Page Nav

HIDE
HIDE

Grid Style

GRID_STYLE

Post/Page

FALSE

Weather Location

Classic Header

{fbt_classic_header}

Header Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Η αποχώρηση του Α. Κοτσανά βάζει δύσκολα στην Ενωτική Πρωτοβουλία

Δεν το βάζει κάτω ο Τ. Λουκόπουλος που στοχεύει στην ανάκαμψη Ο Ανδρέας Κοτσανάς έκανε πράξη την προειδοποίησή του περί αποχώρησης απ...

Δεν το βάζει κάτω ο Τ. Λουκόπουλος που στοχεύει στην ανάκαμψη

Ο Ανδρέας Κοτσανάς έκανε πράξη την προειδοποίησή του περί αποχώρησης από την Ενωτική Πρωτοβουλία. Το πρωί της Κυριακή ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τη σημερινή δύναμη της παράταξης. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Ο δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος δεν το βάζει κάτω, και ήδη ξεκίνησε να παλεύει το στόχο της ανάκαμψης. Το έργο του είναι ομολογουμένως αρκετά δύσκολο. Διαβάστε στην «ε» όλα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και όσα σας είχαμε πολλούς μήνες πριν αναφέρει ότι θα συμβούν, κάνοντας καλό και έγκυρο ρεπορτάζ. 


Τα γεγονότα είχαν ως αφετηρία όλα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, με αρχή όλων τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Τάκης Λουκόπουλος με την πρόεδρο της ΔΕΥΑΝ Αγγελική Σμπούκη. Η συζήτηση των δύο πέρασε και μέσα από το ενδεχόμενο η κ. Σμπούκη να παραμείνει στην παράταξη, ούσα εκ νέου υποψήφια στις ερχόμενες εκλογές. Οι πληροφορία, όμως, που ήθελε την ίδια να θέτει ως όρο για να συμβεί αυτό να μην είναι υποψήφιος στην ενότητα της Ναυπάκτου ο Ανδρέας Κοτσανάς προκάλεσε την αντίδραση του αντιδημάρχου. Σε συνάντηση στελεχών της παράταξης, παρουσία και του δημάρχου, ο κ. Κοτσανάς έθεσε επιτακτικό το θέμα αυτό, βάζοντας στον Τ. Λουκόπουλο και την ομάδα της Πρωτοβουλίας το δικό του δίλλημα. Συγκεκριμένα ζήτησε έως και την Κυριακή να διαγραφεί η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ από την παράταξη καθώς σε κάθε άλλο ενδεχόμενο ο ίδιος θα αποχωρούσε.

Το τελεσίγραφο του Α. Κοτσανά 
Το θέμα, υπό αυτές τις συνθήκες, πέρασε στα χέρια του δημάρχου, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα δύσκολο σημείο, στην πορεία της θητείας, καλούμενος να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του συνδυασμού. Όπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας, όμως, το οποίο επιβεβαιώθηκε πλήρως, η απόφαση του Τ. Λουκόπουλου ήταν να μην επιχειρήσει να προχωρήσει σε τυπική διαγραφή της Αγ. Σμπούκη, παραπέμποντας αναφορικά με το αίτημα που έθεσε ο Α. Κοτσανάς στην ανακοίνωση που είχε βγει προ λίγων εβδομάδων και αφορούσε τα στελέχη που δεν έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν με την παράταξη. Στην ουσία ο δήμαρχος είπε ότι η πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ ουσιαστικά είναι εκτός ομάδας, κάτι όμως που όμως ήδη μας είχε δηλώσει ο Α. Κοτσανάς δεν τον κάλυπτε. Κι αυτό γιατί κατά τον ίδιο η Αγ. Σμπούκη θα έπρεπε να διαγραφεί, αφήνοντας ταυτόχρονα και τη θέση της στην επιχείρηση του δήμου.

Δεν τον προσέγγισαν 
Με τις ημέρες να περνούν και να μην προστίθενται νέα γεγονότα στο σίριαλ, μοιραία τα φώτα έπεσαν πάνω στον αντιδήμαρχο ο οποίος φτάνοντας η Κυριακή θα έπρεπε να κάνει την επόμενη κίνησή του. Σημαντική παράμετρος, εδώ, το ότι ο ίδιος δεν έκρυψε στη διάρκεια εκείνων των ημερών το ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν δεν ικανοποιηθεί ο όρος του, αλλά και το ότι παράλληλα ουδείς από τον σκληρό πυρήνα της ομάδας δεν τον προσέγγισε προσπαθώντας να τον μεταπείσει, αφού ζήτημα διαγραφής της Αγ. Σμπούκη δεν ετέθη ποτέ.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης 
Κάπως έτσι φτάσαμε στο πρωί της Κυριακής, και στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος, όπου όμως μας επεφύλασσε και την απόφαση του αντιδημάρχου.  Συγκεκριμένα με το τέλος της συνεδρίασης ο Α. Κοτσανάς παρέμεινε στην αίθουσα, κάνοντας δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο την έξοδο από την Ενωτική Πρωτοβουλία. Χωρίς να πει πολλά, τόνισε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα πάλεψε για να κρατήσει όρθια την παράταξη, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι ο δήμαρχος δεν ανέλαβε το συγκεκριμένο ρόλο. Έδειξε ως κύριο υπεύθυνο της κακής εικόνας του συνδυασμού τον αντιδήμαρχο Κώστα Καρακώστα, για τον οποίο είπε ότι κρατά όμηρο την Ενωτική Πρωτοβουλία, κάνοντας λόγο και για τοξικό κλίμα εντός της ομάδας. Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει αναλυτική συνέντευξη τύπου εντός των επόμενων ημερών.

Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:
«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έκανα ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να αναστρέψω το διαλυτικό κλίμα στο οποίο είχε περιέλθει η Ενωτική Πρωτοβουλία και να κρατήσω όρθια μια παράταξη η όποια παρέπαιε και έναν δήμαρχο ο όποιος αδυνατούσε να διαχειριστεί το εύρος και το βάθος των καταστάσεων. Το γεγονός αυτό δεν εκτιμήθηκε τόσο από τον δήμαρχο όσο και από την δημοτική ομάδα, αντιθέτως ελήφθη ως αδυναμία.

Λόγω του ότι το πολίτικο περιβάλλον στην Ενωτική Πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα τοξικό πλέον και αυτή η τοξικότητα οφείλεται σε ένα και μοναδικό πρόσωπο που λέγεται Κώστας Καρακώστας, ο όποιος έχει υπό ομηρία τόσο τον δήμαρχο όσο και την παράταξη όλα αυτά τα χρόνια, μετά από βαθιά σκέψη, προβληματισμό, αλλά και ταυτόχρονα μεγάλη απογοήτευση σας ανακοινώνω την απόφαση μου να παραιτηθώ από αντιδήμαρχος του δήμου Ναυπακτίας και παράλληλα να ανεξαρτητοποιηθώ από την παράταξη της οποίας υπήρξα ιδρυτικό μέλος».

Πολλές οι απώλειες 
Η είδηση, όπως είναι λογική, έγινε νούμερο ένα, καθώς η έξοδος από την ομάδα του Ανδρέα Κοτσανά κατά πολλούς οδηγεί μαθηματικά στην εκλογική κατάρρευσης της παράταξης. Έχοντας ήδη η Πρωτοβουλία καταγράψει σημαντικές αποχωρήσεις στελεχών, αυτή ήταν σε μία πρώτη ανάγνωση το κερασάκι στην τούρτα. Και δεν απέχει πολύ αυτό, τουλάχιστον τούτη τη στιγμή, από την πραγματικότητα αρκεί κανείς να δει ποιοι από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους του 2014 δεν θα είναι σε λίγες εβδομάδες και πάλι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Χωρίς τους Θ. Κοτρωνιά, Θ. Κούκουνα και Π. Σωτηρόπουλο από τον ορεινό όγκο, χωρίς τον Α. Κοτσανά στο Αντίρριο, και χωρίς τους Γ. Ράπτη, Αντ. Φράγκο, Γ. Σύψα και Χρ. Σαλαμούρα στη Ναύπακτο,  πόσο μπορεί να αντέξει ούσα ανταγωνιστική η ομάδα;

Το μεγάλο στοίχημα 
Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει από το πρωί της Δευτέρας ο πυρήνας της Πρωτοβουλίας, με τον ίδιο το δήμαρχο να παίρνει πάνω του ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού προσπαθώντας να αντιστρέψει το βαρύ για την ώρα κλίμα. Θέτοντας ως κύριο στόχο το να διατηρηθεί μετά τις απώλειες ένα μίνιμουμ δυνάμεων εκτός της πόλης, η προσέγγιση που κάνουν αυτή τη στιγμή είναι ότι εάν αυτό επιτευχθεί τότε η Ναύπακτος μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω που θα την πάει, για αρχή, και πάλι στο δεύτερο γύρο. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ιδιαιτέρως δύσκολη αποστολή, η οποία έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας κι αυτό γιατί εκτός της πόλης το εκλογικό μοίρασμα γίνεται αποδεδειγμένα με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εδώ και χρόνια. Και σε αυτό το μοίρασμα η Πρωτοβουλία τούτη την ώρα είναι υπερβολικά αδύναμη ψηφοσυλλεκτικά σε επίπεδο στελεχών, μιας και αυτά παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στις εκτός της πόλης περιοχές.

Προς Π. Κονίδα και Αντ. Πολονύφη δύο αντιδημαρχίες 
Η παραίτηση του Ανδρέα Κοτσανά, όμως, φέρνει ανακατατάξεις και στις αντιδημαρχίες του δήμου Ναυπακτίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ε» (αναμενόταν επίσημη ανακοίνωση όταν η εφημερίδα πήγαινε στο τυπογραφείο) τη θέση του στην υπηρεσία Περιβάλλοντος αναμένεται να πάρει ο Παναγιώτης Κονίδας, ενώ υπάρχει σκέψη ο τελευταίος να αφήσει ως εντεταλμένος την ενότητα Πλατάνου, και να την αναλάβει ο αντιδήμαρχος Κώστας Καρακώστας.

Εξέλιξη θα έχουμε όμως και στην περίπτωση του αντιδημάρχου Πολύκαρπου Σωτηρόπουλου ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με την Ενωτική Πρωτοβουλία, θα παραχωρήσει τη θέση του στον Αντώνη Πολονύφη, ο οποίος θα γίνει και πάλι αντιδήμαρχος μετά από δύο χρόνια, έχοντας το χαρτοφυλάκιο της Χάλκειας. Όσον αφορά την ενότητα της Πυλήνης, και αυτή, όπως και του Πλατάνου, το πιο πιθανό είναι να περάσει στον Κ. Καρακώστα.

Τέλος και όσον αφορά την Αγγελική Σμπούκη, μένει ως έχει στην προεδρεία της ΔΕΥΑΝ, ενώ πλέον το πιο πιθανό είναι να τη δούμε να είναι εκ νέου με την Πρωτοβουλία στις ερχόμενες εκλογές, μιας και οι λόγος αποχώρησής της, βλέπε Α. Κοτσανάς, δεν υπάρχει.

Τα είχαμε γράψει… κι αυτά μένουν 
Για όλα όσα ταλανίζουν εδώ και καιρό την Ενωτική Πρωτοβουλία στην «ε» σας έχουμε γράψει από καιρό. Σας έχουμε πει σχεδόν με ακρίβεια το μέσα από ποια διαδικασία θα περνούσε η παράταξη για να πάει στην επόμενη ημέρα, δείχνοντας ονομαστικά τα μέτωπα που είχαν δημιουργηθεί αλλά και τα θέματα που θα έπεφταν στον τραπέζι. Στο τεύχος, για παράδειγμα, της 11ης  Μάιου του 2018, γράφαμε μεταξύ άλλων: «(…) είναι αληθές πως σήμερα στην ΕΠ υπάρχει ομάδα στελεχών που συζητά, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό της, για το που πάει το «άρμα». Θεωρώντας πως ο δήμαρχος είναι έως και «δέσμιος» τακτικισμών που κάνουν κακό στην εικόνα τόσο του ιδίου, όσο και της ομάδας γενικότερα, δεν είναι υπερβολή να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη «συνάντηση στελεχών» θεωρεί έως και εκ των έσω τροφοδοτούμενη τη για μεγάλο χρονικό διάστημα εσωτερική διαμάχη μεταξύ τους, καθώς το διαίρει… εξασφαλίζει πολλές φορές το βασίλευε. Εδώ λοιπόν δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα κομβικό χρονικό σημείο όπου η συγκεκριμένη «συνάντηση», κορυφαίων μάλιστα στελεχών, θα αποφασίσει πως η παράταξη αυτή δεν έχει κάτι περισσότερο να δώσει με αυτή της τη μορφή, καταθέτοντας τη δική της εναλλακτική πολιτική πρόταση (…)».

Και μπορεί η δική της εναλλακτική μορφή πρόταση να μην προέκυψε, τουλάχιστον συμπαγής, όμως ο πυρήνας της συγκεκριμένου ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε και με το παραπάνω.

Στις 8 Ιουνίου του 2018, άλλωστε, στο κύριο και αποκαλυπτικό θέμα της εφημερίδας με τίτλο «Η σκακιέρα της Πρωτοβουλίας  και η «θυσία» του αξιωματικού» το τι συνέβαινε εντός της ομάδας έγινε κάτι περισσότερο από εμφανές. Διαβάστε τι γράφαμε για τους προβληματισμούς που υπήρχαν εντός της παράταξης: «(…) ο δήμαρχος θα πρέπει κάποια στιγμή να «απεγκλωβιστεί» από τη γραμμή πάνω στην οποία τον έχει τοποθετήσει το στενό του περιβάλλον. Και επειδή το συγκεκριμένο περιβάλλον δεν είναι γενικό και αόριστο, η κριτική εστιάζει στον Κώστα Καρακώστα, τον άνθρωπο που, καλώς ή κακώς, έχει παγιωθεί στην κοινωνία ότι αποτελεί τον αποκλειστικό σύμβουλο του Τ. Λουκόπουλου, τον άνθρωπο που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή πάνω του, οδηγώντας τον, κατά την ίδια πάντα άποψη, στην όλο και μεγαλύτερη απομόνωση (…)». Και συνεχίζαμε σε άλλο σημείο: «(…)Θεωρείται με λίγα λόγια δεδομένο πως, εάν ο δήμαρχος δεν βρει τον τρόπο να απαλλαγεί από το προφίλ που του(;) έχτισαν, πολλοί από τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου του 2014 θα κάνουν άλλες επιλογές (…)».

Και προσθέταμε δείχνοντας προς το μέλλον: «(…) ο δήμαρχος αργά ή γρήγορα θα γίνει κοινωνός του παραπάνω προβληματισμού, καλούμενος να πάρει τις αποφάσεις του, οι οποίες κατά πολύ θα κρίνουν  και το μέλλον της παράταξης. Η εσωτερική « πολιτική στοχοποίηση» του Κ. Καρακώστα, γιατί μην παίζουμε με τις λέξεις περί στοχοποίησης πρόκειται, λένε πηγές μας, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην ομάδα, ζητώντας από το δήμαρχο να πάρει ομολογουμένως δύσκολες αποφάσεις. Το εάν θα τεθεί υπό τη μορφή διλλήματος- τελεσιγράφου δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να το αναφέρουμε, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως η Πρωτοβουλία, κατά την ομάδα των συγκεκριμένων συμβούλων, θα πρέπει να αλλάξει την παγιωμένη εικόνα της ομάδας, όπου ο ένας επηρεάζει την εικόνα του συνόλου, σε τόσο μάλιστα μεγάλο βαθμό (…)». 

Όλα τα παραπάνω, τα οποία η «ε» παρέθεσε στους αναγνώστες της, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν ελήφθησαν όσο σοβαρά έπρεπε από εκείνους που τους αφορούσαν. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλα όσα ακολούθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα οποία οδήγησαν στο σήμερα. Ένα σήμερα δύσκολο για την «πλειοψηφία» του δήμου, το οποίο για να αλλάξει θα πρέπει να συμβούν πολλά και ταυτόχρονα. Ελλείψει πολίτικου χρόνου μάλιστα  η αποστολή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τον Τ. Λουκόπουλο, ο οποίος όμως δείχνει να μην το βάζει κάτω. Έχει μπροστά του ένα βουνό, που όμοιό του θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετά χρόνια πίσω για να βρούμε στη δημοτικά μας πράγματα, με αμφίβολο μάλιστα το αν θα υπάρξει παρόμοιο εύρημα.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «εμπρός» 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ads Place