«Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό»-Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης στο Φετιχιέ Τζαμί

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος επί επτά συναπτά έτη γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Αρχαιολογικών Χώρων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού με γενικό θέμα «Ψυχαγωγία και τέχνες-Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο» η ΕΦΑ σε συνεργασία με την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο και τον δήμο Αγρινίου, διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα δυτικά του νομού από τις  28 έως 30 Σεπτεμβρίου ενώ σήμερα Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, τα φώτα στρέφονται στην πόλη της Ναυπάκτου.
Πιο συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια στο Φετιχιέ Τζαμί της περιοδικής ομαδικής εικαστικής έκθεσης εικονογράφων “Quo vadis, τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό”, με θέμα τους πρόσφυγες και τις μετακινήσεις πληθυσμών. Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.
Υπεύθυνη δράσης: κα Βίβιαν Στάικου, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (τηλ. 26310-55654)
Λίγα λόγια για την έκθεση στο Φετιχιέ Τζαμί
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συνδιοργανώνουν την εικαστική ομαδική έκθεση «Quo Vadis. Τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό» στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, με θέμα τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Τo Φετιχιέ τζαμί φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής. Αυτή τη φορά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου συμπράττουν σε μια εικαστική έκθεση διαφορετική, τόσο ως προς το θέμα, όσο και ως προς το μέσο έκθεσης.
Έχοντας κατά νου πως ζούμε σε μια εποχή με συγκρούσεις να μαίνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, τρεις εικονογράφοι, ο Βασίλης Σελιμάς, ο Αχιλλέας Ραζής και η Κατερίνα Χαδουλού, συνομιλούν μέσα από τα έργα τους για τον ξεριζωμό και το μεταναστευτικό ζήτημα.
Quo Vadis? Που πηγαίνεις? Στο όραμα του Απόστολου Πέτρου ο Χριστός απαντά πως πηγαίνει να ξανασταυρωθεί. Καθένας μας καλείται να αναρωτηθεί κατά πόσο θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος στη θέση ενός πρόσφυγα που πηγαίνει να «σταυρωθεί», επειδή βρέθηκε άθελά του σε ασυνήθιστα δύσκολες συνθήκες.
Με το βλέμμα στραμμένο στην μαθητική κοινότητα της πόλης, επιλέξαμε τρεις εικονογράφους που έχουν κοσμήσει με το έργο τους το παιδικό βιβλίο.
Ένα αγόρι. Μια χώρα. Πόλεμος. Το ταξίδι. Ο φόβος. Η ελπίδα. Οι ιστορίες. Τα όνειρα. Αυτά τα θέματα βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Το αγόρι με την βαλίτσα», όπως και στο «Μελάκ μόνος». Οι «Ψηλοκάραβοι»  πραγματεύονται το ζήτημα του αναγκαστικού ξεριζωμού από μια άλλη οπτική γωνία. 

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και προγράμματα. Μια άλλη παράλληλη δράση είναι η φιλοξενία της παράστασης «Μαργαριταρένια δάκρυα» μέρος της οποίας βασίζεται στην ιστορία «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χ. Μπουλώτη, από την θεατρική ομάδα «Θέατρο χωρίς αυλαία».
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ-ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ».
Έκθεση: «Quo Vadis. Τρεις εικονογράφοι μιλούν για τον ξεριζωμό»
Επιμέλεια: Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γιώργος Κοτρώνης, Βίβιαν Στάικου
Καλλιτεχνικός συντονισμός: Βασίλης Σελιμάς
Εγκαίνια: Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2019, ώρα 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Οκτωβρίου 2019 –15 Νοεμβρίου 2019
Θεατρική Παράσταση: “Μαργαριταρένια δάκρυα”, Θεατρικό Εργαστήρι “Τεχνουργείον”, 27 Οκτωβρίου, ώρα 18:00 και 20:00
Χώρος: Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτο
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Προτεινόμενα άρθρα