Page Nav

HIDE
HIDE

Grid Style

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Αδιανόητο να αγνοείται η Ναυπακτία στο σχέδιο συνένωσης ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σχεδιασμό και προοπτική για τον τόπο μας, όχι συμβιβασμούς Του Σπήλιου Λιβανού  Υποψήφιου βουλευτή Αιτ/νίας της ΝΔ Πάγια θέση μου εί...

Σχεδιασμό και προοπτική για τον τόπο μας, όχι συμβιβασμούς

Του Σπήλιου Λιβανού 
Υποψήφιου βουλευτή Αιτ/νίας της ΝΔ

Πάγια θέση μου είναι πως αν θες να δημιουργήσεις στέρεες βάσεις για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, πρέπει να αρχίσεις από την αναβάθμιση της παιδείας. Ιδιαίτερα μάλιστα σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε, η παιδεία είναι η βασική ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης.

Για την περιοχή μας, την Αιτωλοακαρνανία, για να μπορέσουμε να «πατήσουμε» πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πιστεύω πως πραγματικά έχουμε, πρέπει να μπορέσουμε πρώτον να κρατήσουμε εδώ τα νέα παιδιά και δεύτερον να τους δώσουμε τα απαραίτητα εφόδια για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Εφόδια προσαρμοσμένα στις ανάγκες του τόπου μας, που θα αποτελέσουν για όλους το οπλοστάσιο για τη δύσκολη πορεία εμπρός, ώστε να δημιουργηθούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα οδηγήσουν και στην πολυπόθητη ανάπτυξη της περιοχής μας.

Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, παρατηρούμε μια συνεχή υποβάθμιση της παιδείας στο νομό μας. Πριν λίγο καιρό το Υπουργείο έδειξε τις προθέσεις του για τις αλλαγές που προωθεί, όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Δυτική Ελλάδα και το σχέδιο του για τη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Χωρίς βέβαια καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία, προωθούν την ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία με τρία τμήματα στο Αγρίνιο, τρία στο Μεσολόγγι και ένα στην Αμαλιάδα. Πέραν των σημαντικών παραλήψεων και προβλημάτων που ήδη έχουν αναδείξει όλοι οι αρμόδιοι φορείς για αυτή την απόφαση, προσέξτε, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στη Ναύπακτο ή στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπακτίας. Σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με ουσιαστικά πλεονεκτήματα, τα οποία το Υπουργείο Παιδείας θα έπρεπε να λάβει υπόψη του και να τα προωθήσει.

Έχω επισημάνει εδώ και καιρό την ανάγκη να στηρίξουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις τα τμήματα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο, καθώς η λειτουργία τους έχει κομβική σημασία για την ευρύτερη κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα στην περιοχής μας. Σε αυτή τη λογική θα έπρεπε να βρούμε τρόπους διεύρυνσης των γνωστικών πεδίων, που να συνδέονται άμεσα με τις παραγωγικές προοπτικές ανάπτυξης της Ναυπακτίας, μιας περιοχής που έχει τεράστιες δυνατότητες οι οποίες δυστυχώς παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες. Οφείλουμε, για παράδειγμα, να δώσουμε βάση στην εκπαίδευση των νέων μας στην ανάπτυξη του τουρισμού και των παραγωγικών διαδικασιών που μπορούν να συσχετιστούν, καθώς η Ναύπακτος μπορεί και πρέπει να γίνει ο κορυφαίος οικοτουριστικός και εναλλακτικός τουριστικός προορισμός. Οι δυνατότητες υπάρχουν, χρειάζεται όμως θέληση και σχέδιο, που δεν βλέπουμε σήμερα.

Η συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, ισοδυναμεί με ένα ισχυρό πλήγμα στην τεχνολογική εκπαίδευση στη χώρα. Ουσιαστικά οδηγούμαστε σε μία κοινωνία χωρίς τεχνολογική κατάρτιση και διαμορφώνουμε ένα εργατικό δυναμικό που δεν θα έχει τα απαραίτητα εφόδια για να βρει δουλειές που να ακολουθούν την τεχνολογική ανάπτυξη, στοιχείο που πρέπει να επιζητούμε για τη χώρα.

Νομίζω πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε, ώστε με συγκροτημένο σχέδιο να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός αυτόνομου τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος με έδρα το νομό μας, έτσι ώστε να υπάρξει μια ξεκάθαρη εκπαιδευτική στόχευση και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Στόχευση εστιασμένη στην παραγωγή και τις τεχνικές της, τις δυνατότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών, τις νέες διεθνείς ευκαιρίες, καθώς δεν νοείται ο μεγαλύτερος νομός της χώρας να αγνοείται και να αντιμετωπίζεται στη λογική αντισταθμισμάτων με ανταλλαγές τμημάτων, ασάφειες και υποσχέσεις. Ζητάμε σχεδιασμό και προοπτική για τον τόπο μας, όχι συμβιβασμούς.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός» Δεν υπάρχουν σχόλια

Ads Place