Page Nav

HIDE
HIDE

Grid Style

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ανάκληση της απόφασης για τις δημοσιεύσεις στον τύπο

Δικαίωση του Γ. Μπουλέ μετά από τρία χρόνια  Το θέμα των δημοσιεύσεων-υπερκοστολογήσεων(;) στον τοπικό τύπο, με εστίαση σε εκείνε...Δικαίωση του Γ. Μπουλέ μετά από τρία χρόνια 

Το θέμα των δημοσιεύσεων-υπερκοστολογήσεων(;) στον τοπικό τύπο, με εστίαση σε εκείνες της εφημερίδας «εμπρός» κατά την περίοδο 2011-2015, ήρθε και πάλι το δημοτικό συμβούλιο, με το σώμα τελικά να αποφασίζει κατά πλειοψηφία την ανάκληση της απόφασης του 2016, σύμφωνα με την οποία θα έστελνε στοιχεία στους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η μη εκτέλεση της απόφασης, όμως, όπως με στοιχεία αποκάλυψε η «ε» προ λίγων εβδομάδων, προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας για τυχόν ευθύνες, υπαλλήλων ή και αιρετών. Μεγάλος «νικητής» της διαδικασίας ο Γ. Μπουλές, ο οποίος μετά από τρία χρόνια απεμπλέκεται από το θέμα, αναγκάζοντας τη δημοτική αρχή να κάνει λόγο για λάθος της.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του δημάρχου Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλου, ο οποίος είπε ότι η διαδικασία του ελέγχου βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από καταγγελία ιδιώτη, έχει λάβει στοιχεία της υπόθεσης από το δήμο. Ο δήμαρχος επανέλαβε και σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως και στην πρόσφατη που είχε γίνει ξανά συζήτηση για το θέμα, ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της ανάδειξης αυτών των θεμάτων, αφού είναι ήσσονος σημασίας, καλώντας το σώμα να πάρει θέση για την ανάκληση ή όχι της απόφασης του 2016. Με την άποψή του να κινείται προς την κατεύθυνση της πρώτης τάσης, υποστήριξε βέβαια ότι εάν το συμβούλιο αποφασίσει το δεύτερο τότε θα αναγκαστεί να πάει την υπόθεση και στον εισαγγελέα.   

Το ερώτημα «γιατί δεν στάλθηκαν»
«Για να ανακληθεί η απόφαση πρέπει να υπάρχει αιτιολογία», σημείωσε ο Βασίλης Αγγελόπουλος, από την ΑΔΚΝ, με τον Σπύρο Τραχύλη, που υπήρξε και μέλος της επιτροπής που διενήργησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεων, να ζητά να μην παρθεί πίσω η απόφαση. «Γιατί δεν στάλθηκαν τα στοιχεία εκεί που έπρεπε;», ρώτησε ο Ανδρέας Κοτσανάς, ζητώντας έλεγχο αυτής της παραμέτρου του θέματος, όντας ο πρώτος που έδειξε και προς αυτή τη διάσταση.

Επίθεση από το Γ. Μπουλέ
Ο Γιάννης Μπουλές εξήγησε στους παριστάμενους ότι είναι ψευδής η αναφορά ότι εκτελέστηκε, έστω και μερικώς, η απόφαση του 2016, τονίζοντας ότι ο δήμος δεν απέστειλε ποτέ τα στοιχεία, παρά μόνο κινητοποιήθηκε όταν έγινε η καταγγελία ιδιώτη το 2018. Είπε ακόμα ότι η επιτροπή που έκανε την έρευνα δεν μίλησε για παράνομες πράξεις, αλλά για κάποιες δημοσιεύσεις οι οποίες κοστολογήθηκαν πιο ακριβά, προσθέτοντας μάλιστα ότι στη επίμαχη συζήτηση που πάρθηκε η απόφαση του ΔΣ, το σώμα υπέπεσε σε πλάνη, μη διορθώνοντας όμως στη συνέχεια το θέμα από σκοπιμότητα. «Δεν έχετε το θάρρος να πείτε κάναμε λάθος», συμπλήρωσε, για να καταλήξει με τη φράση: «Αν πράγματι έχετε στοιχεία να τα στείλετε στον εισαγγελέα…».

«Ποιος ευθύνεται;»
« Έχουμε πάρει μία απόφαση που δεν έχει εκτελεστεί και κανείς δεν μας λέει ποιος ευθύνεται», ήταν τα πρώτα λόγια του Γ. Γούλα, λέγοντας και αυτός ότι για να γίνει ανάκληση, θα πρέπει πριν να υπάρχει σοβαρή αιτιολογία. Επίσης, είπε ότι θα έπρεπε, αν το θέμα είχε προετοιμαστεί κατάλληλα, να έχει έρθει στο συμβούλιο μία εισήγηση η οποία να λέει ότι μετά από νέο έλεγχο του δείγματος των δημοσιεύσεων, όλες βρέθηκαν εντός των ορίων του νόμου.

Ο φάκελος… παρών
Ο Αντώνης Φράγκος, που πήρε το λόγο στη συνέχεια, απέρριψε τους ισχυρισμούς του πρώην δημάρχου περί πλάνης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι ο τότε πρόεδρος της επιτροπής, ο Γιάννης Ράπτης, εξαπάτησε το σώμα, λόγος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκληση. «Υπάρχει επιτροπή και πόρισμα, εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να κρίνουμε εάν έγιναν ή όχι παράνομες πράξεις, θα πρέπει αυτό να το πουν οι αρμόδιοι», είπε ου αντιδήμαρχος στη συνέχειασ, παρουσιάζοντας στο συμβούλιο και έναν φάκελο με το σύνολο των στοιχείων του θέματος. «Αυτός έπρεπε να πάει στον εισαγγελέα, χωρίς μομφή για το πρόσωπο του κ. Μπουλέ, μόνο για έλεγχο», είπε, θυμίζοντας πως στην προηγούμενη συνεδρίαση ο πρώην δήμαρχος καλούσε το σώμα να στείλει το θέμα στον εισαγγελέα, θέση την οποία δεν εκφράζει σήμερα.

Ευθύνες και συγγνώμη
Στον χρόνο που γίνεται η συζήτηση, εστίασε ο Ανδρέας Κοτσανάς, τονίζοντας πως η κοινωνία μπροστά σε τέτοια θέματα μιλά για συγκαλύψεις, τονίζοντας όμως παράλληλα πως δεν είναι σωστό για έναν πρώην δήμαρχο να διαπομπεύεται επί τρία χρόνια. «Το συμβούλιο να αναζητήσει ευθύνες για την μη υλοποίηση της απόφασης, όποιοι κι αν ευθύνονται γι’ αυτό, αιρετοί και υπάλληλοι», κατέθεσε ως πρόταση, για να πάρει το λόγο στη συνέχεια ο Θωμάς Κοτρωνιάς, θυμίζοντας αρχικά πως όταν το θέμα είχε έρθει προς συζήτηση για πρώτη φορά, ο ίδιος ήταν υπέρ της αναβολής, λόγω και της απουσίας του Γ. Μπουλέ, ενώ κάποιοι άλλοι, που σήμερα θέλουν να το «μαζέψουν», τότε κόπτονταν για να παρθεί απόφαση. «Ο δήμαρχος δεν είναι άνθρωπος των δικαστηρίων, γι’ αυτό δεν υλοποίησε την απόφαση», πρόσθεσε, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο πως από την τότε καλή του τη διάθεση, σήμερα βρέθηκε μπλεγμένος. «Το σώμα οφείλει μία συγγνώμη στον Γ. Μπουλέ», είπε καταλήγοντας.

Ως πλεονάζουσα απόφαση, χαρακτήρισε ο Γιώργος Σιαμαντάς το ενδεχόμενο το σώμα να αποφασίσει σήμερα να πάει το θέμα στον εισαγγελέα, κι αυτό γιατί ήδη έχει πάει, έστω και καθυστερημένα, στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. «Δεν πήγε φάκελος αλλά ένα έγγραφο», είπε επ’ αυτού ο Θ. Κοτρωνιάς, για να επανέλθει ο Β. Αγγελόπουλος, καταθέτοντας πρόταση να ανακαλέσει το σώμα την απόφαση του 2016, καθώς δεν υπάρχει στο πόρισμα που είχε βγει από την επιτροπή κανένα επιβαρυντικό στοιχείο. «Να ανακληθεί η απόφαση», είπε και ο Παναγιώτης Κονίδας, για να επανέλθει ο Α. Κοτσανάς, ισχυριζόμενος ότι κακώς το σώμα συζητά την ουσία του θέματος, αφού το μείζον είναι γιατί δεν υλοποιήθηκε η απόφαση του 2016, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Σπ. Τραχύλης.

«Ισοπεδώσατε τα πάντα, δεν σέβεστε το προσωπικό το οποίο εργάζεται», είπε ο δήμαρχος προς το δημοτικό σύμβουλο του Γαλατά, που επέμεινε στο ότι ο δήμος δεν έπραξε όσα έπρεπε, για να επιμείνει στο ότι η αρχική απόφαση ήταν  βεβιασμένη. «Παραδίδω στο σώμα τον φάκελο και αποχωρώ», είπε ο Αντ. Φράγκος, προκαλώντας την αντίδραση του Α. Κοτσανά, ο οποίος τον κάλεσε, χωρίς επιτυχία, να παραμείνει ως αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών.

Νέα επίθεση του Γ. Μπουλέ
«Κατανοώ τον κ. Φράγκο αλλά η υποκρισία να σταματήσει», είπε ο Γ. Μπουλές, υποστηρίζοντας πως με αυτό το θέμα στην αρχή της θητείας, η δημοτική αρχή πίστεψε ότι θα τελειώσει με αυτόν, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Επέμεινε ότι όσες φορές ζήτησε στοιχεία ποτέ δεν του δόθηκαν, θυμίζοντας παράλληλα πως ο δήμαρχος στις οχλήσεις του για την υπόθεση του απαντούσε ότι θα υλοποιήσει την απόφαση όταν αυτός κρίνει. «Έχετε διαλύσει το δήμο και συνεχίζετε», είπε ο πρώην δήμαρχος, κάνοντας λόγο για πολιτικό καιροσκοπισμό. «Λυπάμαι για το επίπεδό σας», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι εάν το σώμα δεν πάρει σαφή θέση, τότε ο ίδιος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Βολές και προς τη δημοτική αρχή, αλλά και προς την ΑΔΚΝ, έριξε ο Γ. Γούλας, επιρρίπτοντας ευθύνες για το χειρισμό του θέματος και στις δύο πλευρές. Τόνισε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έφερε θέμα να πάει κάποια υπόθεση στον εισαγγελέα, όμως ποτέ ταυτόχρονα δεν είπε όχι σε κάτι τέτοιο, όταν προτάθηκε από άλλο συνάδελφό του, ακόμα κι αν αφορούσε τον ίδιο. «Είναι προφανές ότι ο χρόνος προσφέρεται και για πολιτική εκμετάλλευση», είπε ο Α. Κοτσανάς, κάνοντας λόγο για αγωνία κάποιων να κουκουλώσουν το θέμα, και κάποιων άλλων να ζητήσουν συγγνώμη. «Προσπαθούσα να χειριστώ το θέμα σύμφωνα με την ηθική που έχουμε μάθει», είπε ο δήμαρχος, επιμένοντας πως κατ’ αυτόν το ζήτημα θα έπρεπε να τελειώσει εκτός δικαστηρίων.

Κατά πλειοψηφία ανάκληση
Στη διαδικασία των προτάσεων τελικά το σώμα κλήθηκε να ψηφίσει μεταξύ του δημάρχου, που ενισχύθηκε με εκείνη του Β. Αγγελόπουλου, για ανάκληση της απόφασης του 2016 και εκείνης του Α. Κοτσανά για αναζήτηση ευθυνών για τη μη υλοποίησή της. Πλειοψήφησε η πρώτη, με τις ψήφους της δημοτικής αρχής και του Β. Αγγελόπουλου, καθώς η δεύτερη πήρε εκτός του Α. Κοτσανά και την ψήφο του Σπ. Τραχύλη, κατά είπε ο Γ. Γούλας, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία τέσσερις σύμβουλοι, τρεις εκ των οποίων είναι της ΑΔΚΝ, οι Μπουλές, Ζιαμπάρα και Τσέλιος.  

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ads Place