Page Nav

HIDE
HIDE

Grid Style

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Με στόχο… η Ναυπακτία ψηλά ξεκινά σήμερα το Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Η ώρα του ΄Β Πανναυπακτιακού Συνεδρίου έφτασε. Σήμερα το απόγευμα Παρασκευής στις 16:30 θα ανοίξει τις πόρτες του στην Παπαχαραλάμπειο α...


Η ώρα του ΄Β Πανναυπακτιακού Συνεδρίου έφτασε. Σήμερα το απόγευμα Παρασκευής στις 16:30 θα ανοίξει τις πόρτες του στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα με στόχο, τι άλλο, από την αποτύπωση του τι υπάρχει σήμερα στην περιοχή, αλλά κυρίως το που αυτή μπορεί να πάει. Σήμερα και αύριο, δεκάδες ομιλητές θα επιχειρήσουν να δώσουν το δικό τους στίγμα, συνεισφέροντας στο βασικό στόχο των διοργανωτών, που έχει αποτυπωθεί και στο σύνθημα του συνεδρίου και είναι… «η Ναυπακτία ψηλά»! Μετά από 30 χρόνια η Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας, με την αρωγή του δήμου και της Περιφέρειας επιχειρεί κάτι πολύ σημαντικό. Ας ευχηθούμε με το πέρας αυτής της προσπάθειας να είμαστε όχι μόνο σοφότεροι, αλλά και πιο αποφασισμένοι. 

Το προηγούμενο Σάββατο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συνεδρίου, δόθηκε συνέντευξη τύπου από την πλευρά των διοργανωτών, όπου αποτυπώθηκαν και οι βασικοί άξονες των όσων θα λάβουν χώρα στο διήμερο, σήμερα και αύριο. Ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Γιώργος Σιαμαντάς, μίλησε για τη συνέργεια των φορέων που ανέλαβαν το βάρος της διοργάνωσης, δείχνοντας ως στόχο αυτής τη χάραξη του οδικού χάρτη για την ανάπτυξη της Ναυπακτίας. Έκανε λόγο για ένα άριστα σχεδιασμένο συνέδριο, όπου με την ολοκλήρωσή του θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τα προβλήματα, αλλά και τα πλεονεκτήματα του τόπου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης, εξαρχής έθεσε ως στόχο του διημέρου την εξωστρέφεια, ώστε να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στη Ναύπακτο και στη γύρω περιοχή. Τόνισε ότι το συνέδριο αγγίζει μία σειρά τομέων, με βασικό ζητούμενο όλων των κεφαλαίων την αποτύπωση του σήμερα, αλλά κυρίως της προοπτικής που υπάρχει για το αύριο. «Καλώ όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συνέδριο», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως η πραγματοποίησή του μετά από 30 χρόνια, είναι από μόνη της ένα στοιχείο του πόσο σημαντικό είναι.

Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος ΟΣΥΝ, μίλησε για την αυριανή ημέρα της Ναυπακτίας, λέγοντας πως θα πρέπει να είναι διαφορετική, θέτοντας με αυτή του την αναφορά και το βασικό στόχο του συνεδρίου. Εξήγησε ότι η ιδέα της διοργάνωσης δεν ήταν σημερινή, όμως τώρα πάρθηκε η απόφαση, ευχαριστώντας όλους εκείνους που συνέδραμαν για την πραγματοποίησή της, Ναυπάκτιους σε καίριες θέσεις, επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και δήμο- Περιφέρεια. Έκανε ειδική αναφορά στον Χαράλαμπο Χαραλαμπόπουλο, τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής που ήταν στην ίδια θέση και στη συνέδριο του 1988, εξηγώντας ακολούθως το πώς πρακτικά θα κινηθεί η «συνάντηση», με την ανάλυση 36 θεμάτων, αλλά και την τοποθέτηση 43 εισηγητών. «Στόχος μας είναι η προσέγγιση και η παρουσίαση των βασικών θεμάτων της περιοχής», είπε, καταλήγοντας: «Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τους σχεδιασμούς και τις πρακτικές για το μέλλον της Ναυπακτίας».

Πρόγραμμα συνεδρίου 
Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 
Έναρξη συνεδρίου
16:30 Προσέλευση Συνέδρων - Γραμματειακή εξυπηρέτηση
7:15 Έναρξη Εργασιών
17:45 Χαιρετισμοί
18:30 Ανάγνωση Εισηγήσεων

Α΄ Ενότητα: Αυτοδιοίκηση - Φορείς Ανάπτυξης - Ψηφιακή Κοινωνία και Οικονομία
1ο Θέμα: Ο ρόλος της Ο.ΣΥ.Ν., των Πατριδοτοπικών Συλλόγων και των Αποδήμων στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ναυπακτίας. Εισηγητής: Ιωάννης Τσώτας, Εκπαιδευτικός, τ. Πρόεδρος Ο.ΣΥ.Ν.
2ο Θέμα: Η διοικητική ανασυγκρότηση και η δημόσια διοίκηση βασικές παράμετροι για την περιφερειακή ανάπτυξη. Εισηγητής: Ιωάννης Μπουλές, Οικονομολόγος, Επ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου, τ. Δήμαρχος Ναυπακτίας.
3ο Θέμα: Η ψηφιακή Κοινωνία και Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εισηγητής Γεώργιος Ασημακόπουλος, Πληροφορικός - Λέκτορας Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας.
4ο Θέμα: Τοπική Κοινωνία, Γυναίκες και Ψηφιακή Οικονομία. Η Ναυπακτία μπορεί. Εισηγήτρια: Ζέφη Δημαδάμα, Δρ Οικονομικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Διδάσκουσα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ε.Σ.Κ.

Β΄ ενότητα: Περιβάλλον - Πολεοδομία - Οδικό Δίκτυο
1ο Θέμα: Επεξεργασία και Διαχείριση αποβλήτων στην Αιτωλοακαρνανία. Περιβαλλοντική παρουσία & αναβάθμιση ποιότητας ζωής. Εισηγητής: Ιωάννης Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας Ανοικτού Πανεπιστημίου.
2ο Θέμα: Το χθες, το σήμερα και το αύριο της Ναυπάκτου. Ανάλυση δεδομένων, προτάσεις και προοπτικές με πολεοδομική ματιά. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Πατούχας, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός.
3ο Θέμα: Το παραλιακό Μέτωπο της Ναυπάκτου καταλύτης για την ανάπτυξή της. Εισηγητής: Γεώργιος Γούλας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Τεχν. Η/Υ - Εκπαιδευτικός.
4ο Θέμα: Ο Δημόσιος χώρος και η έκφρασή του στην εικόνα της Πόλης. Εισηγητής: Ιωάννης Κοργιαλάς, Αρχιτέκτων - Μηχανικός, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αιτωλ/νίας.
5ο Θέμα: Οδικό Δίκτυο - Συγκοινωνία, Έργα Υποδομής. Εισηγητής: Ιωάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας.
6ο Θέμα: Τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά της Ναυπακτίας, μοναδικός πλούτος για την ανάπτυξη άγονων και ορεινών περιοχών. Εισηγητής: Γεώργιος Δημητρέλλος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βιολογίας Φυτών, Πανεπιστημίου Πατρών.

Συζήτηση- παρεμβάσεις
21:30 Λήξη πρώτης ημέρας συνεδρίου

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 
Πρωινή Συνεδρίαση - Έναρξη: 09:15

Γ΄ Ενότητα: Τουρισμός - Περιηγητισμός
1ο Θέμα: Τουριστική Ανάπτυξη Ορεινής Ναυπακτίας - Ευηνολίμνη. Εισηγητής: Αριστοτέλης Τσαρούχης, Οικονομολόγος - Επιχειρηματίας.
2ο Θέμα: Ανάπτυξη στην Περιοχή Χάλκειας. Προτάσεις - Θέσεις - Προοπτικές - Εκμετάλλευση τοπικών πλεονεκτημάτων, Τουριστική και Οικιστική Αναδιοργάνωση - Γεωργική Αναμόρφωση - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Εισηγητής: Διονύσης Κάκκος, Καθηγητής Μαθηματικών.
3ο Θέμα: Προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής - ημιορεινής περιοχής που περιβάλλει την Ρεματιά του Χειμάρρου Σκα. Εισηγητές: Ηλίας Δημητρόπουλος, Ιστορικός Ερευνητής, Αρχισυντάκτης Εφημ. ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΚΗ ΦΩΝΗ, Ιωάννης Χαλάτσης, Διευθυντής Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης.
4ο Θέμα: Δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής αξιοποίησης στο ρου του Ευήνου. Εισηγήτρια: Μαρία Ζιαμπάρα, Εκπαιδευτικός.
5ο Θέμα: Η τουριστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας: Δυνατότητες - Προοπτικές.
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πολιτικός Μηχανικός - πρώην Γεν. Διευθυντής Ε.Ο.Τ.
6ο Θέμα: Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του Εναλλακτικού Τουρισμού. Εισηγητής: Γεώργιος Σιαμαντάς, Αντιδήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας.
7ο Θέμα: Τουρισμός Υγείας. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Κωταντούλας, Οδοντίατρος - Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας.
8ο Θέμα: Αναπτυξιακή Τουριστική Προοπτική Ναυπακτίας. Το ενδογενές μοντέλο ανάπτυξης. Εναλλακτικός Τουρισμός και ο ρόλος των Χρηματοδοτικών Εργαλείων. Εισηγητής: Άγγελος Σταυρόπουλος, Οικονομολόγος - Εκπρόσωπος Αδελφότητας Ναυπακτίων Αττικής.
Συζήτηση- παρεμβάσεις

Δ΄ Ενότητα: Βιώσιμη Ανάπτυξη - Πηγές Ενέργειας - Ευηνολίμνη - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία
1ο Θέμα: Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης και Συνεργατικές Επιχειρήσεις. Εισηγητής: Γεώργιος Δημαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος.
2ο Θέμα: Εύηνος - Προκλήσεις και Προοπτικές. Εισηγητής: Γεώργιος Τσακίρης, Καθηγητής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Ε.Μ. Πολυτεχνείου.
3ο Θέμα: Ήπιες επεμβάσεις για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Ευηνολίμνης. Εισηγητές: Γρηγόρης Κουτρόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κατερίνα Λιάπη, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγήτρια Τμ. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Κυριάκος Πολυζωγόπουλος, Φοιτητής Αρχιτεκτονικής, Ευγενία Σπυρίδωνος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc.
4ο Θέμα: Η σημασία των ορυκτών και υδάτινων πόρων για ανάπτυξη της πεδινής Ναυπακτίας.
Εισηγητής: Αντώνης Αγγελόπουλος, Γεωλόγος - Γεωφυσικός, τ. Αναπληρωτής Δ/ντής Γεωφυσικών Ερευνών ΙΓΜΕ, τ. Πρόεδρος Γεωλόγων Ελλάδος, Σύμβουλος Γεν. Δ/ντή Ε.ΥΔ.Α.Π. ΑΕ.
5ο Θέμα: Κατολισθητικά φαινόμενα στην ορεινή Ναυπακτία και σύγχρονοι μέθοδοι αντιμετώπισης. Εισηγητής: Νικόλαος Νικολάου, Προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικής Γεωλογίας ΙΓΜΕ.
6ο Θέμα: Ενέργεια - Περιβάλλον. Εισηγητής: Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
7ο Θέμα: Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία - Προϊόντα - Παραγωγική Ανάπτυξη. Εισηγητής: Αριστοτέλης Ζέλιος, Επιχειρηματίας - Αρχιτέκτονας.
8ο Θέμα: Νεοφυής Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Εισηγητής: Πάνος Βλάχος, Υπεύθυνος Ερευνών- Ινστιτούτο Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Καινοτομίας.

Συζήτηση- παρεμβάσεις
14:30 Λήξη πρωινής συνεδρίασης

Απογευματινή Συνεδρίαση - Έναρξη: 16:30 
Ε΄ Ενότητα: Πολιτισμός - Κοινωνική Αντίληψη- Παιδεία - Αρχαιότητες
1ο Θέμα: Πολιτιστική δράση και περιφερειακή ανάπτυξη στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης. Εισηγήτρια: Αικατερίνη Χαραλαμποπούλου, Πολιτικός Επιστήμων.
2ο Θέμα: Η προοπτική εφαρμογής του καθολικού σχεδιασμού στη Ναυπακτία και η συμβολή του Συλλόγου ΑμεΑ “ΑΛΚΥΟΝΗ” σ’ αυτή. Εισηγητής: Αθανάσιος Ρισβάς, Αντιπρόεδρος Συλλόγου ΑμεΑ “ΑΛΚΥΟΝΗ” Ναυπακτίας και Δωρίδας, Προϊστάμενος στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Αιτωλ/νίας.
3ο Θέμα: Η παιδεία ως αναπτυξιακό εργαλείο. Εισηγητής: Βασίλης Τριανταφύλλου, Πρύτανης Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.
4ο Θέμα: Τεκμηρίωση και Προσεγγίσεις Ανάδειξης της Δυτικής Πύλης του Κάστρου Ναυπάκτου. Εισηγητές: Μιχαήλ Παπαβαρνάβας, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc, Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc, Γρηγόρης Κουτρόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Κωνσταντίνος Πετράκος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Msc.
5ο Θέμα: Πρόταση Επανάχρησης του Μακαρονοποιείου ως Μουσείο Πόλης Ναυπάκτου. Εισηγήτρια: Ελένη Κατσούλη, Πολιτικός Μηχανικός.
6ο Θέμα: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου. Η κοινωνικοποίηση ενός μνημείου. Εισηγήτρια: Βίβιαν Στάικου, Αρχαιολόγος ΜΑ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
7ο Θέμα: Μνημεία της Ναυπάκτου. Έργα ανάδειξης, προβλήματα και προοπτικές. Εισηγήτρια: Ολυμπία Βικάτου, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

ΣΤ΄ Ενότητα: Αναπτυξιακά Προγράμματα, Γεωργία - Κτηνοτροφία
1ο Θέμα: Ενημέρωση για το Ερωπαϊκό Έργο “CI - NOVATEC, Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Συστήματα”. Εισηγήτρια: Βίκυ Καραπάνου, Υπεύθυνη Ομάδας Ευρωπαϊκού Έργου CI - NOVATEC Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
2ο Θέμα: Η σημαντικότητα της τοπικής εταιρικής συνεργασίας στην τοπική ανάπτυξη. Το παράδειγμα και οι νέες χρηματοδοτικές ευκαιρίες του τοπικού προγράμματος LEADER. Εισηγητής: Χαράλαμπος Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής Εταιρίας ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ.
3ο Θέμα: Γεωργία - Κτηνοτροφία, προτάσεις και προοπτικές ανάπτυξης. Εισηγητής: Σάββας Βλάχος, Προϊστ. Τμ. Φυτικής και Ζωϊκής Παραγωγής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Γεωπόνος - Μελισσοκόμος.

Συζήτηση- παρεμβάσεις-συμπεράσματα-πορίσματα
Λήξη συνεδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ads Place