληλα το σώμα πως σε ότι έχει να κάνει με τη θέση του ως πρόεδρος του Συνδέσμου, αυτή την παραδίδει άμεσα εάν είναι να τον αντικαταστήσει ο ίδιος ο δήμαρχος. Κατά τον κ. Σαλαμούρα το να αναλάβει κάποιος άλλος μόνο για το μισθό, τον οποίο ο ίδιος ουδέποτε έλαβε αυτά τα χρόνια, με τον κίνδυνο να μην προχωρήσει το έργο που έχει δρομολογηθεί, δεν θα ήταν σύμφωνος, γι’ αυτό και παραμένει στη θέση του.

«Τα λάθη της κοινωνίας πληρώνονται»
Ο Γιάννης Μπουλές εστίασε αρχικά στο ότι όλα όσα λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου καλός οιωνός για το δήμο, αφού υπό αυτές τις συνθήκες θα χρειαστεί να συνεχίζει να λειτουργεί έως και τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αναλάβει η νέα θητεία.  «Είναι κρίσιμος χρόνος για να πάμε μέχρι και σε πλήρη διάλυση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΑΔΚΝ, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμα φορά το ότι δεν υπάρχει ένας δήμαρχος αλλά έξι, πράγμα που αποδείχθηκε ολέθριο. «Δεν είμαστε εμείς που επιλέξαμε αυτούς τους συνεργάτες», είπε απευθυνόμενος προς τον Τ. Λουκόπουλο, αναφέροντας ως παράδοξο το ότι ο δήμαρχος προ λίγου καιρού υπερασπίστηκε το Χρ. Σαλαμούρα για το έργο του ενώ το σώμα αποφάσισε την αποπομπή του, και σήμερα έρχεται και ζητά την παραίτησή του. Στέλνοντας μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις είπε στη συνέχεια ότι οι παρατάξεις που φτιάχνονται με «απορρίμματα» δεν έχουν καμία τύχη, λέγοντας μάλιστα πως αυτό η κοινωνία θα πρέπει να το υπογραμμίσει. «Ο δήμος πληρώνει γιατί η κοινωνία κάνει και λάθη», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως την ΑΔΚΝ δεν την αφορά το ζήτημα που προέκυψε για την παράταξη της δημοτικής αρχής, αλλά το εάν αυτό επηρεάζει τη λειτουργία του δήμου.

Τα περισσότερα έργα 20ετίας
«Πανελλαδικά καμία παράταξη δεν συνεχίζει ως είχε», είπε ο δήμαρχος, εκφράζοντας τη διαφωνία του και με τον όρο απορρίμματα που χρησιμοποίησε ο Γ. Μπουλές. Επίσης σημείωσε πως η τακτική των έξι δημάρχων είναι αυτή που έφερε το σύνολο των έργων, κάνοντας λόγο για τα περισσότερα της 20ετίας. «Είναι ντροπή να τα μηδενίζετε», είπε, προσθέτοντας πως η κοινωνία θα τα αναγνωρίσει εκλέγοντας και πάλι την Πρωτοβουλία στη θέση της δημοτικής αρχής.  

Ο… ανάποδος αμυντικός
Υπερασπιζόμενος τη λειτουργία της παράταξης ο Κώστας Καρακώστας σημείωσε αρχικά πως ο διαφωνίες που υπήρχαν ήταν απολύτως φυσιολογικές, όμως σε καμία περίπτωση δεν στάθηκαν εμπόδιο στην αποτελεσματικότητα του δήμου. Μάλιστα επί των διαφορετικών απόψεων έδειξε και προς την επόμενη ημέρα, λόγω και της απλής αναλογικής, τονίζοντας πως θα πρέπει όλοι πλέον να μάθουν να ζουν με αυτές. Απαντώντας στον Θ. Κοτρωνιά για την αντιδρόμηση τον κατηγόρησε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, ενημερώνοντας παράλληλα ότι για να αλλάξει η συγκεκριμένη απόφαση θα απαιτηθεί γραφειοκρατικός χρόνος. Συνεχίζοντας να έχει στο στόχαστρό του τον πρόεδρο του συμβουλίου, είπε ότι αντιφάσκει ενώ κάποτε εξήρε την παράδοση της έδρας από το Γ. Ράπτη, ενώ σήμερα ο ίδιος δεν πράττει το ίδιο. Αναφερόμενος στις εσωτερικές συζητήσεις ανέφερε ότι αφέθηκε από στελέχη ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε σε άλλη παράταξη, επιμένοντας πως η πλειοψηφία των μελών της ομάδας τους είπε να φύγουν, χωρίς όμως οι ίδιοι να το κάνουν πράξη. «Ο δήμος όμως δουλεύει», πρόσθεσε, για να καταλήξει με το φράση: «θα τους κρίνει η κοινωνία», αλλά και την παρομοίωση μίας ομάδας όπου στο 70ο λεπτό ο αμυντικός της γυρνά και κλωτσά ανάποδα, θέλοντας να δείξει την ανάγκη αντικατάστασής του.

Μία εσείς… περισσότερες εγώ
Τον προβληματισμό του για το εάν μπορεί να ασκηθεί διοίκηση υπό αυτές τις συνθήκες κατέθεσε ο Σπύρος Τραχύλης, λέγοντας πως ο ίδιος εάν δεν ήταν επιθυμητός σε μία παράταξη, μία φορά, από μέρους του δεν θα ήθελε την παραμονή του εκεί πολύ περισσότερο.

«Πληρωμένη» απάντηση Κοτρωνιά
Επανερχόμενος ο Θωμάς Κοτρωνιάς απάντησε στον Κ. Καρακώστα λέγοντας πως θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του κάποια στιγμή, σταματώντας να ειρωνεύεται την κοινωνία. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος παρενέβη σε σειρά θεμάτων του δήμου, για να δρομολογηθούν έργα, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στο τέλος να βάζει μόνο την υπογραφή του. «Εγώ ότι έχουμε κάνει έως σήμερα το τιμώ», είπε, εκφράζοντας την απορία για το πώς είναι δυνατόν επί 4.5 χρόνια να ήταν άριστος, για στελέχη της Πρωτοβουλίας, και ξαφνικά να έγινε ο κακός της υπόθεσης. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε πρόσφατη δικαστική υπόθεση του δήμου, για τις καθυστερήσεις παρέμβασης στην Περίστα, λέγοντας πως το ήθος του Κ. Καρακώστα αποδείχθηκε με την επίρριψη ευθυνών, ενώπιων του δικαστή, στον εντεταλμένο σύμβουλο του Πλατάνου, ενώ ο ίδιος είναι υπεύθυνος των τεχνικών υπηρεσιών. Τέλος, δεν άφησε αναπάντητο τον όρο «απορρίμματα» που χρησιμοποίησε ο Γ. Μπουλές, λέγοντάς του ότι δεν είναι δυνατόν να μιλά κατ’ αυτόν τον τρόπο για τον ίδιο, όταν επανειλημμένος ο ίδιος αλλά και συνεργάτες του του ζητούσαν να συνεργαστούν στις ερχόμενες εκλογές.

Το τέλος…
Τη δυσφορία του για την τροπή που πήρε η συζήτηση, εξέφρασε στο σημείο εκείνο ο Ανδρέας Κοτσανάς, κάνοντας λόγο για κάκιστη εικόνα που δεν τιμά κανένα. «Αναλαμβάνετε την ευθύνη για τη λειτουργία του δήμου από εδώ και στο εξής υπό αυτές τις συνθήκες;», ρώτησε ο Γ. Γούλας το δήμαρχο, ξεκαθαρίζοντας πως εάν η απάντηση δεν είναι θετική τότε και ο ίδιος θα ζητήσει την παραίτηση των συγκεκριμένων συμβούλων από τις θέσεις τους. Ο Γ. Μπουλές στη δευτερολογία του επανέλαβε ότι το θέμα έχει νόημα όταν εστιάζουν οι συνέπειες στη λειτουργία του δήμου, ενώ απαντώντας στο Θ. Κοτρωνιά, για το περί απορριμμάτων, μάλλον θέλησε να τον εξαιρέσει από το χαρακτηρισμό, λέγοντας: «Δεν θυμάμαι να είσαστε ποτέ εσείς πρόεδρος του ΧΥΤΑ». Λίγο πριν κλείσει η συζήτηση, ο λόγος πέρασε και πάλι στον Κ. Καρακώστα ο οποίος υπερασπίστηκε την αναφορά του στο δικαστήριο για τα έργα που γίνονται ή όχι στην Περίστα, αφού όπως είπε αυτά πραγματοποιούνται με ευθύνη του προέδρου και του τοπικού αντιδημάρχου. Τέλος, απαντώντας επίσης στην αναφορά Κοτρωνιά ότι με δική του παρέμβαση μπήκε στην επιτροπή για το έργο της αποχέτευσης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη θέση ήταν στο «λάκκο με τα φίδια», που δεν επέλεξε όμως να πάει κανείς άλλος, λόγο και της εμπλοκής του θέματος με τη δικαιοσύνη.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε στο σημείο εκείνο, μην προσφέροντάς μας βέβαια κάτι περισσότερο από εκείνα που ήδη γνωρίζαμε. Εντός της δημοτικής πλειοψηφίας η ασυμφωνία χαρακτήρων είναι δεδομένη, σε σημείο μάλιστα τέτοιο που ορισμένοι δεν μπορούν να το κρύψουν πλέον και δημοσίως. Ωραία εικόνα; Σε καμία περίπτωση, θα λέγαμε, δείγμα του κλίματος που επικρατεί στο δήμο, με την ελπίδα όλο μας, βέβαια, να μην επηρεάσει τη λειτουργία του δήμου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μα και με το τυπικό διαζύγιο, το οποίο ακόμα δεν έχει βγει, και το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει πολύ. Για την ώρα θα λέγαμε πως… χώρισαν κι απλός συνεχίζουν να ζουν μαζί. 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Εμπρός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ads Place